Eğitimde ‘özel telafi’ tepki çekti! Paranın üstüne oturmak için...

Eğitimde ‘özel telafi’ tepki çekti! Paranın üstüne oturmak için...

Salgın gerekçesiyle nakil işlemlerini durduran MEB, özel okullara ayrıcalık tanıyan yeni bir karara daha imza attı.

Salgın nedeniyle devlet okullarının yaz aylarında telafi eğitimi yapmayacağını açıklayan Bakanlık, özel okulların yüz yüze 15 Ağustos itibarıyla telafi eğitimi yapabileceğini duyurdu. Veliler, “Ücretleri geri istemeyelim diye mi bu kararı aldınız?” diye sordu

Eğitime ilişkin alınan hemen her kararda özel okulların çıkarlarını önceleyen Milli Eğitim Bakanlığı, benzer bir karara daha imza attı. Koronavirüs salgını nedeniyle devlet okullarını kapatan Bakanlık, özel okullara telafi eğitimi izni verdi. Eğitimciler, bu yolla velilerin okul yönetimlerinden ücret talep etmesinin önüne geçildiğini savundu.

Koronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında 16 Mart’ta ara verilen yüz yüze eğitimin devlet okullarında bu yıl yapılmayacağını duyuran MEB, özel okulları bu kararın kapsamı dışında bıraktı.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız, özel okulların 19 Haziran’a kadar uzaktan eğitime devam edeceğini, 15 Ağustos’tan sonra üç haftadan az olmamak kaydıyla yüz yüze telafi eğitimi yapacağını açıkladı.

Eğitim uzmanları, MEB’in bu kararı ile devlet ve özel okulda okuyan öğrenciler arasında eşitsizlik doğacağını söylerken veliler, “Para iadesi isteyemeyelim diye böyle bir karar alındı” dedi.

PARANIN ÜSTÜNE OTURMAK

Eğitimci Yazar Ünal Özmen, devlet okullarının eğitime kapatılarak özel okullara telafi eğitimi izni verilmesini, “Velilerin okulların kapalı olduğu süreye ilişkin iade talebinde bulundukları paranın üstüne devlet gücünü kullanarak oturmasıdır” sözleriyle değerlendirdi.

Eğitimde esas olanın öğrencilerin hakları olması gerektiğini söyleyen Özmen, kararın özel okullar ve devlet okulları arasında eşitsizliğe yol açacağı uyarısında bulundu. Özel okulların ocak ayı itibarıyla yeni öğrenci kaydı almaya başladığını anımsatan Özmen, “Bu öğrencilerden para talebinde bulunan öğrenciler telafi eğitimine katılamayacak. MEB, telafi eğitimine zorlayarak aslında öğrencilerin mevcut okullarına kayıt olmasını istiyor” diye konuştu.

EŞİTSİZLİK ARTACAK

Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan da eğitimin sermaye sahiplerinin kararları ile şekillendiğini ifade etti. Bozdoğan, kararın özel okul sahiplerinin talepleri doğrultusunda alındığının altını çizerek, “Özel okulların kar etmesi öncelik haline geldi” ifadesini kullandı.

Özel okulların hem zam yapıp hem de ücret iadesi yapmamak için önlem aldığını anlatan Bozdoğan, “Öncelik öğrencilerin eğitim hakkı olmalıdır. Bu karar ile özel ve devlet okulları arasındaki eşitsizlik artacak. Özel okulların kendi arasındaki eşitsizlik de derinleşecek. Okullar kendi arasında rekabete girişecek” değerlendirmesinde bulundu.

OKULLAR ZAMLANDI

15 Ağustos’ta telafi eğitimi vermeye hazırlanan çok sayıda özel okul, öğrenim ücretlerine yüzde 20’lere varan zam yaptı. Ortaöğretim düzeyinde yıllık ücreti 30 bin TL olan bazı özel okulların yıllık öğrenim ücreti 36 bin TL’ye ulaştı. Bazı özel okulların yıllık ücreti ise zammın ardından yüz bin TL’ye dayandı. MEB’in, koronavirüs salgını gerekçesiyle nakil işlemlerini durdurması nedeniyle çocuğunu devlet okuluna almayan ve özel okulun telafi eğitimini kaçırmak istemeyen veliler, zamlı fiyatlara isyan etti. 

OKUL YÖNETİMLERİ TELAFİYE SIĞINACAK

MEB, velilere ücret iadesinin önüne geçecek bir karara imza atarken özel okul yönetimlerinin Mayıs ayının ortasında ücret iadesi talep eden velilere, “MEB’in kararını bekliyoruz” yanıtı verdiği öğrenildi. Çocuğunun okuduğu özel ortaokuldan, “Verilmeyen hizmetlerinin ücret iadesini” isteyen veliye okul yönetiminden verilen yanıtta, “Uzaktan telafi eğitimlerinin yüz yüze eğitime bir eğitim sayılmış olacağı belirtilmektedir. Bakanlığın, 7 Nisan 2020 tarihli yazısı da bir emir değil, görüş yazısıdır. Yazıda bulunan, ‘Telafisi yapılamayacak olması halinde’ ibaresi dikkat edilmesi gereken husustur” ifadelerine yer verildi. 

BAKANLIK İNİSİYATİFİ OKULLARA BIRAKTI

Milli Eğitim Bakanlığı yüzyüze telafi eğitiminin nasıl yapılacağını da açıkladı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Her özel okul yüz yüze telafi eğitimine başlayacağı tarihi, okul yönetimince hazırlanan ve valilikçe onaylanan çalışma takviminde okulun 2020-2021 öğretim yılı için belirlediği açılış tarihine özel okullar yüz yüze telafi eğitimi başlama tarihini bu koşulların oluşma durumuna göre farklı farklı olarak belirleyebilecek.”

Özel okulların açılış, ara tatil ve kapanış tarihlerinin resmi okullar için Bakanlıkça belirlenen tarihlerde olabileceğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 6. maddesinin ‘Kurumlarda uygulanacak öğretim programı ve haftalık ders çizelgesi, resmi kurumlarda uygulanan usul ve esaslar çerçevesinde belirlenir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler