Dolar'da rekor serisi sürüyor

Dolar'da rekor serisi sürüyor

Seçim sonrası dolar/TL'de artış hızlandı. Kurda bugün 20,91 seviyesi görülürken gözler bugün ya da yarın açıklanması beklenen kabineye çevrildi.

Dolar/TL’de seçim öncesi yavaş seyreden yükseliş eğilimi, seçim sonrasında hızlandı.

Bu sabah dolar/TL’de 20,91, Euro/TL’de 22,84 seviyesi görüldü.


Yatırımcılar, yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan’ın cumartesi gününe kadar açıklaması beklenen yeni kabineyi izliyor.

Reuters’ta önceki gün yer alan haberde, geçmişte AKP hükümetlerinde Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek’in kabinede yer almasının neredeyse kesin olduğu belirtilmişti.

Yetkililer, Erdoğan’ın Şimşek için cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevini düşündüğünü ancak Şimşek’in “icranın doğrudan başında olmayı” tercih ettiği için Hazine ve Maliye Bakanı olabileceğini belirtmişlerdi.

Generali Investments kıdemli gelişmekte olan piyasalar stratejisti Guillaume Tresca, dün yaptığı değerlendirmede “Şimşek atanırsa, politikalarda değişiklik olacağı varsayımı ile yabancılardan olumlu bir ilk reaksiyon gelebilir. Ancak geçmiş yıllarda pek çok değişiklik olduğu, bunların değişiklik beklentisi yarattığı, ancak değişimin gerçekleşmediği unutulmamalı. Bu nedenle… merkez bankası ve ekonominin izlediği stratejide önce değişiklik görmemiz gerekir, aksi takdirde sade bir atama olarak görülür” demişti.

Erdoğan’ın hafta başında Şimşek ile yaptığı görüşmenin ardından, uluslararası kabul görmüş ekonomi politikalarıyla öne çıkan Şimşek’in yeni kabinede görev alabileceğine yönelik beklentilerle bankacılık öncülüğünde borsa sert yükselirken eurobond getirleri ve CDS geriledi.

REZERV ENDİŞESİ
Bankacılar, dolar/TL’nin mevcut politikada daha fazla rezerv kaybı yaşanmaması için daha da yükselmesi gerektiğini belirtiyor.

Merkez Bankası’nın geçen haftaki brüt rezerv kaybı 3,1 milyar dolar, net rezerv kaybı 4,2 milyar dolar oldu. Bankanın seçim öncesindeki beş aylık rezerv kaybı 30 milyar doları aştı.

Bankanın swap ve Hazine dövizi hariç net döviz pozisyonu 25 Mayıs’ta -75 milyar dolara geriledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler