ERDOĞAN ‘DEVLET’ İLE ANLAŞIR

Yerel seçimler için partilerde hummalı bir çalışma sürerken; bugün yapılacak Devlet Bahçeli ve Tayyip Erdoğan görüşmesinden kimsenin kuşkusu olmasın ki bir ittifak ve anlaşma çıkacaktır.

Neden?

Her ne kadar hukuki olarak yerel seçimlerde resmi bir ittifak mümkün  olmasa da,  aslında 15 Temmuz darbe girişimi gecesinden bu yana Erdoğan ve Devlet Bahçeli arasında başlayan ‘ortaklık’ ,  olmazsa olmaz bir şekilde devam ediyor.

Bu ittifakın bitmesi ya da tek taraflı bitirilme lüksü de, her iki taraf için de ne yazık ki mümkün değil. Uzun bir zaman dilimi içinde de görüş ayrılıkları olsa da iki lider bunları aşmak mecburiyetinde.  Gerekçe, önce ülke sonra kendilerinin bekaaları!…

Durum tespiti bu olunca ve  bugün her ne kadar gözler Devlet Bahçeli ve Erdoğan görüşmesine çevrilse de,  şimdiden diğer partiler bu ortaklığın devam edeceğinden hareketle hesaplarını yaparlarsa daha çok yol kat etmiş olurlar. 

Bu çerçevede birkaç saat sonra gerçekleşecek olan Devlet Bahçeli ve Erdoğan görüşmesinde özellikle MHP’nin bazı illerde şu ana kadar yaptığı adayların desteklenmesi bekleniyor.  Bu iller arasında Adana, Mersin gibi yerler  bulunuyor.  Ankara ve İstanbul’da ise bazı ilçelerde MHP’li adaylara doğrudan ya da dolaylı destek verileceğine de artık kesin gözüyle bakılıyor.

Tabii yerel seçimlerin başarı noktasında en önemli belirleyicisi ise üç büyük şehir olacak. Bir de dünkü yazımda belirttiğim gibi güvenlik ve ülke stratejisi açısından önemli iller var.

Bu noktada bugün başkent Ankara’dan başlayacak olursak, aslında henüz hiçbir parti daha adayını netleştirmiş değil. Bu seçimlerde Ankara’da Melih Gökçek faktörünün olmaması,  Ak Parti’nin adeta kimyasını bozmuş durumda.  Elbette Ak parti içinde Melih Gökçek’ten belediyenin alınmış olmasından memnun olanların sayısı oldukça fazla. Ancak bununla beraber,  bu koltuğun kiminle doldurulacağı da hala bir o kadar soru işareti. Zira partinin içinden gelen, uzun yıllar teşkilatlarla iç içe olmuş ve belediyecilik tecrübesi olan aday bulmakta zorlanıldığı gerçeği var.  Her ne kadar İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu adı kulislerde konuşulsa da , Soylu’ nun  İzmir’den aday olma olasılığının daha yüksek bir ihtimal olduğu gelen bilgiler arasında.

Öte yandan hem Ankaralı,  hem de  belediye tecrübesi olan Mansur Yavaş ise,  şu anda tüm muhalefet partilerinin doğal Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı konumunda.  Kim elini daha çabuk tutarsa, Mansur Yavaş o partinin adayı olacak gibi.  Nitekim Meral Akşener, Yavaş’a ilk çağrıyı yapan lider. Daha önceki seçimlerde CHP adayı olan Yavaş’a  CHP’nin yaklaşımı ise şimdilik mesafeli. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu bu seçimlerde ‘kazanacak’ adaylarla yola devam etme kararı aldığı için ,tüm adaylar deyim yerindeyse ince elenip sık dokunuyor.  Bu durum Ankara’da da geçerliliğini koruyor. Mansur Yavaş’ın yanı sıra Bülent Kuşoğlu ismi de Ankara için düşünülen isimler arasında yer alıyor. CHP’nin Ankara’da  en çok merak edilen adaylarından birisi de kuşkusuz Çankaya Belediyesi ile ilgili. Mevcut Çankaya Belediye Başkanı ile ilgili bazı sıkıntılar uzun zamandır CHP kulislerinde konuşulurken,  son noktada Kılıçdaroğlu’nun Alper Taşdelen’e son kez vize verebileceği olasılığının da yüksel olduğu gelen bilgiler arasında.

Yarın Çukuova’nın stratejik illerindeki adayların son durumunu ve İstanbul başta olmak üzere diğer illerde kesinleşmiş ve partilerin konuşulan sürpriz adaylarını paylaşacağım.  Bu arada söz konusu Bahçeli –Erdoğan görüşmesinde ‘af’ konusunun çerçevesi de netleşecek. 5 yıllık ceza indirimi 7 yıla çıkacak mı beklentisi yaşanırken;  bugün af konusundaki yol haritası ve orta yol da bulunmuş olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.