Doç. Dr. Ali Poyraz Gürson: ABD, Ortodoks Kuşağı Peşinde

Doç. Dr. Ali Poyraz Gürson: ABD, Ortodoks Kuşağı Peşinde

Doç. Dr. Ali Poyraz Gürson, ABD'nin Ortodoksluk üzerinde bölgede yeni bir açılım gerçekleştirdiğini, bunun için de Ortodoks ülkeleri kendi yanında tutarak yeni bir kuşak oluşturma çabasında olduğunu söyledi.

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Poyraz Gürson, ABD'nin Ortodoksluk üzerinde bölgede yeni bir açılım gerçekleştirdiğini, bunun için de Ortodoks ülkeleri kendi yanında tutarak yeni bir kuşak oluşturma çabasında olduğunu söyledi.

Gürson, Türkiye'nin sürekli olarak Suriye'yi konuşmasına rağmen Karadeniz'de yaşanan gelişmelerin gözden kaçmaması gerektiğine dikkat çekti. ABD'nin Ukrayna, Bulgaristan hatta Sırbistan üzerinden Ortodoks yeşil kuşakla Rusya'yı çevrelemeyi amaçladığını belirten Gürson, şöyle dedi: 

"Karadeniz ve Akdeniz'i bir arada görmemiz gerekiyor. Türkiye'de bunun tam göbeğinde duruyor. Ukrayna, Bulgaristan ve Yunanistan'ı da kendi yanına çekti.

Oyunu Akdeniz, Ege Denizi ve Ege adaları, Karadeniz'le birlikte algılamalıyız.Bu, Türkiye'nin güvenliği ile ilgili. Tiflis, Tebriz, Yunan adaları, Balkanlarda Üsküp'ten geçen hattı düşünecek olursak Türkiye'nin etrafında çok ciddi değişiklikler var. Suriye ile uğraşırken, aynı zamanda ABD'nin başka planlarının olduğunu gözardı edemeyiz. ABD her adımında bunu gösteriyor zaten. Yunanistan Başbakanı Çipras'ın gelmesi de bu eksende atılmış adımlardan biri. Bunu gözden kaçırmayalım. ABD stratejik adımlar atarak bölgeyi elinde tutmak isterken, Türkiye hem güneyindeki komşuları, hem de Akdeniz'deki çıkarlarını, hem de Balkanlar'dan Kafkaslara kadar uzanan bölgede kendi güvenliğini bu anlamda düşünmeli. Sonuçta bölgede ABD'nin attığı adımlar Türkiye'ye güvenlik sorunu olarak dönebilir bunu unutmayalım."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler