Erdoğan Kürt Seçmene Ne Vaad Edecek?

Seçimlere tam iki ay kaldı. Bu seçimlerde her oyun önemi arttığı için, Millet ve Cumhur ittifakı seçimleri kazanmak için diğer partilerle işbirliği arayışına girdi ve ittifaklarda yer alan parti sayıları da arttı. Neredeyse her farklı görüşteki siyasi görüş ve anlayış, ittifakların içerisinde kendisine yer buldu. Bu farklı ve görüşler muhtemelen listelerde de kendisine yer bulacağından dolayı, bu seçimlerin Türkiye’nin en demokratik ve katılımcı seçimleri olduğunu söylesek yeridir.

Her iki ittifak da seçimlerde kilit rol oynayan Kürt seçmen üzerinde etkili olmaya çalışıyor. Millet ittifakı HDP desteğini alırken, Cumhur ittifakı Hüdapar ile seçim ittifakı yapma kararı aldı. Hüdapar dindar Kürtlerin destek verdiği ve bir zamanlar faili meçhul cinayetlerle adını duyuran Hizbullah örgütüyle yakınlığıyla eleştirilen bir parti. Parti programı HDP’den daha milliyetçi ve bunu parti programlarında da görmek mümkün. Cumhur ittifakı içerisinde yer alan Hüdapar, güçlü olduğu Batman ve Diyarbakır’da birer milletvekili ile mecliste temsil edilebilir.

İttifaklar bir yandan genişlemek için çalışmalarını sürdürürken öte yandan da stratejiler oluşturmaya çalışıyor. İyi partinin yeniden millet ittifakına dönme süreciyle birlikte ittifak güç kazandı, ancak unutulmaması gereken bir diğer konu Erdoğan’ın hamleleridir. Aziz Nesin bir sözünde “Bir yanlışlık var; sen bu denli güzel, ben bu denli sevdalı olmayacaktım” demiş. Erdoğan Türk toplumunu en iyi tanıyan ve toplumun büyük bir kesimi tarafından sevdalanılmış bir liderdir. Bu nedenle strateji ustası olan Erdoğan’ın özellikle Kürt seçmenlerle ilgili, hamleleri beklenmelidir. Başarılı olur ya da olmaz Erdoğan HDP yönetiminden ayrı, Kürt seçmeni etkileyebilecek bir adım atabilir (genel af da bunlardan biridir).

HDP geçen zamanlarda kapatılan partileri nedeniyle bu konuda en hazırlıklı ve dinamik partidir. Önceki yazılarımda HDP’nin kapatılması durumunda DBP veya Yeşil Sol partisi adıyla seçimlere girebileceğini belirtmiştim. YSK, Yeşil sol partinin seçimlere girebilme yeterliliğine sahip olduğunu açıkladı, HDP anayasa mahkemesindeki davasında olası bir risk gördüğü anda Yeşil sol parti listelerinde seçimlere girecektir.

Aday listeleri de ayrı bir strateji gerektiriyor. Millet ittifakının özellikle bölgede Ak parti milletvekili sayısını azaltmak için, kazanmak yerine, Ak partinin kaybetmesine yönelik hamleler yapabileceğini düşünüyorum. Millet ittifakının seçilebileceği yerlerde ise tek listeyle seçimlere girebileceği bekleniyor. Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Muş gibi illerde tek listeyle gidilecek seçimlerde başarı kazanabileceği ve Ak partiye kaybettirilebileceği görülüyor.

Bu bölgelerde MHP yok. Ak parti bu açığı kapatmak için Hüdapar kozunu kullanarak vekil sayısını arttırmaya en azından kaybetmemeye odaklanacak. Ak partinin bölgedeki handikapı ise MHP. Bahçeli’nin Amedspor üzerinden yaşanan “Beyaz Toros ve Yeşil” tehdidine sahip çıkması, sadece seküler değil, mütedeyyin Kürtler arasında da tepkiyle karşılanmıştı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.