Erdoğan’dan EYT, memur ve emekli zammı ile fahiş fiyat açıklaması

Erdoğan’dan EYT, memur ve emekli zammı ile fahiş fiyat açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda "Çalışanlarımızın, emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı yakında tamamlıyoruz" dedi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda "Çalışanlarımızın, emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı yakında tamamlıyoruz" dedi. Erdoğan, ayrıca "Fırsatçılar bizim gözümüzde yüksek kazanç uğruna Türkiye gemisini delmeye çalışan haramzedelerdir, ahlaksızlardır, namussuzlardır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısı sona erdi.

“NET ASGARİ ÜCRET YILBAŞINA GÖRE İKİ KAT ARTMIŞ OLDU”

Yurt içi ve yurt dışındaki gelişmelerin ele alındığı toplantı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

* “Perşembe günü milyonlarca çalışanımızı ve geliri buna endeksli yine milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren 2023 yılı asgari ücretini kamuoyuna açıkladık.Bilindiği gibi ülkemizde 2002 yılında net asgari ücret 184 liraydı. Milletime özellikle bunları hatırlatmak istiyorum. Bu rakamı 2014 yılında 1000 liraya, 2015 yılında 1300 liraya, 2020 yılında da 2 bin 825 liraya çıkardık.

* Kurda ve enflasyonda yaşanan artışı dikkate alarak 2022 Ocak ayında net asgari ücreti 4 bin 253 lira olarak belirledik. Yıl içindeki gelişmeler bizi, temmuz ayında asgari ücreti 5 bin 500’ler seviyesine çıkartmaya yöneltti. Geçtiğimiz hafta da 2023 yılı net asgari ücreti 8 bin 506 lira olarak ilan ettik. Böylece asgari ücret, önceki yıla göre yüzde 200, yıl başına göre yüzde 100, temmuz ayına göre yüzde 55 oranında yükseldi.

* Bir başka ifadeyle net asgari ücret, 2021’e göre üç kat, yılbaşına göre iki kat artmış oldu. Asgari ücrete kişi başına verdiğimiz devlet katkısını da 250 liraya çıkardık. Yani 8 bin 506 liralık asgari ücretin 250 lirası işveren tarafından değil, devletçe ödenecektir. Geçen yıl asgari ücretten alınan gelir ve damga vergilerini de kaldırdık; amacımız asgari ücretin işverene maliyetini azaltarak yaptığımız yüksek oranlı artışların istihdamda herhangi bir olumsuzluğa yol açmamasıdır.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İLE MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI

* “Hep söylediğimiz gibi ülkemizin kazancını, zenginliğini çalışanlar başta olmak üzere milletimizin her kesimine yansıtmakta kararlıyız. Asgari ücreti belirlerken, sosyal yardım yelpazesini genişletirken, işletmelere verdiğimiz kredi paketlerini büyütürken de bu anlayışla hareket ettik.

* Memur ve emekli maaş artışlarını da yine bu yaklaşımla yapacağız. Ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya alınmasına kadar pek çok taleplerini çözdüğümüz çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı da yakında tamamlıyoruz. İnşallah bu meseleyi de yılbaşından önce arzumuz gündemden çıkartmaktır.

* Amacımız bir sonraki yıl, yani 2024’te ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon rakamlarına kavuşturmaktır. Özellikle Türkiye’yi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmektir. Onun için de ülkemizin tüm potansiyelini sonuna kadar kullanıyoruz.

“HARAMZADELER, AHLAKSIZLAR, NAMUSSUZLAR”

* Küresel krizin etkilerine bağlı fiyat artışları tüm kesimlerin refahlarında yol açtığı kayıpları telafi edip üstüne çıkana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Tabii bu arada girdi maliyetlerindeki artışların üstünde fiyatlamalar yaparak fırsatçılık peşinde koşanları da asla affetmeyeceğiz.

* Fırsatçılarla mücadele, hukuki olduğu kadar ahlaki bir zeminde de yürütülmek mecburiyetindedir. Dünyanın başka hiçbir yerinde görülmemiş şekilde mal ve hizmetlere maliyet artışının çok üzerinde artışlar yapılması kısa vadede kazandırıyor gibi gözükse de orta ve uzun vadede kaybettirecek bir yaklaşımdır. Bu şekilde hareket eden fırsatçılar bizim gözümüzde günübirlik yüksek kazanç uğruna kendilerinin de içinde bulunduğu ‘Türkiye gemisi’ni delmeye çalışan haramzadelerdir, ahlaksızlardır, namussuzlardır. Milletimin her bir ferdinden bu tür fırsatçılara, gerekirse mal ve hizmet ihtiyaçlarını alternatif kanallara yönelterek hak ettikleri dersi vermelerini bekliyoruz.

* İlgili kurumlarımız bu tür akıl ve vicdan dışı hareketleri zaten yakından takip ediyor ve gereken müeyyideleri uyguluyor ama en etkili yaptırımın doğrudan milletin iradesi olduğunu da biliyoruz. İnşallah yılbaşından itibaren hızla aşağı inecek enflasyonun yıl sonunda yüzde 30’un altına gerileceğini ümit ediyoruz. Amacımız bir sonraki yıl, yani 2024’te ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon rakamlarına kavuşturmaktır. Biz bugüne kadar her mücadelemizi milletimizle birlikte verdik, enflasyonla mücadelemizi de milletimizle birlikte yürütecek ve Allah’ın izniyle zafere ulaştıracağız.

“ÜLKE VE MİLLET OLARAK PEK ÇOK BEDEL ÖDEDİK”

* Bu hafta da çeşitli açılışlar, törenler, toplantılar, ziyaretlerle ülkemize eserler kazandırmayı, milletimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz. 20 yıl önce iktidara gelirken ülkeyi öncelikle eğitim, sağlık, adalet, emniyet, ulaşım, tarım, dış politika gibi tüm alanlarda yükselteceğimizin sözünü vermiştik. Tarihin en büyük demokrasi ve kalkınma atılımını gerçekleştirmek için çıktığımız uzun ve meşakkatli yolculuğun her sayfası ayrı bir mücadeleyle, ayrı bir hikayeyle geçti. Geriye dönüp baktığımızda Cumhuriyetimizin ilk asrının son 20 yılını geçmişin eksiklerinin hemen tamamını telafi ettiğimiz, yanlışlarının hemen tamamını düzelttiğimiz bir dönem haline dönüştürdüğümüzü görüyoruz.

* Vesayetin oyunlarını, terör örgütlerinin saldırılarını, darbecilerin teşebbüslerini, ekonomik tetikçilerin tuzaklarını, küresel güçlerin kuşatmalarını birer birer kırarak ülkeyi bugünlere getirdik. Elbette bu süreçte ülke ve millet olarak pek çok bedel de ödedik. Yeri geldi milletimizin hassasiyetleri üzerinden sosyal kaos çıkartmaya çalıştılar. Yeri geldi hak ve özgürlükler üzerinden demokrasimize saldırdılar. Yeri geldiği terör örgütleriyle sınırlarımızı taciz ettiler. Şehirlerimizi kana ve ateşe boğmak istediler. Yeri geldi içimizdeki bazı hainleri kullanarak darbe girişiminde bulundular. Yeri geldi dünyada eşi benzeri görülmemiş ekonomimizi mahvetme tehditleriyle aşımıza, ekmeğimize gözlerini diktiler. Hamdolsun milletimizle omuz omuza, yürek, yüreğe vererek bunların hepsini de bertaraf ettik.

* Son bir yıldır yaşadığımız ekonomik türbülans bu sürecin örneklerinden biridir. Ülkemizi sağ salim bu sarsıntıdan da çıkartarak, hedeflerimize daha sıkı şekilde odaklandığımız bir döneme girdik. Bu 20 yılın her senesi gibi 2022’de de maruz kaldığımız tedbirlere karşı verdiğimiz destansı mücadele yanında ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetlerle tarihteki yerimizi yeniden aldık.

“İLK KEZ TÜM OKULLARA DOĞRUDAN 7 MİLYAR LİRA BÜTÇE GÖNDERDİK”

* Geçen yıl eğitimde yeni dönem hazırlıkları için ilk kez tüm okullara doğrudan 7 milyar lira bütçe gönderdik, kullanılmayan köy okullarını yeni bir yaklaşımla dönüştürerek 2200 köy yaşam merkezi açtık. Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak için başlattığımız seferberlikle 6 binin üzerinde yeni anaokulu açarak 5 yaş grubundaki okullaşma oranını yüzde 99’a çıkardık. Yaklaşık 1 milyon 110 bin ailenin yararlandığı, kültürel değerleri, aile içi iletişimi, bağımlılıkla mücadeleyi merkeze alan Aile Okulu Projesi’ni hayata geçirdik, kütüphanesiz okul bırakmama hedefiyle 16 bin 361 yeni kütüphane açtık, buralardaki toplam kitap sayısını 110 milyona çıkardık.

* Temel eğitimdeki 8 bin 324 okulu iyileştirme kapsamına alarak donanımı ve kadrosuyla geliştirdik, matematik, İngilizce, bilim ve sanat alanlarında ilk kez açılan ücretsiz yaz okullarıyla 1 milyon öğrenciye ulaştık. Okullardaki yönetici ve öğretmenlere verilen çevre atık yönetimi ve sıfır atık konulu seminerlerle bu alanda yürütülen milli çalışmalara destek sağladık.

“MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDEKİ ÖĞRENCİ SAYISI 1 MİLYON 200 BİNE YÜKSELDİ”

* Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkartarak, bu meslek mensuplarının özlük ve mali haklarında çok ciddi iyileştirmeler yaptık, mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısını 160 binden 1 milyon 200 bine yükselterek sanayinin çırak, kalfa ihtiyacını karşılayacak önemli bir adım attık, organize sanayi bölgelerindeki mesleki eğitim merkezlerini kurduk.

* Gönül coğrafyasından öğrencilerin yetişmesine katkı vermek için 7 uluslararası meslek lisesini faaliyete geçirdik, meslek liselerindeki döner sermaye üretimini 2 milyar liraya yükselttik. Fikri mülkiyet çalışmalarını meslek liseleri ve olgunlaşma enstitüleri başta olmak üzere tüm okullara yaygınlaştırarak 8 bin 300 patent, faydalı model, marka ve tasarım tescili alınmasını sağladık.

* Taşımalı eğitimle ve pansiyonda kalarak eğitim gören 1,8 milyon öğrencinin tamamına ücretsiz yemek veriyoruz. Hayat boyu öğrenme kurumlarımızda 13,4 milyonun üzerinde vatandaşımıza hizmet verdik. Biliyorsunuz 20 yıldır okullarımızda okullar açılırken, sıraların üzerinde ders kitapları ücretsiz, bununla kalmadık. Şimdi de ders kitaplarının yanında yardımcı kaynak kitaplarıyla da öğrencilerimizi ücretsiz buluşturmak için 160 milyon kitap dağıttık.

“BİN OKULA TOPLAM 60 MEGAVAT KAPASİTELİ ÇATI ÜSTÜ GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ”

* Önümüzdeki yıl eğitimde köy okullarının tamamını köy yaşam merkezlerine dönüştürme projesini neticelendireceğiz. Okulların bilgi teknoloji altyapısını güçlendirerek sistemi geleceğe hazırlamayı sürdüreceğiz. Halen başarıyla süren mesleki eğitim merkezlerimizdeki çalışmaları sanayi ile yakın iş birliği halinde genişleteceğiz. Yine halen 81 ilde faaliyet gösteren yetişkin engellilerimize yönelik halk eğitim merkezlerini ilçelerimizin tamamına yayacağız. Özel yetenekli öğrencilerimize hizmet ver 379 bilim ve sanat merkezine erişimi kolaylaştırmak için bu kurumları da tüm ilçelerimizi kapsayacak şekilde genişleteceğiz.

* Tüm okullarımızı, çevre dostu okullara dönüştüreceğiz. En fazla enerji tüketen bin okulumuza toplam 60 megavat kapasiteli çatı üstü güneş enerji sistemi kuracağız. Üretime dönük faaliyet yürüten eğitim kurumlarımızı elektronik ticaret sistemine dahil edeceğiz. Öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimine yönelik çalışmaları yoğunlaştıracağız. Değerler eğitimini ana sınıfından itibaren tüm sistemin temel unsurlarından biri haline getireceğiz. Okul yöneticilerine yönelik kültür, tarih, medeniyet bilinci seminerleri ile bunun ilk adımını attık. Yetişkinlerin yüzde 25’ini halk eğitim merkezlerinin faaliyetlerine dahil edeceğiz, kapsamı genişleterek okullarda ücretsiz yemek imkanından yararlanan öğrenci sayısını 5 milyona çıkartacağız.

“YENİ ANAYASA GÜNDEMİMİZDEKİ YERİNİ KORUYACAK”

* Adalette, kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesiyle ilgili hazırladığımız yasa değişikliklerinin Meclis’ten geçerek yürürlüğe girmesini temin ettik. Yargı mensuplarının çalışma ve hizmet şartlarını iyileştirmek için 24 yeni hizmet binasını faaliyete geçirip, 3 hizmet binasının temelini attık. Darbe dönemlerinin sembollerinden Diyarbakır Cezaevi’ni kapatarak, burayı müze ve kültür merkezi haline dönüştürecek çalışmalara başladık. Yargılamaları hızlı ve etkin yürütmek için 1000’in üzerinde yeni hakim ve savcının atamasını yaptık, 1500 yeni hakim ve savcı alımı için sınav açtık, 15 bine yakın yeni adalet personeli istihdam ettik.

* Hakim ve savcı yardımcılığı sistemini kurduk. Adli ve idari mahkeme sayısını 7 bin 164’e yükselttik, 3 yeni Bölge Adliye Mahkemesi ihdas ettik, buralardaki daire sayısını artırdık. Adli süreçlerde, sadece son 1 yılda 355 bin kişiye destek veren, mağdurlara hizmet sunan birimlerin sayısını çoğalttık. Çocukların, icra daireleri yerine, bu amaçla kurulan görüşme merkezlerinde ebeveynlerine teslimine başladık. Dava şartlı arabuluculuk uygulamasıyla 228 bine, ihtiyari arabuluculuk uygulaması ile 402 bine yakın ihtilafı çözüme kavuşturduk. Lekelenmeme hakkı konusunda 241 bin, ifade amaçlı yakalama kararları ile ilgili de 98 bin vatandaşımıza hizmet verdik.

* Noterlik hizmetlerinin kapsamını genişleterek, mahkemelerin yükünü azalttık. Önümüzdeki yıl, adalette verilen tüm hizmetleri, yargıya memnuniyetin en üst seviyeye çıkmasını sağlamaya dönük olarak geliştirmeyi sürdüreceğiz. Yeni anayasa, milletimize verdiğimiz söz gereği, gündemimizdeki yerini koruyacak. Yargılamaların daha hızlı ve etkin sonuçlanmasını temin edecek yeni adımlar atacağız. Sistemin ayrılmaz bir parçası olan avukatlarımız için yeni bir çerçeve kanunu hazırlayacağız.

* Adli yardım sistemini genişleterek, hukuki himaye sigortasını tahkim edeceğiz. İstinaf mahkemelerini yaygınlaştırılacak ve güçlendireceğiz. Cezaların, maşeri vicdanın adalet beklentisini tatmin edecek şekilde verilmesi ve uygulanmasını sağlayacak düzenlemelere gideceğiz.

“ÖRGÜTE KATILIMLARI ASGARİ RAKAMLARA İNDİREREK TERÖRİSTLERE GÖZ AÇTIRMADIK”

* Elektronik tebligat sistemini, yurt dışındaki vatandaşlarımızın kullanımına açacağız. Geçtiğimiz yıl güvenlikte, bölücü örgüte yönelik operasyon sayısını 124 bine çıkartarak, 9 bin 800’e yakın sığınağı imha ederek, örgüte katılımları asgari rakamlara indirerek teröristlere göz açtırmadık. Bu sayede bölgede yaşayan gençlerimiz ve vatandaşlarımızın eğitimden istihdama ve turizme kadar her alandaki verilerinde belirgin bir yükseliş yaşandı. Sınır ötesinde, terörü kaynağında yok etme stratejisi ile Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı operasyonlarını yürüttük. Pençe harekatlarıyla yıllarca terör örgütünün topraklarımıza sızmak için kullandığı Kuzey Irak sınırlarımızı güvenli hale getirdik. Kara hudutlarımızı korumak için insan gücü ve fiziki engeller yanında, teknolojinin tüm imkanlarını da devreye aldık.

* Geçen yıl 256 bin düzensiz göçmenin ülkemize girişinin engellendik, kaçak yollarla içeriye sokulmaya çalışılan çok sayıda silah, uyuşturucu, sigara ve hayvan ele geçirildi. Sınır bölgelerinde 5,4 milyon metrekare alanı daha mayından temizleyerek, ekonomiye kazandırdık. Bedelli askerlikten 169 bine, dövizle askerlikten 61 bine yakın vatandaşımızın yararlanmasını temin ettik. Askerlik işlemlerini, elektronik devlet sistemine taşıyarak, gençlerimize önemli bir kolaylık sağladık.

“UYUŞTURUCUYA KARŞI ETKİN MÜCADELE YÜRÜTTÜK”

* Süreçleri tamamlanan savunma sanayi projelerini, hızla Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin ve diğer güvenlik birimlerimizin hizmetine sunduk. Narkotik suçlarla mücadele kapsamında yakalanan 120 bin kişi halen cezaevinde. Operasyonları çok yönlü sürdürmekten, metruk binaların yıkımına kadar, tüm araçları kullanarak uyuşturucuya karşı etkin mücadele yürüttük.

* Hem sınırlarda aldığımız tedbirler hem de içerde gerçekleştirdiğimiz etkili operasyonlarla ülkemizi küresel uyuşturucu ticareti rotalarından çıkardık. Çarşı ve mahalle bekçilerimizin sayısını 29 binin üzerine çıkardık. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin önemli bir kısmını profesyonel kadrolara geçirerek, bu birimlerimizin daha etkin çalışmasını sağladık. Afetle mücadele çalışmaları kapsamında tüm illerimizin risk azaltma planlarını tamamladık. Planlı tatbikatlarla, hem kurumlarımızı hem personelimizi hem vatandaşlarımızı afetlere karşı hazırlamayı sürdürdük. Sınır dışı sayısını artırarak ve gönüllü geri gidişleri teşvik ederek, düzensiz göçle mücadelemizin çıtasını yükselttik. Aldığımız tedbirlerle, hırsızlık başta olmak üzere asayiş suçlarında önemli oranda bir azalma temin ettik. KADES gibi uygulamaların da katkısıyla kadın cinayetlerinde bir önceki yıla göre yüzde 10’un üzerinde düşüş sağladık. Trafik kazalarındaki 100 bin kişi başına can kaybını 6’ya kadar gerilettik.

“ÖRTÜLÜ AMBARGOLARI PARÇALAYIP ATACAĞIZ”

* Gelecek yıl güvenlikte, terörü kaynağında kurutma stratejisini tüm güney sınırları boyunca kararlılıkla uygulamayı sürdüreceğiz. Özellikle Suriye’den ülkemize yönelik tehditleri tamamen yok etmek için 30 kilometre derinliğindeki güvenlik hattımızdaki boşlukları kapatacak yeni adımlar atacağız. Bu kapsamda terör örgütünün silahlı kapasitesi yanında güç ve destek aldığı tüm kaynaklarını, tüm altyapısını imha edecek yeni bir mücadele safhasına geçeceğiz.

* Kritik öneme sahip, gelecek yıl devreye alacağımız savunma sanayi projelerinde herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini temin edeceğiz. Bu alandaki kazanımları daha ileriye taşıyacak projeleri güçlü şekilde destekleyeceğiz. İnsanlı ve insansız milli muharip hava araçlarımızda sağlayacağımız ilerlemelerle, bu alanda ülkemize uygulanan örtülü ambargoları parçalayıp atacağız. 2023’teki savunma projeleri başlı başına bir gündem konusu. Bunları uygun bir platformda ayrıntılı bir şekilde paylaşacağız.

58 MİLYAR METREKÜPLÜK DOĞALGAZ REZERVİ KEŞFİ

* Fatih sondaj gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfetti. (Karadeniz gazı) Verilerin analizi neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküplük rezervimiz, 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Karadeniz’deki doğalgaz rezervimiz, yeniden değerleme çalışmaları ve Fatih sondaj gemimizin Çaycuma-1’deki 58 milyar metreküplük yeni keşfiyle 170 milyar metreküp artarak toplam 710 milyar metreküpe ulaştı. Karadeniz'de keşfettiğimiz doğalgazın bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır.

* (Karadeniz gazı) Yeni keşfimiz bölgeye komşu diğer jeolojik sahalardaki benzer keşiflerimize kapı aralayacak. En kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız. Hazar'ın, Akdeniz'in, Orta Doğu'nun enerjide merkez noktasının Türkiye olmasını sağlamakta kararlıyız. Sadece İstanbul ve Çanakkale'deki köprülerimizle değil enerji köprüleriyle de doğuyu ve batıyı birbirine bağlayacağız. Nihai amacımız, petrol ve doğalgazda dışa bağımlılığımızı bir an evvel tamamen kırarak, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını ilan etmektir. Özel ve kamu günlük yurt içi petrol üretimimiz bugün itibarıyla 80 bin varile ulaştı. Önümüzdeki yıl üretimimizi 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz.

“600 ÇEŞİT ÜRÜN EN UCUZ FİYATLA SATIŞA SUNULACAK”

* Gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, bazı kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 13'e varan, karma yemde de yüzde 5'e varan indirim yapacak. Ocak ayının ilk haftası 3 milyon hak sahibine toplamda 13 milyar lira olarak yapılacak Aile Destek Programı ödemelerini yılbaşından önceye çekiyoruz. Tarım Kredi'nin toplam 2 bin 170 hizmet noktasında 600 çeşit ürün (temel ihtiyaç maddeleri) en ucuz fiyatla satışa sunulacak.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler