Dağlık Karabağ'da Barış Gücü Belirsizliği

Dağlık Karabağ'da Barış Gücü Belirsizliği

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Dağlık Karabağ ateşkesi için ortak bir bildiri imzaladıklarını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Dağlık Karabağ ateşkesi için ortak bir bildiri imzaladıklarını duyurdu. Paşinyan, anlaşmanın kendisi ve halkı için acı verici olduğunu belirtirken, Aliyev, "Türkiye resmen bu çatışmanın gelecek çözümünde ve ateşkese uyulma işinde rol alacaktır" dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise "Dağlık Karabağ’a sadece Rus barış güçlerinin yerleştirileceğini" açıkladı.

Putin'in duyurduğu anlaşma ile Azeri ve Ermeni tarafların Rus barış gücü askerlerinin Dağlık Karabağ'da görev alması konusunda uzlaştığı belirtildi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Paşinyan,"Rusya ve Azerbaycan devlet başkanlarıyla Karabağ savaşını sonlandırma anlaşması imzaladım. Anlaşma, savaşın gidişatı karşısında sahadaki uzmanlarla görüşmeler sonucu imzalandı. Anlaşma metni halkım ve benim için inanılmaz acı verici" dedi. Kararın Ermenistan'ın başkenti Erivan sokaklarında büyük protestolara yol açtığı ve protestocuların devlet binalarına saldırdığı bildirildi. 

"TÜRKİYE, ATEŞKESE UYULMADA ROL ALACAKTIR"

Ulusa sesleniş konuşması yapan Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Putin'e teşekkür etti. Aliyev'in konuşmasında dikkat çeken Türkiye kısmı şöyle:

"Ermenistan anlaşmayı iyi niyetle değil mecburen imzaladı. Burada yeni denetim mekanizması uygulanacak. Anlaşmanın 5. maddesinde, tarafların ateşkese uyması denetiminin verimliliğinin artırılması amacıyla barış gücü merkezi oluşturulacağı yazılıyor. Bu merkezde Rus ve Türk askerleri faaliyet gösterecek. Türkiye resmen bu çatışmanın gelecek çözümünde ve ateşkese uyulma işinde rol alacaktır. Kardeşim Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çabalarını takdir ediyorum. Çünkü onlar bu 45 gün boyunca sorun barış yoluyla çözülsün diye büyük çaba harcadı. Çatışmaların bitmesinde bu iki lider olumlu rol aldı. Bu aynı zamanda bölgedeki iş birliği formatını da büyük ölçüde belirliyor. Çünkü Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler üst düzeydedir. Her iki ülke bizim dost ve komşu ülkelerimizdir."

RUSYA: "DAĞLIK KARABAĞ'A SADECE RUS GÜÇLERİ YERLEŞTİRİLECEK"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın ise Rusya radyosuna yaptığı açıklamada, "Dağlık Karabağ‘da çatışmayı durdurmak üzere Ermenistan ve Azerbaycan’la yapılan anlaşmanın ardından bölgede yalnızca Rus askerlerinin olacağını" söylediği bildirildi.

Anlaşma maddeleri şöyle:

- Ateşkes salı sabahı 00:00'dan (TSİ) itibaren yürürlüğe girecek
- Azeri ve Ermeni askeri güçleri şimdiki pozisyonlarında kalacak.
- Ermenistan Dağlık Karabağ'ı çevreleyen topraklardaki işgaline son verecek.
- İşgal altındaki Ağdam, Laçin ve Kerbecer toprakları Azerbaycan'a teslim edilecek.
- Dağlık Karabağ'daki temas hattı ve Karabağ'ın Ermenistan ile bağlandığı koridorda Rusya barış güçleri konuşlandırılacak.
- Rusya bölgeye 1,960 asker gönderecek. Rus barış gücü bölgeye 5 yıllığına konuşlanacak.
- Ulaşım, iletişimin kontrolü, Rusya Sınır Güvenlik Servisi kurumları tarafından ağlanacak.
- Yerlerini terk etmiş siviller BM gözetiminde evlerine geri dönecek.
- Esirler ve cenazeler karşılıklı olarak takas edilecek. 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika