Fitneciler rahat durmuyor! Plan bu kez tutmadı!

Fitneciler rahat durmuyor! Plan bu kez tutmadı!

İslami değerlerimize her fırsatta saldıran Batı ve provokatif medyası, son olarak mezhepçilik fitnesini yeşertmek istedi lakin beklemediği bir tepkiyle karşılaşınca geri adım atmak zorunda kaldı.

Fitne ve saldırılarla dolu 2021 yılı, İngiliz yapımı, "The Lady of Heaven" (Cennetin Hanımı) filmi Birleşik Krallık'ta gösterime girmeden kaldırıldı. Yüzlerce Müslüman, ünlü sinema zinciri Cineworld ve Showcase'in merkezleri önünde protestolarda bulundu. Film, protestoların ardından "müşteri ve çalışanların güvenliğinden endişe edildiği" gerekçesiyle gösterimden kaldırıldı.

İSLAMİ DEĞERLERİMİZE HER TÜRLÜ SALDIRIYI BARINDIRIYOR

Filmin Sünni ve Şii toplulukların arasına nifak sokmak ve hâli hazırda İslâm dünyası için çok can yakıcı olan mezhep ayrılıkları yarasını iyice kanatmak için yapıldığı bilinirken, Hz.Aişe, Hz.Ömer ve Hz.Ebubekir'in filmde kurnaz ve yalancı karakterli insanlar olarak gösterilmesi Müslümanlar tarafından büyük tepki topladı.

İslâmî bir medya platformu olan 5Pillar filme tepki olarak, "Müslümanlar'dan ezici bir çoğunluk Efendimiz'in en kıymetli üç refakatçisine yönelik hakaret boyutundaki bu yakıştırmaları iğrenç bulacaklardır. Bunların yanında tüm olumsuz özellikli karakterlerin kasıtlı olarak siyahi bir kast tarafından temsil edilmesi de filmin ne kadar ırkçı bir prodüksiyon olduğunu gözler önüne seriyor. Dahası film, Efendimiz'in yüzünü gösterme cüretinde bulunarak çok büyük bir saygısızlığa daha imza atıyor," açıklamasında bulundu.

FİLMİN SENARYOSU KUVEYTLİ "ŞEYH"TEN (!)

Filmin senaryo yazıcılığını üstlenen Şeyh Yasser al-Habib'e olan kaçınılmaz kızgınlık da kendinden söz ettiriyor. Al-Habib, hâli hazırda İslâm dünyasında ihtilaflara yol açan ve devamlı spekülasyonlara gündeme gelen bir isim. Kuveytli şeyhin, daha önceleri Hz.Aişe hakkında "Allah düşmanı" tabirini kullandığı ve Kuveyt'te hapse atılıp daha sonrasında vatandaşlıktan men edildiği için şuan Londra'da ikâmet ettiği biliniyor. İran'ın ileri gelen âlimleri de al-Habib'i Sünniler ve Şiiler arasındaki külleri alevlendirmekle suçlayıp kendisinden "aklını yitirmiş adam" olarak söz ediyor.

FİLMİN İPTALİ İÇİN YAPILAN PROTESTOLARI DESTEKLEYEN İMAM GÖREVDEN ALINDI

Filmin iptali için Müslüman topluluklardan öncü isimler de destek verdi. Bunlardan inancını karaladığı gerekçesiyle filmin kaldırılmasından memnun olduğunu ifade eden Batı İngiltere'nin Leed şehrindeki Mekke Camii baş imamı Qari Asim, işinden atıldı. Müslüman Karşıtlığı Grupları'nda bizzat hükümet tarafından danışman olarak atanmış İmam Asim tüm yetkilerinden de men edildi. The Telegraph'a konuşan imam, The Lady of Heaven filminin "Müslümanlara çok acı veren ve İslam'ı karalayan" bir film olduğunu söylemişti.

VERİLEN ROLÜ KABUL ETMEDİ, ŞEREFLİ BİR DURUŞ SERGİLEDİ

Açıklamasının hemen ertesi gününde Levelling Up Secretary (Birleşik Krallık'ta azınlıkların topluma entegresi temalı çalışan bir departman) tarafından yayınlanan mektup Qari Asim için, "Hükümet dairelerimizle olan ilişiğinizi kesmekten ve size tayin edilen tüm yetkileri olabildiğince çabuk bir şekilde geri almaktan başka bir çare kalmamıştır. Son çalışmalarınızdan olan ifade özgürlüğü kampanyasındaki -ki bu kampanya da İngiltere'deki azınlıkların birbirine kırılmasına sebep olmuştu- size verilen rol de göze alındığında anlaşılıyor ki bundan sonrasında toplum ahengine katkıda bulunacak hükümet destekli hiçbir görev sizin için uygun değildir," ifadeleri kullanıldı.

"FİLMİ İPTAL ETTİRMEYİ BAŞARDIK"

LBC Today'e konuşan Qari Asim ise açıklamasında, "Sinema endüstrisiyle işbirliği yapmak maksadıyla dünyanın farklı yerlerinden birçok Müslüman kardeşimizle çalışmalar sürdürüyorduk. Britanya Müslüman Konseyi olarak yapabildiğimiz yerlerde filmin gösterimini iptal ettirmeyi başardık. Diğer yerlerle de müzakerelerimiz devam ediyor. Konseyimizdeki bazı imamlar protesto etmeyi uygun görürken bazıları da durumu çözmek için sinemalarla diyalog hâlindeler. Evrensel değerlerimizde kök salmış farklı yaklaşımların uygulanması her zaman olduğu gibi şimdi de çok elzem. The Lady of Heaven filmi olgusal olarak yanlışlarla dolu ve çok da onur kırıcı. İngiltere Müslümanları için de fazlaca üzüntü ve ıstıraba sebep oldu. Britanya Müslüman Konseyi olarak farklı yollar izliyoruz. Bazılarımız Müslümanların bu filmi niçin gücendirici ve onur kırıcı olarak nitelendirdiğinin anlaşılması ve hakiki bir Müslüman temsili için izlenecek doğru yolları kendilerine öğretmek için sinema endüstrisiyle çalışmanın doğru olduğunu düşünüyor," ifadelerini kullandı.

İmam Asim, 2019'da Boris Johnson Başbakan olmadan hemen bir gün önce göreve getirilmişti. İmam Asim daha önceleri Ocak ayında da hem Boris Johnson'ın hem de Levelling Up Secretary Başkanı Michael Gove'un göreve başladığı günden beridir kendisini görmezden geldiklerini ifade eden açıklamalarda da bulunmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler