DÜNYANIN EN ZENGİN İNSANI JEFF BEZOS'TAN BAŞARI SAĞLAMAK İSTEYENLERE BAZI TAVSİYELER

DÜNYANIN EN ZENGİN İNSANI JEFF BEZOS'TAN BAŞARI SAĞLAMAK İSTEYENLERE BAZI TAVSİYELER

Jeff Bezos, imza attığı büyük başarı hikayesini de düşününce bazı konularda tavsiye almak isteyebileceğimiz bir isim. Bu içeriğimizde Bezos'un şimdiye kadar farklı konularda verdiği bazı tavsiyelere göz atacağız.

Jeff Bezos, son yılların en çok konuşulan isimlerinden biri. Amazon'un ve Blue Origin'in kurucusu, 'dünyanın en zengin insanları' listesinin uzun zaman boyunca ilk sırasında kalmış dev bir isim. Her ne kadar pek çok konuda sık sık eleştirilse de nihayetinde kurduğu şirketlerle büyük başarılar yakalamış, günümüzde dünyanın en büyük şirketleri haline getirmiş bir isimden bahsediyoruz.

5 Temmuz'da Amazon'un CEO koltuğunu devretmeye hazırlanan Jeff Bezos, yıllar içerisinde verdiği pek çok röportajda ve yaptığı açıklamalarda bazı ufak tavsiyeler vermeyi de ihmal etmemiş. Durmadan büyüyen Amazon gibi dev bir şirketin yanında Blue Origin gibi yönünü uzaya çevirmiş bir başka dev şirketin kurucusu olunca haliyle başarı ve iş hayatı konularında bolca soru alan Bezos, bu sorulara verdiği yanıtlarla bir nevi kendi başarı haritasını da çıkarmış.

Jeff Bezos'tan dikkate değer bazı tavsiyeler:

Insider, Jeff Bezos'un şimdiye kadar verdiği tavsiyeler arasından pek çoğunu eleyerek en dikkate değer olanları listelemiş. Başarısızlığın öneminden risk almanın gerekliliğine kadar Bezos tarafından verilen bazı tavsiyelere gelin birlikte göz atalım;

  • İş ve yaşam arasında bir denge aranmamalı: Bezos, sık sık iş - yaşam dengesini nasıl sağladığına yönelik sorular aldığını, ancak bu ifadeye katılmadığını söylüyor. İnsanların iş ve hayat kavramlarına iki ayrı varlık olarak değil, bir bütünün parçaları olarak bakmaları gerektiğini söyleyen Bezos, ikisinin aslında 'bir denge değil, daire' olduğunu belirtiyor.
  • İş fikirlerinin risk unsurları barındırması ve başarısızlık her zaman için çok önemli: Bezos'a göre eğer bir iş fikri içerisinde hiçbir risk barındırmıyorsa muhtemelen daha önce yapılmış ya da halihazırda yapılan bir iştir; yeni değildir. Aynı zamanda Bezos, farklı zamanlarda yaptığı konuşmalarda sık sık başarısızlığın daha iyisi için her zaman önemli olduğunu vurgulamış. Risk almak ve başarısız olmak, gelecekte imza atılacak büyük ve başarılı işler için bir ders niteliğinde.
  • Müşterilerinizi memnun edin ve rakiplerinizden değil, müşterilerinizden korkun: Jeff Bezos, rakiplerden korkmak yerine müşterilerden korkulması gerektiğini söylemiş. Bu sözünü 'Elinde para olanlar onlar' diyerek desteklemiş ve eklemiş 'Rakiplerimiz hiçbir zaman bize para göndermeyecekler'. Ayrıca Bezos, müşterilere yalnızca ihtiyaca yönelik tatmin sunmayı değil, onları her yönüyle memnun edebilmeyi takıntı haline getirmenin önemli olduğunu da söylemiş.
  • Tükettiğinizden fazlasını yaratın ve 'özgün' olmaya özen gösterin: Jeff Bezos'un bir diğer dikkate değer önerisi ise hissedarlarına yazdığı bir mektupta bu sene kurduğu "İş hayatında (aslında hayatta) başarılı olmak istiyorsanız, tükettiğinizden daha fazlasını yaratmalısınız" cümlesi. Özellikle durmadan tüketime yönlendirildiğimiz günümüz dünyasında, insanların herhangi bir şey 'üretmenin' ne kadar değerli olduğunu anlaması gerekiyor. Bezos aynı zamanda 'özgün kalmaya' ve 'kendimiz olmaya' devam etmemiz gerektiğini söylüyor. 'Dünya seni tektipleştirmeye çalışıyor ve bunu binlerce farklı yolla deniyor. Bunun olmasına izin verme' diyen Bezos, özgünlüğün önemine işaret ediyor.

Bunlar yeni şeyler mi? Yoksa birer klişe mi?:

Jeff Bezos'un tavsiyeleri genel olarak iş dünyasına yönelik gibi görünse de başarısızlığa bakış açısı, özgünlük ve üretmek noktasında söyledikleri, her insanın hayatının her alanında uygulayabileceği türden tavsiyeler. Her ne kadar hiçbiri devrim niteliğinde, daha önce söylenmemiş sözler olmasa da; hatta pek çoğu klişeleşmiş ifadeler gibi görünse de, bu da aslında bu tür ifadelerin neden 'klişeleşmiş' olduğunu gösteriyor. Çünkü bazen başarı, böyle gözümüzün önünde duran basit mesajarı iyi yorumlayabilmekten geçiyor. Bunları pek çok yönden 'başarılı' insanların ağzından duymak da zaman zaman itici bir güç olabiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler