Erdoğan'dan O Gazetecilere: Sınıfta Kaldılar
TRT World Forum 2025'in açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi Olayları sırasında "failleri gizleyen" medya kuruluşlarının "sınıfta kaldığını" söyledi.
TRT World Forum 2025'in açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi Olayları sırasında "failleri gizleyen" medya kuruluşlarının "sınıfta kaldığını" söyledi. Erdoğan, ayrıca dün Almanya Başbakanı Merz'le görüşmesine atıfta bulunarak İsrail meselesinde, "Orada gerekenleri söyledik" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT World Forum 2025'in açılışında konuştu. Konuşmasında TRT'nin faaliyetlerine ve bölgesel çatışmalara yer ayıran Erdoğan, "Gezi Olayları sırasında İstanbul'a kamp kuran medya kuruluşları dahil uluslararası basın da aynı şekilde failleri özenle gizleyen habercilik diliyle Gazze'de sınıfta kalmıştır" dedi.
Erdoğan, konuşmasının İsrail'e ayırdığı kısmında ise dün Almanya Başbakanı Friedrich Merz'le görüşmesine gönderme yaparak, "Orada gerekenleri söyledik" dedi.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle oldu:
"Forum'un, beşeriyeti ilgilendiren sorunların istişare edilmesi konusunda son derece kıymetli bir platform haline dönüştüğünü görüyoruz. 2017'den beri TRT World Forum'u başarıyla tertipleyen TRT yönetimi ve mensuplarını can-ı gönülden tebrik ediyorum.
Konuşmamın hemen başında bir gerçeğin altını çizmek istiyorum. Türkiye'nin yüz akı kurumlarından TRT'miz, insanı merkeze alan yayıncılık anlayışı ve hakikatin sesini dünyanın dört bir yanına ulaştıran yayınlarıyla bizler için bir iftihar kaynağıdır. Kamu yayıncılığı sorumluluğunu layıkıyla üstlenen TRT'mizin düzenlediği TRT World Forum'da, TRT'nin artık yedi kıtada bilinen ve tanınan bu yaklaşımının en kıymetli tezahürlerinden biridir.
Bugüne kadar farklı alanlarda konuşmacı, bu platformda fikir, tespit ve önerilerini dillendirmiş; on bine yakın katılımcı da programları yerinden takip etmiştir. Önümüzdeki iki gün boyunca 35 farklı ülkeden 132 yetkin konuşmacı ve 2 bini aşkın katılımcıyla küresel meselelere yenilikçi çözümler aranacak."

'DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR'
"Savaşlar, çatışmalar, eşitsizlik ve adaletsizlikler tüm insanlığın gündemini adeta işgal etmiş durumda. İkinci Cihan Harbi'nin galipleri eliyle kurulan mevcut sistem, günümüzün gerçeklerine ve gerekliliklerine maalesef uymuyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin adalet karar alma yapısıyla, insanlığın ortak sorunlarına çözüm üretemiyor. Çoğu zaman sorunlar da çözüm yolları da apaçık belli olduğu halde, yer kürenin birçok yerinde masum insanlar ölmeye devam ediyor.
İnsanlığın kaderinin beş ülkenin insafına terk edilemeyeceğini dile getiriyor ve bu sebeple dünya beşten büyüktür diyoruz. En büyük insani krizlerde, en somut insan hakları ihlallerinde dahi karar almakta geciken sistemin taze fikirlere yeni katkılara ve elbette günceli yansıtan bir yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğu aşikardır."
'ORADA GEREKENLERİ SÖYLEDİK'
"Hala ne diyorlar, İsrail masum. E nasıl masum oluyor? Nükleer silah İsrail'de, en güçlü bombalar İsrail'de. İstediği anda isteği gibi Gazze'yi vurma ihtimali Gazze'de. Dün işte bu başımıza geldi ve orada gerekenleri zaten söyledik."

"Tam aksine, masum değil, zalim İsrail'in ta kendisidir. İsrail şu anda, açlığı ölümcül bir silah olarak özellikle çocuklara karşı kullandı. Deri kemik olan o yavruları gördük ve açlıkla bu yavrular terbiye ediliyor. İsrail'in yalana dayalı propaganda makinesi karşısında, hayatları pahasına sahadaki gerçekleri dünyaya duyurmaya çalışan 270 gazeteci katledildi."
'SINIFTA KALMIŞTIR'
"Kardeşlerim, bakın burada şunu da ifade etmek durumundayım. Gezi Olayları sırasında İstanbul'a kamp kuran medya kuruluşları dahil uluslararası basın da aynı şekilde failleri özenle gizleyen habercilik diliyle Gazze'de sınıfta kalmıştır. Bir avuç medya organı ve cesur gazeteci dışında Gazzeli mazlumların sesini dünyaya duyuran olmadı. İnanıyorum ki uluslararası basın camiası bunun muhasebesini objektif bir şekilde geç de olsa yapacaktır. Kalemini, kamerasını, ekranını ve köşesini Gazze'de işlenen soykırım suçlarını karartmak için kullanan iliştirilmiş gazetecilerin ifşası medyanın itibarı açısından çok önemlidir.
TRT, failler hakkındaki dosyaların arşivlenmesinde de büyük bir başarıya imza atmıştır. Öyle ki, bu uğurda fotoğrafçı Yahya Barzak kardeşimizi şehit vermiştir. Yahya kardeşimizi ve İsrail saldırılarında hayatını kaybeden gazetecileri bugün bir kez daha rahmetle anıyorum."

'TÜRKİYE GÖVDESİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIR'
"Biliyorsunuz, iki yıllık zulmün ardından geçtiğimiz hafta Hamas ve İsrail arasında bir ateşkes anlaşmasına varıldı. Böylece, Gazzeli kardeşlerimiz ilk defa rahat bir nefes almaya başladı. Hamas'ın anlaşmaya riayet konusunda titiz davrandığını görüyoruz. İsrail ise mutabakatı bozmak ve katliamlarına tekrar başlamak için adeta bahane arıyor, fırsat kolluyor. İşte önceki gün, yine çoluk çocuk 100'den fazla Gazzeliyi şehit ettiler. İsrail'in ahde sadakat konusundaki berbat sicilini herkes biliyor. Dolayısıyla ateşkesin sürmesi, insani yardımın Gazzeli kardeşlerimize ulaşması ve Gazze'nin yeniden inşası safhasına geçilmesi ancak İsrail'in tüm bunlara zorlanmasıyla mümkün olacaktır. Türkiye, Gazze'nin biran evvel ayağa kaldırılması için sadece elini değil tüm gövdesini taşın altına koymaya hazırdır."
FİLİSTİN'İ TANIMA DAVETİ
"Biz dün olduğu gibi bugün ve yarın da Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacak ve iki devletli çözümü savunmaya devam edeceğiz. Son dönemde birbiri ardına gelen Filistin'i tanıma kararlarını bu bakımdan son derece önemli buluyoruz. Henüz bu kararı almayan bu ülkeleri de bugünden tezi yok, harekete geçmeye ve Filistin devletini tanımaya davet ediyorum."
TÜRKİYE'NİN YÜRÜTTÜĞÜ ATEŞKES FAALİYETLERİ
"Türkiye olarak yalnızca Gazze'de değil, yaşanan her insani krizde inisiyatif alıyoruz. Dördüncü yılına girecek Rusya-Ukrayna Savaşı'nın adil ve kalıcı bir barışla çözümü için ilk günden itibaren sorumluluk üstlendik. Hem Sayın Putin hem de Sayın Zelenski ile yaptığımız görüşmelerde ilk etapta ateşkes ve devamında kalıcı barışın sağlanması için her türlü desteği vermedeki kararlılığımızı ifade ettik. Türkiye bunun için her türlü katkıyı sunmaya devam edecektir.

Geçtiğimiz yıl Somali ile Etiyopya arasında büyük bir krize dönüşme potansiyeli taşıyan anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olduk. Kardeş ülkelerimiz Afganistan ve Pakistan arasında geçtiğimiz haftalarda patlak veren krizin aşılmasında da başat rol oynadık. Milli İstihbarat Teşkilatımızın yürüttüğü arabuluculuk çalışmaları, ülkemize duyulan güvenin bir tezahürü olarak kısa sürede meyvelerini verdi ve taraflar arasında bir ateşkes antlaşması imzalandı. Bu anlaşmanın kalıcı hale gelmesini canıgönülden arzu ediyoruz."
'...SONU KARANLIK BİR DÜNYA DEMEKTİR'
"Şunu bütün kalbimle, bütün samimiyetimle ifade ediyorum; Günümüz dünyasında artık hiçbir ülkenin kendisini sınırları içine hapsetme lüksü yoktur. Coğrafi bakımdan hiçbir ülke için yanı başındaki, bölgesindeki sorunlara bigane kalma gibi bir seçenek söz konusu değildir. Bugün ister Gazze olsun, ister Afganistan olsun, isterse Sudan olsun, masumların ölümüne bunlar bizim sorunumuz değil diye bakanlar, açık söylüyorum, kazın ayağının hiç de öyle olmadığını bir şekilde öğrenirler. Büyük bencillik içinde sınırlarının hemen ötesinde yaşanan yoksulluğu, çatışmaları, krizleri umursamayanlar, bırakın insanlığı, kendi çocuklarına bile parlak bir gelecek vadedemezler. Her koyunun kendi bacağından asıldığı bir dünya hepimiz için sonu karanlık bir dünya demektir. Haksızlık karşısında susan, o haksızlığa ortak olmuştur. Zulme rıza göstermek de unutmayın, zulümdür. Bir hesap gününe inanan insanlar olarak bizler zulme rıza gösteremeyiz. Haksızlık karşısında susanlardan olamayız."

'SUDAN'DAKİ KATLİAMI KINIYORUZ'
"Son günlerde Sudan'dan gelen dehşet verici görüntüleri hem gazeteci hem de bir birey olarak inanıyorum ki sizler de takip ediyorsunuz. Kuzey Darfur'un başkenti El Feşir'de sivil halka yönelik katliamları vicdan sahibi hiç kimse kabul edemez, buna sessiz ve kayıtsız kalamaz. Türkiye olarak El Feşir şehrinde sivillere karşı işlenen zulümleri en güçlü biçimde lanetliyoruz. El Feşir şehri ve çevresindeki saldırıların sona erdirilmesi, masum sivillere yönelik katliamların derhal durdurulması gerekiyor. Biz bu konuda kardeşlik hukukumuzun gereği neyse samimiyetle, açık yüreklilikle onu yerine getirmeye hazırız."
TRT YAPIMI DİZİLER
"Türk dizilerinin milyarlarca insan tarafından beğeniyle takip edildiği bu dönemde TRT'miz dizi sektörünün de öncülüğünü üstlenmektedir. TRT yapımı diziler 110'dan fazla ülkede 50'den fazla dilde yayınlanıyor. TRT yapımı diziler 110'dan fazla ülkede, 50'den fazla dilde yayınlanıyor. Bu yapımlar sayesinde dünyanın çeşitli coğrafyalarından pek çok insan hem güzel Türkçemizi öğreniyor hem de tarihimizle, kültürümüzle, milli ve manevi değerlerimizle tanışma fırsatı elde ediyor."
'AİLE MÜESSESESİ SALDIRI ALTINDA'
"Sizin de bildiğiniz üzere aile müessesesi ciddi saldırı altındadır. Çarpık ilişkiler, sapkın akımlar, insan fıtratını hiçe sayan birliktelikler dijital platformlar vasıtasıyla özendirilmektedir. Sosyal medya mecraları aynı şekilde bu yozlaşma sürecini körüklüyor. Kadın ve erkekten oluşan aile kurumunun altına adeta dinamit konuluyor. Özgürlük kavramıyla her türlü gayri ahlakilik meşrulaştırılmaya çalışılıyor. İnsanlar mahremini, sırf birkaç beğeni almak uğruna ortaya dökmekten çekinmiyor. Maalesef bundan hicap da duymuyor. Bireyselleşmeye karşı millet olmayı, bencilliğe karşı dayanışmayı, sanal ilişkilere karşı sahici bağları, yani insanı ve insani değerleri öne çıkaran yapımlara daha fazla önem vermemiz gerektiğine inanıyorum. Bu noktada TRT'nin gerek geleneksel, gerekse dijital mecralarında aile odaklı temiz içerikleri yaygınlaştırma çabasını takdirle karşılıyorum."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.