Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

DENİZLİ VÂLİSİNİN HEYBESİ / YOLA AZIKSIZ ÇIKMAK

“Valinin heybesi mi olurmuş?” demeyin. Denizli Vaisi Ali Fuat Atik, kendisini tanımayan dönerciye kızıp, “Dükkânı kapatın!” emrini verdiği gün, rahmetli Bahaeddin Karakoç’un ölüm yıldönümüydü. Vali Bey, sosyal medya hesabından günün anlam ve önemine binaen, Karakoç’un şu dizesini paylaştı:

“Nereye gidersen git, heybene gönül doldur”

Demek ki Vali Bey’in bir heybesi var. 

Rahmetli Karakoç’un “Azıksız Çıkma Yola” şiirinin son kısmı şöyle:

“Nereye gidersen git, heybene gönül doldur

Bir kovan parçalama bir parmak acı bala!

Yontuldukça yer kapla ve her zaman güzel kal,

Temiz ol, fazlanı at, eksiğini tamamla

Azıksız çıkma yola!”

Bir parmak acı bal için kovan parçalamak.. Aman Yarabbi! Vali Bey, az kalsın nefis denilen baldan bir parmak almak için kovan parçalıyordu.

Hz. Ömer çocuğa merhameti olmayan valiyi azletmişti. Çocuğa merhameti olmayanın, halka merhameti olmazdı. Acaba Ali Fuat Atik, “kapatın!” derken dönercide çalışanların çocuklarını aklına getirmiş midir? Ah o nefis yok mu o nefis? Çocuk mocuk dinlemez. Dönerci kim oluyor da vâliyi tanımıyor?

Her ne kadar tepkiler üzerine geri adım atmış olsa da dilerim, Vali Bey, olanlardan ders alıp yontulmuştur. Dilerim, her zaman güzel kalır. Dilerim, fazlasını atıp eksiğini tamamlar ve en mühimi dilerim, halkın arasına giderken heybesine gönül doldurur.

Çünkü gönül güzeldir. O kadar güzeldir ki yanına aldığı alçak kelimesine bile, üzerinden bir tılsım gibi geçerek fazilet kazandırır ve “alçakgönüllü” yapar.

Bir tarafta Kovid-19 salgını, bir tarafta ekonomik kriz.

Bunaldık, çok bunaldık.

İhtiyacımız olan en son şey, bunalmış vatandaşı azarlayan yöneticiler.

………………………

DENİZLİ VÂLİSİ ALİ FUAT ATİK’E BİR TAVSİYE

Denizli Valisi, mezkûr hâdiseye gelen tepkiler üzerine yazılı bir basın açıklaması yaparak özür diledi. Ama ne basın açıklaması! Her gün binlerce çam deviren haber siteleri bile imlâ hatalarına isyan ettiler. Bunun üzerine vâlilik, basın açıklamasını elden geçirdi. Sevabına, ikinci metni düzelteyim istedim. Yoruldum, vazgeçtim.

Elbette özür metnini, Vâli Bey yazmadı. Yazanları bildiğine göre tedbir alması zor değil. Aman diyeyim, tedbirden kastım, kızıp dükkân kapatması değil. Türkçe bilen bir metin yazarı istihdam etmek, zor olmasa gerek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.