Delta plus nedir? Delta varyantı ne demek?

Delta plus nedir? Delta varyantı ne demek?

Koronavirüs salgınında delta varyantı nedeniyle birçok ülkede alarm verildi. Dokuz ülkede görülen 'Delta Plus' varyantı ise dikkat çekti. Bakan Koca, Türkiye'de delta varyantının kaç kişide görüldüğünü açıkladı. Peki ama delta plus nedir, delta ne demek,

Delta plus virüsü hakkında bilgiler merak ediliyor. Delta virüsünün bir alt türü olan Delta Plus virüsü Güney Afrika'da görülüyor. Peki ama Delta Plus nedir?

Delta plus nedir?

Delta varyantı, ilk olarak Hindistan'da görülmüştür. Delta plus variant virüsü koronavirüsün daha farklı çalışan bir çeşididir.

Hindistan’da görülen Delta mutasyonunun bir alt türü olan Delta Plus, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen Beta varyantında görülen K417N isimli spike proteinin mutasyonuna sahiptir. İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuşan Zoe Covid Semptom Grubu Başkanı Dr Tim Spector, topladıkları verilere göre özellikle mayıs ayından bu yana klasik Covid-19 belirtilerine artık çok daha az rastladıklarını kaydetti. Delta Plus olarak adlandırılan mutasyonlu varyantın daha bulaşıcı olabileceği uyarısında bulunan Hindistanlı yetkililer eyaletlere test sayısını artırma çağrısında bulundu.

Delta varyantı belirtileri nelerdir?

Bazı bilim insanları delta varyantında görülen diğer özelliklerle de bir araya geldiğinde bulaşıcılığı artıracağından endişe duyuyorlar. 
Hindistan genelinde hastaları tedavi eden altı farklı doktorun yaptığı açıklamada; delta varyantının belirtileri arasında mide ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, işitme kaybı ve eklem ağrısı yer alıyor. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "İşitme kaybının tanımlanması çok önemli; çünkü koku kaybı da bu şekilde klinik tabloya dahil oldu ve nörolojik tutulum açısından işitme kaybı daha objektif bir veridir. Koku daha subjektif ve dağılımı çok değişiktir. Örneğin, Uzakdoğu'da koku kaybı daha sık iken; Avrupa ve ABD’de daha nadir görülür. Bunun gibi bir dağılım farklılığı gösterilebilirse; genetik yatkınlık kavramı da yeniden tartışmaya açılır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler