EGEDEYİZ - (1) TUNÇ SOYER’İN BABASI, 45 YIL ÖNCE GÜLEN'İN 3 YIL CEZA ALMASINI DA SAĞLADI

NURAY BAŞARAN

En çok tartışılan isim CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer ile başlamak gerekirse, karşımıza enteresan şeyler çıkıyor.

Önce, ‘eğer her şey babadan oğula geçiyorsa?’diye sorarsak,  bu sorunun altından nasıl kalkarız bu bir.

İkincisi baba Nurettin Soyer’i 12 Eylül darbesindeki işlevi ve yaptıkları ile sorgularsak konu eksik kalır iki.

Zira aynı Nurettin Soyer,tam 45 yıl önce  hazırladığı iddianame ile FETÖ/PDY Terör Örgütü elebaşı Fethullah Gülen’i sanık sandalyesine oturtan ve 3 yıl hapis cezası almasını sağlayan ilk Savcı . 

Her ne kadar bugünlerde söze,‘ Tunç Soyer’in babası Nurettin Soyer ,12 Eylül’de ülkücülere yaptığı işkencelerle biliniyor’ diye  başlanıyorsa da; Nurettin Soyer, Fethullah Gülen hakkında 'Devlet düzenini bozmak ve anayasal düzeni etkisizleştirmek'  suçundan 19 Ağustos 1971’de bir iddianame hazırladı.

Tunç Soyer, 1998 yılında vefat eden babası Savcı Nurettin Soyer nedeniyle  o dönem yaşadıklarını yıllar sonra, "Babam, Fethullah Gülen'in çok tehlikeli bir adam olduğunu, çok güçlü bir örgütlenme içinde olduklarını ve tamamen yasadışı yollarla örgütlendiklerini söylerdi" diye anlatıyor.

Çocukluğunun tehdit altına geçtiğini  belirten Soyer, "Babam, Fethullah Gülen'in 3 yıl hapis cezası almasını sağladı. Onun çok tehlikeli bir adam olduğunu, çok güçlü bir örgütlenme içinde olduklarını ve tamamen yasadışı yollarla örgütlendiklerini söylerdi. Kardeşimi her gün polis okula getirir götürürdü. Ben yatılı okuduğun için çok etkilenmedim. Hafta sonları evde geldiğimde o gerginliği teneffüs ettim. Evdeki huzursuzluk bizi de etkiledi. Babam tehdit aldığını söylüyordu ama, nereden ve kimden geldiğini, nasıl tehditler olduğunu bilmiyorduk. Evde, aile ortamında hissettiğimiz şey, babamın bu davayla ilgili olarak çalışmasının hoş görülmediği, 'fazla uğraşmamasının istendiği' şeklindeydi. Ama o son derece cesur hatta gözü kara bir adamdı ve doğru bildiğinden vazgeçirilmesi mümkün değildi. Ancak özellikle 1980'de Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi Başsavcılığı görevini yaparken, onun kişilik özelliklerinin, mesleğine ve hukuka saygısının ne kadar güçlü olduğunu tam olarak anlama imkanı bulduk." Diyor.

Evet durum böyle olunca; ve 15 Temmuz gerçeğini yıllar sonra görüp, ‘adatıldık’ ya da 15 Temmuz gerçeği çerçevesinde bu yerel seçimlere, ‘bekaa sorunu’ olarak da bakanların bu gerçekleri de bilmesinde fayda var. 

Şimdi Tunç Soyer’i -BABASINDAN DOLAYI-, 12 Eylül’deki duruşu ve yaptıkları ile mi yargılayacağız? Yoksa 45 yıl önce Fethullah Gülen’e yazdığı ve 3 yıl hapis cezası almasını sağladığı iddianame ile mi?

Bu arada en sorunsuz koltuklardan birisi olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna,  kimin oturacağını günlerce tartışan ve bir türlü karar veremeyen Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP ne yapmak istiyor?

CHP bünyesinde tartışmasız bu koltuğa oturacak bir çok isim varken neden Tunç Soyer? Soyer üzerinden darbeleri mi tartışacağız? Gülen Örgütünü mü? Yoksa Ege sularındaki gerginliğe bir yenisini mi ekleyeceğiz? Yoksa Tunç Soyer uzun süre bu nedenle mi açıklanamadı? Ya İzmirlinin tepkisi ne olacak? Yarın devam edeceğiz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.