GERÇEKLERLE YÜZLEŞMEK…


Bugün yazıya,  bir Tweet alıntısı paylaşarak başlamak istiyorum:

‘Rus tankları Berlin’e girene kadar, Almanlar Rusya’yı işgal ettik sanıyorlardı. Çünkü Alman Gazeteleri öyle yazıyordu’

Aslında oyun çok büyük. Savaş ise istihbarat örgütleri üzerinden yapılıyor. ABD Dışişleri Bakanının eski CIA Başkanı olması, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in KGB’den gelmesi en belirgin göstergeler. Bu hafta bunları detaylarıyla tek tek bu köşede ele alacağız.

Ve oyun aslında şimdi başlıyor.

Londra –Pekin hattında başlayan gelecek inşaasında roller belirleniyor. Ve herkes pozisyon alıp yol arkadaşlarını seçiyor. ABD oyunun tam göbeğinde olmak isterken, bölgede eskiden beri etkin güç İngiltere de rol dağıtmaya kalkınca,  işler biraz karışmış görünüyor.

Başat unsur Londra;  Çin’e para, İran’a enerji, Türkiye’ye de yol-ulaşım rolünü verdi. Bu nedenle de Türkiye aslında yollar ve köprüleri inşaa ederek de uzun süredir bu projeye dahil olmanın alt yapılarını yaptı. O alt yapılar ki,  bugün yaşanan Dolar krizinin de en önemli sebebi haline geldi. Almanya ticaret hacmini kontrol ederken,  Rusya ise kontrol kulesi görevinde…

Kuşkusuz en kritik ülke Türkiye. Sebebi ise jeopolitik durumu. Onun için de herkesin gözü bizde. Ve bu topraklarda!...

Londra oyunu Çin üzerinden kurarken ve yeni yüzyıllarda burada büyük ticaret hacmi yaşanacakken,  Evangelistler bu noktada kendilerini geride kalmış  ve oyunun baş rolünde olmadıkları için rahatsızlar. Üstelik de ABD üretemiyor son dönemde ve parası da dışarıda. Tabii burada bir de İsrail’in durumu ve bölgedeki İsrail dengeleri var. Ve İsrail’in olmazsa olmaz Golan Tepeleri sahipliği!

Nitekim, İsrail istihbarat örgütü Mossad'a yakınlığıyla bilinen DEBKA yaklaşık 3 ay önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in,  Soçi'de genelkurmay komutanlarına verdiği iki önemli kararı hayata geçirilmeye başladığını duyurdu. Buna göre Lübnan, Suriye ve İsrail kıyılarının karşısına gelecek şekilde Rusya'nın Kalibr Cruise füzeleri yerleştirilmeye başlandı. Diğer yandan yüksek kalibreli ve her biri 500 kg patlayıcı gücüne sahip füzeler atabilen Rus Golan-1000 roket sistemleri de Şam'ın güneyine yerleştirildi.

Rusya ordusu İsrail'in ilerleyen günlerde Suriye'de öncelikle İran'ın ağırlıkta olduğu üsleri yeniden hedef alacağına kesin gözüyle bakıyor. İsrail son olarak 9 Mayıs'ta Suriye'nin güneyindeki Kuneytra iline bağlı Baas ve Hadar bölgelerindeki 50den fazla hedefe tank atışları ve hava akınları düzenlemiş, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü de buna karşılık Golan'daki İsrail üslerine bomba yağdırmıştı.

Suriye'de Esed rejimi ve terör örgütü DEAŞ'ın vardığı anlaşma sonucu, terör örgütü başkent Şam'ın güneyindeki Yermük Kampı'ndan çıktı. Şam, böylece tamamen rejimin kontrolüne girdi. Yermük'ün de rejimin kontrolüne geçmesiyle, rejim başkent Şam ve kırsalının kontrolünü 7 yıllık iç savaşın başından bu yana ilk defa tümüyle sağlamış oldu. Nisan sonunda rejimle yapılan anlaşma sonucu ÖSO ve Heyet Tahrir Şam da bölgeden tahliye edilmişti.

Suriye, Ürdün, Lübnan ve işgalci İsrail Devleti’ne sınırı olan Golan Tepeleri, stratejik konumu ve zengin su kaynakları nedeniyle İsrail ile Suriye arasında yıllardır sorun olarak kalmaya devam ediyor

Golan Tepeleri neden önemli?

İsrail'in için Golan tepelerinin üç önemli nedeni var. Bunlar;

Zengin su yataklarına sahip olan bölge İsrail’in su ihtiyacının üçte birini karşılıyor.

Suriye’nin başkenti Şam’a 60 kilometre uzaklıkta olması nedeniyle olası bir İsrail-Suriye savaşında üstünlük sağlayabilecek bir konumda.

Dindar Yahudilere göre Yahudilere ait kutsal metinlerde Golan’a birçok kez atıfta bulunuluyor. Daha önce yazdığım gibi Armageddon’a kadar giden bir süreç var ortada. Ve bu süreçte en önemli konu istihbarat ve bu istihbarat üzerinden yaşanacak yeni savaşlar da kapıda. Bu bazen Dolar üzerinden ekonomik, bazen NATO üzerinden militarist, bazen de siyasi krizler olarak karşımıza çıkacak. 

Peki ne mi yapacağız?  Devlet aklı devrede . Çünkü devlet bilgi, birikim ve güçtür. Önemli olan bilgiyi (istihbaratı) yönetmektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar