Fransa iki ülkeden de büyükelçilerinin dönmesini istedi

Fransa iki ülkeden de büyükelçilerinin dönmesini istedi

Avustralya'nın, ABD ve ile imzaladığı 56 milyar euroluk anlaşma sonrası, Fransa iki ülkeden de büyükelçilerinin dönmesini istedi.

Avustralya, İngiltere ve ABD'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı anlaşmaların ardından Fransa yeni bir karar aldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Avustralya ve ABD'deki büyükelçilerinin istişare amacıyla derhal geri çağrıldığını duyurdu.

"DERHAL PARİS'E DÖNÜN"

Dışişleri Bakanı Drian, "Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talebi üzerine ABD ve Avustralya'daki büyükelçilerimizi istişareler için derhal Paris'e geri çağırma kararı alındı" dedi.

Bakan, "Bu istisnai kararımız, Avustralya ve ABD tarafından 15 Eylül'de yapılan duyuruların istisnai ciddiyetine dayalı" ifadesini kullandı.

TAARUZ DENİZALTI PROGRAMI DURDURULMUŞTU

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile 16 Eylül'de düzenlediği çevrim içi basın toplantısında, AUKUS adı altında yeni bir güvenlik iş birliği kurulduğunu ve bu kapsamda ABD ve İngiltere'nin, Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağını duyurmuştu.

AUKUS anlaşmasının devreye girmesiyle Avustralya, 2015'ten beri Fransa ile yürüttüğü, maliyeti başlangıçta 43 milyar dolar olarak açıklanan, daha sonra 90 milyar dolara yükseltilen ve ülkede tartışmalara yol açan Taarruz Denizaltı Programı'nı durdurduğunu duyurmuştu.

"SIRTIMIZDAN VURULDUK VE İHANETE UĞRADIK"

Bu duruma tepki gösteren Fransa Dışişleri Bakanı Drian, "Gerçekten sırtımızdan vurulduk. Avustralya ile bir güven ilişkisi kurmuştuk ve bu güvene ihanet edildi." demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler