Finansal Yatırımcılar Derneğinden Thodex yorumu

Finansal Yatırımcılar Derneğinden Thodex yorumu

Finansal Yatırımcılar Derneği Başkanı Ekonomist Ali Bahçuvan'dan Thodex olayı için ilk yorum geldi

Finansal Yatırımcılar Derneği Başkanı Ekonomist Ali Bahçuvan, Türkiye'de kripto para işlemi yapan ve iki milyar dolar kaçırdığı iddia edilen Thodex firması için, "Gördük ki ikinci Çiftlik Bank vurgunu hatta çok daha fazlası, iki milyar dolar gibi bir para vatandaşın cebinden gitmiş. Bu tasarruflar kolay kazanılmıyor. Devletin, vatandaşına ve tasarrufuna sahip çıkması lazım" dedi.

Kripto para aracılığıyla dolandırıcılık yapıldığı iddiaları gündemde. Kripto para işlemi yapan Thodex firmasının iki milyar dolar tutarında dolandırıcılık yaptığı, şirketin sahibi Faruk Fatih Özer'in paralarla birlikte Tayland'a kaçtığı iddiaları üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattığını açıklamıştı. Finansal Yatırımcılar Derneği Başkanı Ekonomist Ali Bahçuvan konuyla ilgili ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. Bahçuvan'ın açıklamaları şöyle:

"VATANDAŞI UYARDIK, 'BUNLARIN LİSANSI YOK YANLIŞ YERE PARA YATIRIYORSUNUZ' DEDİK"

"Thodex vurgununda gördüğümüz şu: Aslında aracı kurum olmayan bir yere, bir bilgisayar şirketine para yatırılıyor. Ve bunun ne şekilde muhasebeleştiği hiçbir şekilde denetlenmiyor. Gelecekte bunun vergisel problemleri de ortaya çıkacaktır. Biz bunun uyarısını hep yaptık. Dedik ki 'Bakın bunlar aracı kurum değil, lisansları yok. Siz yanlış bir yere para yatırıyorsunuz. Gelecekte de bu yaptığınız yatırımdan dolayı zarar görebilirsiniz. Ama vatandaşlar bunu çok önemsemedi ve sonucunda bu vurgunlar ortaya çıktı. Bu sistemdeki sıkıntı devam ediyor.

"VATANDAŞ BORSADAKİ GİBİ ALIM SATIM YAPABİLECEĞİNİ SANIYOR"

Bu Thodex vurgunu için öncelikle Aracı Kuruluşlar Birliği'nin bir açıklama yapması gerekiyor. Demesi lazım ki 'Bunlar borsa aracı kurumu değil. Bunlar hiçbir şekilde denetlenmiyor. Buraya para yatırdığınızda bizim hiçbir güvencemiz yok.' Sermaye Piyasaları Kurulu'nun (SPK), borsanın bunları açıklaması lazım. Vatandaş bilmiyor, normal borsada hisse senedi alır gibi bunlarla da alım satım yapabileceğini sanıyor.

"İKİNCİ ÇİFTLİK BANK VURGUNU HATTA DAHA FAZLASI, İKİ MİLYAR DOLAR"

Biz daha önce bunun uyarısını yapmıştık. 'Türkiye'de bu sistemin çok daha gelişmişi; denetlenebilir, bir şekilde takas sistemi kurulabilir, dünyaya örnek olabilecek sistemler kurabiliriz' demiştik ama dikkate almadılar. Sonucunda gördük ki ikinci Çiftlik Bank vurgunu hatta çok daha fazlası, iki milyar dolar gibi bir para vatandaşın cebinden gitmiş. Bu tasarruflar kolay kazanılmıyor. Devletin, vatandaşına ve tasarrufuna sahip çıkması lazım. Bugün bankaya para yatıracak insan bulamıyoruz, mevduat bulamıyoruz ki bunlar kredi olarak dönsün. Ama vurgunculara geldiğinde bir şekilde para bulunuyor ve bu vurguncular ne yazık ki bu paraları alıp yurt dışına götürüyor. Biz yurt dışından para alamazken milyarlarca dolarımız yurt dışına gidiyor. Çok yazık."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler