Erkan Sevinç yazdı: BENİM ADIM KIRMIZI

Erkan Sevinç yazdı: BENİM ADIM KIRMIZI

Erkan Sevinç yazdı: BENİM ADIM KIRMIZI

Erkan Sevinç

 

Orhan Pamuk’un “en renkli ve en iyimser romanım”dediği Benim Adım Kırmızı yıllardır kitapçı raflarında en çok satanlar arasında.Her seçim sonrası Türkiye haritası önümüze konduğunda hep bu kitabı hatırlarım.Kıyı kentler kırmızıya boyanmış yani CHP sadece ülkenin özellikle batı kıyılarını almış.Bu hafta 31.Mart yerel seçimleri nedeniyle kıyılara bir göz atalım ve seçmen profilinde değişiklikler oldu mu,taşınan ve yeni eklenen seçmenlerle renkte sarıya dönüş var mı ona bakalım dedim. CHP’nin ya da diğer deyişle Millet İttifakı’nin adayları daha belli olmamasına karşın illere daha önce değindiğim için bu kez ilçelerden söz edeceğim.

En önemli kıyı kentleri Muğla ilçesine bağlı.Bodrum’dan başlayalım.Bodrum’da mevcut belediye başkanı aday gösterilmeyecek ve aday Mehmet Tosun olacak.MHP kökenli aday İyi Parti’den mi CHP’den mi aday olacak henüz belli değil . Karşısında Ak Parti’nin adayı Acıbadem Hastanesi doktorlarından Tahir Ateş var.CHP nin geçen yerel seçimde %50 ile aldığı Bodrum’u İyi Parti desteği ile tekrar alması zor olmayacak.Bu arada mevcut başkan Mehmet Kocadon’un Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda Osman Gürün’ün karşısına DP adayı olarak çıkacağı Bodrum’da konuşuluyor.

Bodrum’dan Marmaris’e geçiyorum.3 dönemdir CHP li Ali Acar koltukta.Adı etrafında “aday yapılacak” “aday yapılmayacak”söylentilerine “Ali Acar aday gösterilecek, gösterilmek zorunda. Birileri bilsin ki Ali Acar başkan adayı, şartlar ne olursa olsun, nereden olursa olsun, hangi koşulda olursa olsun sizlerle bu seçim yarışında var olacağız”diyor Başkan.Karşısında tanınmış bir isim var.Hem darbe girişimi sırasında Erdoğan’ın otelinde kalması hem de otomobil sporları ile ilgisi nedeniyle Serkan Yazıcı’yı tanımayan yok.Marmaris’te Bodrum gibi sonuçlanmıştı geçen seçimlerde.%51.8 ile Acar almıştı kenti.Bu seçimde de aday gösterilirse dördüncü kez koltuğa oturması sürpriz olmaz.

bodrum.jpg

Ve Fethiye.Fethiye geçen yerel seçimlerde CHP nin kaybettiği ilçelerden.Seçimi DP adayı Behçet Saatçi kazanmıştı.MHP den ihraç edildiği için DP ye geçen şimdilerde İyi Parti’de politika yapan Saatçi’nin  Millet İttifakı’nın adayı olması bekleniyor. CHP'nin Belediye başkan aday adayı olarak seçimlere hazırlanan Ölüdeniz eski belediye başkanı Keramettin Yılmaz’ın CHP'nin Fethiye'de aday çıkarmayacağı ve Millet İttifakı'nın adayı Behçet Saatci’yi destekleyeceği gerekçesi ile geçtiğimiz günlerde 4 meclis üyesi ve 400 partili ile AK Parti’ye geçtiğini hatırlatalım.Ak Parti’nin Fethiye adayı Muhittin Kayabaş.Bu durumda Fethiye’lilerin önüne “kötü daha da kötü”seçeneği konulmuş durumda.Geçen yerel seçimde % 33 ile Fethiye’yi alan Saatçi ile yola devam edileceği görülüyor.

Datça bir başka kıyı beldesi. İlçe Belediye Başkanı CHP'li Şener Tokcan'ın istifası ile boşalan başkanlık koltuğuna  Gürsel Uçar oturmuştu.2019 yerel seçimleri Uçar’ın ilk katıldığı yarış olacak.Karşısında bir doktor var.Feyzullah Gülada.Diş hekimi ve MHP nin yani Cumhur İttifakı’nın adayı.Muğla Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi sevilen biri.2014 de Datça’yı % 46 ile CHP almıştı.Datça’lılar “Oyumuz yine CHP ye “diyor.

Muğla ilinden Aydın’ın bir kıyı kentine, Kuşadası’na gelelim.CHP mevcut başkanı değil Avukat Ömer Günel’i aday gösterdi.Günel “Kimseyi ötekileştirmeden CHP’ye rekor sayıda oy kazandırıp, hem büyükşehirde hem de ilçe belediyesinde CHP sancağını dalgalandırmaya devam edeceğiz. Hedefimiz gerçek sosyal demokrat belediyeciliğin en iyi örneklerini Kuşadası halkına sunmaktır”diyor.Günel Altın Güvercin Festivali ve Şarkı Yarışması’nın tekrar yapılacağını da müjdeliyor. Cumhur İttifakı’nın Kuşadası adayı Fuat Akdoğan.Daha önce iki dönem Kuşadası’nı yöneten Akdoğan’ın Günel karşısında hiç şansı yok.Geçen seçimde CHP % 60 a yakın oy almıştı bu ilçede.
İzmir ilçelerinden Çeşme de durum benzer.CHP nin adayı henüz belli değil.Ak Parti alamayacağı bu ilçeyi MHP ye bıraktı.MHP önce Sema Aydın’ı aday gösterdi.Sonra aday değiştirip Mustafa Cenger aday oldu.Cenger geçen seçimde Ak Parti adayı olarak mevcut başkan Muhittin Dalgıç’ın karşısına çıkmıştı.Cenger “Tekrar Muhittin Başkan aday olsun ben de rövanşı alayım” dese de 4000 farkı kapatmak o kadar kolay değil.Kim aday olursa olsun Çeşme CHP de.

Biraz kuzeye gidelim.Foça ve Aliağa’ya mesela.Foça seçimleri kafa kafaya geçecek gibi görünüyor.Cumhur İttifakı’nın adayı unutulmaz başkanlardan Serdar Mersin.CHP nin adayı geçen seçimde %42. İle koltuğa oturan mevcut başkan Gökhan Demirağ da olabilir Dr.Gökalp Müstecaplıoğlu da.Doktor ”Foça’ya sahip çıkıyoruz”platformu üyesi .CHP kıl payı da olsa bu ilçeyi yine alacak gibi gözüküyor. 

Aliağa MHP li Başkan ile yönetiliyor.Geçen yerel seçimlerde CHP nin yanlış aday ısrarı ve aday yapılmadığı için DSP den aday olan efsane başkan Hakkı Ülkü’nün oyları bölmesiyle MHP bu ilçeyi kazanmıştı.Bu kez Cumhur İttifakı ve mevcut başkan Serkan Acar’ın işi zor.CHP Özcan Durmaz’ı aday gösterdi.SHP döneminden beri aktif poltikada olan CHP’nin ilçe başkanı Durmaz Aliağa’yı tekrar CHP ye kazandıracak gibi görünüyor.
Ayvalık ve Edremit ile bitirelim.Ayvalık’ta mevcut başkan CHP li Rahmi Gencer koltuğunda oturmaya devam edebilir. Edremit’te ise CHP farklı bir ismi aday gösterdi.Tercihini Kamil Saka yerine Hasan Arslan’dan yana koydu.İyi Parti faktörü burada devreye girmiş görünüyor.Arslan Zeytinli’nin belediye başkanı ve MHP kökenli.Mevcut başkan Saka’nın DSP den aday olacağı söylentilerine Edremit’liler inanmıyor ve seçimleri Arslan’ın alacağını söylüyorlar.Geçen yerel seçimlerde CHP nin oyu % 45 lerdeydi.Ak Parti’nin daha önce belediye başkanlığı da yapmış Yunus Bozbey’i aday göstermesi birşeyi değiştirmeyecek.

turkiye-secim-harita1.jpg

Ege’nin önemli ilçelerinde fotoğraf böyle.Kırmızı fotoğraf içine tek tük te olsa sarılar karışır mı? Bu durum ancak Şişli Belediye Başkanlığı’na bağımsız olarak aday olacağını açıklayan Mustafa Sarıgül gibi küskünlerin ortaya çıkması ve oyları bölmesi ile olabilir.Yoksa kıyılar yine kırmızıya boyanacak gibi görünüyor.

 

Kaynak: BENİM ADIM KIRMIZI - ERKAN SEVİNÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler