F-16'da uçana bak! Tarih bilerek seçildi

F-16'da uçana bak! Tarih bilerek seçildi

Yunanistan Dışişleri Bakanı "Türklerin saldırganlığını onlara karşı bir silah olarak kullandık" cümlesini kurdu, Genelkurmay Başkanı ise Bozbaba Adası'nın üstünden F-16'larla geçti.

Yunan generallerin rotasında, 1992'de Türk jetleriyle girdiği it dalaşında uçağı düşüp ölen pilot Nikolaos Sialmas'ın anıtının bulunduğu Bozbaba (Agios Efstratios) Adası da vardı.

Resmi internet siteleri Genelkurmay Başkanı Floros'un görüntüleri ve fotoğraflarını yayınlarken, F-16'lar Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'nda bulunan piste iniş yaptı.

18 Haziran 1992'de Ege Denizi semalarında gerçekleşen it dalaşı sırasında pilot Nikolaos Sialmas'ın kullandığı Mirage savaş uçağı Bozbaba Adası yakınlarında düşmüştü.

Yunan ordusu, Sialmas'ın hava sahasına giren Türk F-16'ların önünü kesmeye çalışırken öldüğünü savunuyor ve pilot yıllar geçtikçe bir kahraman olarak görülmeye başlandı.

Bozbaba Adası'na pilot adına bir anıt dikilirken, son olarak Mayıs ayında Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou helikopterle adaya gelerek anıtı ziyaret etmişti.

Yunan medyası, Ankara ve Atina'dan gelen açıklamalarla Ege Denizi'nde beklenen sakin yaz öncesinde, General Floros'un F-16'ya binip Bozbaba Adası üstünde uçmasının hayli sembolik olduğunu yazdı.

ABD'DE TEKLİF: TÜRK F-35'LERİ YUNANİSTAN'A 

Doğu Akdeniz'deki restleşmede açık şekilde Yunanistan'ın yanında saf tutan ABD, geçtiğimiz yıl yaz mevsiminden bu yana neredeyse her hafta Yunan ordusuyla tatbikat yapan ABD, ayrıca dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu Girit'teki Suda Üssü'ne gönderdi.

Atina Büyükelçisi Goffrey Pyatt ise bulduğu her fırsatta Yunanistan'a desteğini gösterdi, savaş uçaklarına binip gezdiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Yunanistan 2020 bitmeden ABD'den resmi olarak F-35 jetleri istedi, Haziran 2021'e gelindiğinde ise ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı tarafından sunulan bir tasarı Atina'yı sevinçten çılgına çevirdi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ve Marco Rubio imzasını taşıyan tasarı, Washington ve Atina arasındaki askeri işbirliğini daha da artırmayı hedefliyor. Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki müttefikleri İsrail ve Güney Kıbrıs'la enerji işbirliklerinden de söz edilen tasarıya göre, ABD Atina yönetimini bölgenin güvenliği ve refahı için mutlaka desteklemeli.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un Yunan ordusunun modernizesi için çabalarını artırması gerektiğini vurgulayan tasarı, Washington'ın donanma gemileri için de devreye girmesini gündeme getiriyor.

Tasarıdaki en dikkat çekici yer ise, Türkiye için üretilen F-35 jetlerinin Yunanistan'a verilmesi oldu. Yunan medyası, 'ABD'den Türkiye'ye sesli mesaj' başlıklarıyla tasarıyı duyurdu. Türkiye karşıtı tasarıyı hazırlayan Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı Menendez, ayrıca Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasındaki işbirliğine ABD'nin de katılmasını önerdi.

ABD F-15'LERİ TÜRKİYE SINIRINDA 

Doğu Akdeniz krizinin tırmanmasıyla ABD'nin arkasına gizlenen Yunanistan, Amerikan ordusuna ait savaş uçaklarını Türkiye sınırında uçurararak yeni bir skandala imza attı.

ABD uçak gemileri ve savaş gemilerinin üssü haline gelen Girit'ten havalanan F-15 jetleri, Türkiye'nin silahlandırılmasını istediği Kos, Rodos ve Midilli gibi adaların üzerinde uçtu.

Yerel medya, Poseidon's Rage 21 tatbikatı çerçevesinde gerçekleşen uçuşlarla Washington'ın Ankara'ya açık bir mesaj verdiğini ve Atina'nın yanında saf tuttuğunu yazdı.

ABD F-15 jetleri Yunanistan'a ait F-16'larla kanat kanada uçtu, haberlerde tatbikat sırasında tüm Türk savaş uçaklarının Ege Denizi semalarında seyretmesinin engellendiği ileri sürüldü.

Türkiye sınırına yakın konumdaki Ege adalarının üstünden alçak uçuşla geçen savaş uçaklarının sosyal medyada paylaşılan görüntüleri, yerel medyada da kullanıldı.

2021'in başından bu yana işbirliğini daha da artıran ABD ve Yunanistan orduları, neredeyse her hafta bir tatbikat gerçekleştiriyor ve söz konusu tatbikatların bazıları NATO bünyesinde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler