Eski Diplomatlara MİT İşkencesi İddiası Meclis Gündeminde

Eski Diplomatlara MİT İşkencesi İddiası Meclis Gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Emniyeti'nde gözaltında bulunan eski diplomatlara MİT tarafından işkence yapıldığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

Ankara Barosu’na bağlı Avukat Hakları Merkezi ile Cezaevi Kurulu ve İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığı raporu aktaran Tanrıkulu, KHK ile ihraç edilen Dışişleri Bakanlığı personeli olan 100 kişinin işkenceye maruz kaldığının belirtildiğine dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, "Ankara Emniyetine dışarıdan gelen ve kendilerini MİT olarak tanıtan kişiler tarafından KHK ile ihraç edilen Dışişleri Bakanlığı personeline işkence yapıldığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

Ankara Emniyetinde gözaltında bulunan diplomatlara ilişkin HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu 26 Mayıs 2019 tarihinde gündeme getirdi.

Gözaltındaki diplomatların avukatlarının da başvurusuyla, işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi, Cezaevi Kurulu ve İnsan Hakları Merkezi, Mali Suçlar Bürosu'nda 27 Mayıs günü incelemelerde bulundu.

Ankara Barosu’na bağlı Avukat Hakları Merkezi ile Cezaevi Kurulu ve İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığı raporda, KHK ile ihraç edilen Dışişleri Bakanlığı personeli olan 100 kişinin işkenceye maruz kaldığı belirtildi.

Tanrıkulu’nun soru önergesi şöyle:

Ankara Barosu’na bağlı Avukat Hakları Merkezi ile Cezaevi Kurulu ve İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığı raporda, KHK ile ihraç edilen Dışişleri Bakanlığı personeli olan yaklaşık 100 kişinin işkenceye maruz kaldığı belirtilmiştir.

Bu bağlamda;

Ankara Emniyetine dışarıdan gelen ve kendilerini MİT olarak tanıtan kişiler tarafından KHK ile ihraç edilen Dışişleri Bakanlığı personeline işkence yapıldığı iddiaları doğru mudur?

Gözaltında tutulan kişilerin itirafçı olmak istememeleri nedeniyle işkenceye maruz kaldığı iddiaları doğru mudur?

Kendilerini MİT personeli olarak tanıtan kişilerin kimlik tespiti yapılmış mıdır? Söz konusu kişiler hakkında yasal işlemler başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

Bayılana kadar dövülen bir diplomatın hastaneye kaldırıldığı fakat doktorların herhangi bir rapor düzenlemediği iddiaları doğru mudur?

İddialar doğru ise, rapor düzenlemediği öne sürülen doktor ya da doktorlar kimdir ve hangi hastanede görev yapmaktadır? Söz konusu doktor ya da doktorlar hakkında ne tür işlemler başlatılmıştır?

İşkenceye maruz kaldığı iddia edilen kişilerin avukatları ile görüştürülmemesinin gerekçesi nedir?

31 Mayıs 2019 tarihi itibariyle işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı şikâyetiyle açılan dava sayısı kaçtır?

Bahse konu olan davalar nasıl sonuçlandırılmıştır?

31 Mayıs 2019 tarihi itibariyle gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı şikâyetiyle kaç başvuru yapılmıştır?

Söz konusu başvurular neticesinde açılan dava sayısı kaçtır? Bu davaların kaç tanesi Türkiye aleyhine sonuçlanmıştır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler