Danıştay’dan TOGO kuleleri kararı: Kuleler yıkılacak

Danıştay’dan TOGO kuleleri kararı: Kuleler yıkılacak

Danıştay, Ankara Ticaret Odası eski başkanı Sinan Aygün’ün yaptırdığı TOGO kuleleriyle ilgili son kararını verdi. Ankara’da 20 bin metrekarelik alana 120 bin metrekarelik inşaat yapılan projeye ilişkin mahkeme, Belediye Meclisi’nin aldığı inşaat...

Danıştay, Ankara Ticaret Odası eski başkanı Sinan Aygün’ün yaptırdığı TOGO kuleleriyle ilgili son kararını verdi. Ankara’da 20 bin metrekarelik alana 120 bin metrekarelik inşaat yapılan projeye ilişkin mahkeme, Belediye Meclisi’nin aldığı inşaat yoğunluğunun azaltılması kararına uyulmasını istedi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Danıştay 6’ncı Dairesi, TOGO kulelerine yönelik 11 Nisan 2019’da Mimarlar Odası’nın açtığı ve yerel mahkeme ile istinaf mahkemesinin gizli emsal artışını iptal ettiği kararı kesin olarak onadı. Böylelikle, “Gizli Emsal artışının usulsüzlüğü” ve “Şehircilik ilkelerine aykırılık” mahkeme kararı ile tescillenmiş oldu.

Ankara’nın gündemini meşgul eden TOGO kulelerine ilişkin süreç şöyle gerçekleşti:

►17 ARALIK 2015

İnşaatın 1,50 emsali 2,50 emsale yükseltilmesi teklifi Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geldi. Bu teklif, “Gizli emsal artışı da ihtiva eden 13 tane plan notu öngörüldüğü; teklifin imar mevzuatına, planlama ilke ve esaslarına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varıldığı” ifadeleri ile AKP, CHP ve MHP Meclis grubunun karşı çıkmasıyla reddedildi.

►15 TEMMUZ 2016

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde emsalin 2,50’ye yükseltilmesi yeniden talep edildi. Daha önce bu talebi gizli emsal olduğu gerekçesiyle reddeden aynı meclis, CHP ve MHP’li üyelerin muhalefetine rağmen üyeleri ve talepler aynı olduğu halde emsali 1,50’den 2,10’a yükseltme kararı aldı. 20 bin metrekareye yapılacak inşaat alanı 120 bin metrekareye çıkartıldı. Yani, gerçek emsal 9,89 oldu.

►27 KASIM 2016

Şevket Eryılmaz imzalı dilekçe ile Büyükşehir Belediye Meclisi’ne, “Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan şirket hissedarlarının FETÖ üyesi olduğu” bildirildi. Mimarlar Odasu’nca dava edilerek yürütmeyi durdurma kararı alındığı, bu karara rağmen aynı yerde tekrar emsal artışına gidilmesi için ısrar edilmesinin, “FETÖ ile mücadele edilmesine engel olduğunu” belirtildi. Buna karşın Sinan Aygün, bir ay önceki mahkeme kararını göstererek şirketin artık tek ortaklı olduğunu belirtti. Aygün, bu emsal artışının olmasını şart koşarak karşılığında plan notlarında 32 derslikli bir okulu bedelsiz hibe olarak inşa etmeyi taahhüt etti.

►6 NİSAN 2018

Emsalin 2,10’a (gerçek emsalin 9,89’a) yükseltilmesine karşı Mimarlar Odası tarafından açılan dava sonucunda Ankara 17. İdare Mahkemesi gizli emsal artışını “şehircilik plan ve esaslarına aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal etti. Büyükşehir Belediye Meclisi, Mustafa Tuna döneminde Ankara 17. İdare Mahkemesi’nce verilen iptal kararını uygulayarak parselin eski imar durumuna dönmesine (emsal 1,50) karar verdi.

►19 OCAK 2021

Danıştay 6. Dairesi, 11 Nisan 2019’da Mimarlar Odası’nın açtığı ve yerel mahkeme ile istinaf mahkemesinin gizli emsal artışını iptal ettiği kararı kesin olarak onadı. Gizli emsal artışının usulsüz olduğu ve şehircilik ilkelerine aykırı davranıldığı tescillendi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

♦Danıştay'ın kararı sonrası kaçak binalara uygulanan kanuni prosedür için harekete geçilecek.

♦Gizli emsallerle 20 bin m2'den 120 bin m2'ye çıkarılan inşaat kanuna uygun hale getirilecek.

♦Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu süreçte de sadece hukukun verdiği kararları uygulayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler