Gazeteci Ünser, habercilikteki 'neden'i yorumladı

Gazeteci Ünser, habercilikteki 'neden'i yorumladı

Gazeteci Mustafa Hakan Ünser, haberciliğin temel kuralında geçen nedeni sorgulayan bir analiz yaptı

Ünser, Yeniçağ Gazetesi'ndeki köşesinde gazeteciliğin temel düstüru 5 N 1 K'daki 'neden'i analiz etti. Ünser'in analizi şöyle:

5N1K; ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl ve kim?

Haberciliğin temel ilkesi… Bu ilke aynı zamanda hemen her sektör ve süreçte bir analiz yöntemi olarak kullanılabilmektedir.

Bir olguyu, olayı incelerken ne, nerede, ne zaman, kim sorularının cevapları kolay bulunur ve pek tartışma konusu olmaz ama sıra neden ve nasıl sorusuna gelince cevaplar çetrefilleşebilir.

Habercilerin özellikle "neden" kısmına verdikleri cevaplar her zaman tatmin edici değildir.

5N1K ilkesinden biraz uzaklaşıp bakarsak da "neden" sorusu felsefenin temel meselesi olarak karşımıza çıkar. Hayatı anlama ve açıklamaya çalışır. "Nasıl" sorusu ise bilimin ortaya çıkışı için temel sorudur.

Siyaseten de ilk bakışta tutarsız ve çelişkili olarak görülen olay ve olgular bu iki sorunun cevaplarının ışığında bakılınca farklılaşabilir.

“Neden” sorusu bir siyasetçi için veya herhangi biri için bir "motto" olmalıdır. İnsan sık sık kendine bu soruyu sormalı ki önce kendine sonra diğerlerine eylemlerini izah edebilsin. Neden sorusuna verilebilen onurlu cevaplar insana ruh sağlığını ve saygınlığı beraberinde getirir.

yazının tamamını okumak için tıklayınız...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler