FİLİPİNLER DEVLET BAŞKANI RODRIGO DUTERTE: ''ÇİN'LE SAVAŞIRSAM, FÜZELERİ YEDİ DAKİKADA MANİLA'YA ULAŞACAK''

FİLİPİNLER DEVLET BAŞKANI RODRIGO DUTERTE: ''ÇİN'LE SAVAŞIRSAM, FÜZELERİ YEDİ DAKİKADA MANİLA'YA ULAŞACAK''

Devlet Başkanı Duterte, yaptığı açıklamada "Savaşa gidersem donanmam birkaç dakika içinde ezilecek. Çin'le savaşırsam, füzeleri yedi dakikada Manila'ya ulaşacak." ifadelerini kullandı.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Çin yönetimi ile Güney Çin Denizi'nde yaşanan gerilimlere rağmen ilişkilerini geliştirmeye çalıştığını belirterek şunları söyledi:

"Savaşa gidersem donanmam birkaç dakika içinde ezilecek. Çin'le savaşırsam, füzeleri yedi dakikada Manila'ya ulaşacak."

Filipinler Silahlı Kuvvetleri'nin (AFP) ABD ile düzenlediği yıllık büyük askeri tatbikatların başlamasından bir gün sonra Malabon kentinde konuşan Duterte, Pekin'in Manila ile dostça ilişkiler kurmaya devam ettiğini vurguladı.

Duterte, Çin'le olan bağın aynı şekilde Rusya ile de gelişmesinde ülkesinin radikal İslamcılarla mücadele çağrısına cevap vermelerinden sonra geliştiğini açıkladı. ABD ise, 'insan hakları endişeleri' sebebiyle Filipinler'e olan silah yardımını askıya almıştı.

'ÇİN VE RUSYA'YLA GÖRÜŞMEYE BAŞLAYINCA DİKKATE ALDILAR'

Duterte, ABD ile ilgili olarak "Çin ve Rusya'yla görüşmeye başlamamın ardından bizi dikkate almaya başladılar" dedi.

Güney Çin Denizi üzerindeki hak talebi ve askeri varlığı nedeniyle hali hazırda ABD baskısıyla karşı karşıya olan Çin de, Filipinler ile askeri gerilim yerine diplomatik ilişkilerin geliştirilmesinden yana.

Çin'in Filipinler Büyükelçisi Zhao Jianhua da, pazartesi günü yaptığı açıklamada "Herhangi bir çatışma yaşanıp yaşanmayacağı konusunda endişelenmenize gerek yok" ifadelerini kullanmıştı.

Pekin yönetimi ayrıca, Filipinler'in bölgeyle ilgili şikayetlerini araştırmaya söz verdi ve konuyu ikili danışma mekanizması aracılığıyla çözmeyi teklif etti.

Bu arada ABD de Filipinler'e Güney Çin Denizi'nde 'Çin'i Filipinler'e karşı savunmaya' hazır olduğunu teyit etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler