Faturalar cep yakıyor! Genel aydınlatma tarifesi bir yılda 8 kat...

Faturalar cep yakıyor! Genel aydınlatma tarifesi bir yılda 8 kat...

CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın aydınlatma tarifelerin de yapılan fahiş fiyat artışına dikkat çekti.

Artan enflasyon ve faturalar nedeni ile vatandaşın yaşam maliyeti giderek artıyor. Ancak gelir gideri karşılayamıyor..

CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, genel aydınlatma tarifesinde bu yıl 8 kat artış olduğunu dile getirdi.

Ekim 2021’de kilovatsaati 43 kuruş olan genel aydınlatma tarifesi, yapılan son zamla bugün itibarıyla 3 lira 50 kuruşa yükseldi. Artışın sekiz katı aştığını belirten Akın, açıklamasında “İktidar, vatandaşın faturasını düşürmek yerine şirketlerin kasasını dolduruyor. Avrupa’da ülkeler vatandaşlarını korumak için paket üstüne paket açıklarken Türkiye’de ise şirketlere kıyak üstüne kıyak yapılıyor. AKP, kara kış öncesi vatandaşı değil, özel şirketleri kollamayı tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

Akın, söz konusu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Ekim 2021 döneminde kilovatsaat başına 43 kuruş olarak belirlenen tarife 1 Ocak’ta yapılan zamla 1 lira 38 kuruşa çıktı. Ardından 1 Nisan’da yapılan ikinci zamla 2 lira 4 kuruş oldu. 1 Temmuz 2022 tarihinde yapılan üçüncü zamla ise 2 lira 56 kuruşa yükseldi. Son olarak 1 Ekim itibarıyla geçerli olacak son zamla bu tutar 3 lira 50 kuruşa çıktı. Son bir yılda genel aydınlatma tarifesi yüzde 714 oranında zamlanmış oldu. Başka bir deyişle artış 8 kattan fazla. Böyle fahiş zammın bir örneği yok. Bu tutar kamu kaynaklarından doğrudan dağıtım şirketlerinin kasasına girecek. Artan enerji faturalarına karşı vatandaşa ‘fırın kapağını açık tut’ ve ‘kombiyi kıs’ gibi öneriler sunan Enerji Bakanlığı, kamu kaynaklarından dağıtım şirketlerinin kasasına girecek milyarlarca lira için bu yıl tam 4 defa zam yaptı ve genel aydınlatma ödeneğini artırdı. 2021 yılında 3,5 milyonu aşkın abone faturasını ödeyemediği için elektriksiz kaldı. İktidar 2022 yılına ilişkin verileri gizleyerek, Türkiye’deki enerji yoksulluğunu da gizlemeye çalışıyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler