FED: “DESTEKLEYİCİ DEĞİLİM”


Çarşamba akşam saatlerinde FED olağan faiz arttırımını olağan şekilde ABD ekonomisinin temel göstergelerine istinaden arttırdığını söyledi. Yine şaşırtmayarak Aralık’ta da bir artış beklenmesi gerektiğini bütün olağanlığıyla açıkladı. Buraya kadar her şey olağan. 

Satır arasına sıkışan bazı mesajlar var ki, sanırım ileriye dönük bazı ilginç çıkarımların önünü açıyor.

Finans medyası, açıklama metninde “destekleyici” İngilizce terimle “accomodative” para politikasının 2008 krizinden bu yana ilk kez bahsedilmemiş olmasını büyük haber yaptı. 

Öncelikle kademeli faiz artışlarını yani para sıkılaştrmasını aksatmadan yapan FED’in, para arzını destekleyici politikadan bahsetmesi bence zaten gereksizdir. O yüzden çıkartılması aslında çok da büyük haber değil. 

Öte taraftan FED başkanının, basın açıklaması sonrası gelen sorulara verdiği cevaplardan anladığım o ki “destekleyici” olmayacağız dediği konu aslında para arzı değil Başkan Trump’ın politikaları.

FED başkanı Powell, bir bürokratın söyleyebileceğinden çok daha fazlasını anlattı. 

Gümrük savaşlarının dünya ekonomisi için kötü olacağını söyledi. Finansal sistemde risklerin yok olmadığını hatta Lehman Brothers gibi bir vakanın tekrar yaşanmayacağının garantisi olmadığını vurguladı. Şirketlerin hali hazırda Trump’ın gümrük politikalarından şikayet ettiğinden bahsetti. Hatta gümrük savaşlarının ABD ekonomisine etkisinin hemen hissedilmeyeceğini, zaman içinde fiyat artışları ve enflasyon riski oluşturacağına dair ifadeleri oldu. 

Küresel likidite riskinin arttığına dair iki hafta önceki yazımda belirttiğim gibi, Trump yönetimi ayrı telden FED ayrı telden çalma emareleri gösteriyor. 

FED Başkanının açıklamaları bende şöyle bir diyalog hissi uyandırdı: “Biz ağır bir krizden çıkmak için pamuk ipliğinde cambazlık yapıyoruz, filin züccaciye dükkanına girmesine destekleyici olamayız.”
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.