Sadullah Özcan

Sadullah Özcan

Gerçeklerden kaçma çözüm değildir

Son 6 yıl 2 aydır bu köşelerde okuduğunuz yazılar Milat Gazete’si ile eş zamanlı yayınlanıyordu. Köşe yazarlığına adım atmamı sağlayan Milat ekibine öncelikle teşekkür ederim. Gazetede yeni yapılandırma gerekçesi ile yazılarımız sona erdi. Kaleme aldığınız yazılar her zaman aferin almaz. Bazen gerçekleri yazmak bilinmesini istemeyenlere rahatsızlık verir. Verdiğini de biliyoruz zaten. Karşılıksız yazsanız da belli noktaya kadar tazyiklere sizin için göğüs gerilebiliyor.

Googleyi ararsanız şöyle bir bilgiye ulaşırsınız; “Rus tankları Berlin'e girene kadar, Almanlar Rusya'yı işgal ettiklerine inanıyorlardı. Çünkü Alman gazeteleri öyle yazıyordu.” Bu çok şey ifade eder aslında. Ne kadar da dizayn ederseniz edin bu ancak bir hayal dünyası içinde yaşamanızdan başka bir işe yaramaz. Kapınıza tıpkı Rus tankları dayandığında anlarsınız iş işten geçtiğini.

Eldeki imkânlarınızı, bazen havuç bazen sopa olarak kullanarak dizayn etmeye çalışılan bir dünyanın size hiçbir faydası olmaz.

Benim için yazmak en büyük öğrenme yöntemidir. Yazmak insanı geliştirir. Dünyaya bakışınız, topluma bakışınız, olaylara bakışınız değişir. Gerçeğe ulaşmanıza yardımcı olur.

Aynı zamanda okuyucularınızın, muhataplarınızın, gerektiğinde siyasetçilerin, bürokrasinin, hatta devleti yönetenlerin gözü kulağı oluyorsunuz.

Tabii bu işin bir başka tarafı da var. O da önemli bir güç olan medyayı her güç odağı kendi çıkarları için kullanma fırsatı kollar. İster ki bu yolla her şeye hükmedeyim. Aleyhimize yayınlara fırsat vermeyelim. Hatta bizim kontrolümüz dışında bir gelişme olmasın. Bu öyle ileri gider ki zamanla gerçeklerin gizlenmesi, tam tersi bir algılar oluşturulması noktasını aşar.

Gerçeklerden hareketle bir yol izlenmesi yerine gerçeklerin gizlenerek ayrı bir dünyada yol almak hangi sorunu çözer?

Eğer duyan kulaklarınızı tıkar, gören gözlerinizi kapatır, sesleri keserseniz sadece kendinizi kandırırsınız. Asıl hüner gerçekleri görerek çözüm yolları bulmaktır. Gerçekler gizlenerek çözüm yoları bulunmaz.

Yoksa “Rus tankları Berlin'e girene kadar, Almanlar Rusya'yı işgal ettiklerine inanıyorlardı. Çünkü Alman gazeteleri öyle yazıyordu.” Gerçeğinin tekrarına düşmüş olursunuz.

Bugün gelinen noktada gerçeklerin daha fazla bilinmeye ihtiyaç vardır. Yaşananların doğru değerlendirilmesi, doğru yorumlanması çözüm yollarının doğru uygulanmasına yardımcı olur. O nedenle kriz ve kaos dönemlerinde farklı seslere kulak verilmesi gerçeklere ulaşılmasını kolaylaştırır. Tabii dert edinenler için. Yoksa…

Cuma’nın hayrı üzerinize olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar