'Cumhuriyet'in Sanat Yüzü' Ankaralılarla buluştu

'Cumhuriyet'in Sanat Yüzü' Ankaralılarla buluştu

Çankaya Belediyesi, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği'nin "53. Yıl Büyük Sergi"sine ev sahipliği yapıyor. 4 Aralık'ta Başkentlilerle buluşan serginin açılışına usta sanatçılar ve sanatseverler büyük ilgi gösterdi

Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BRHD), Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla "Cumhuriyet'in Sanat Yüzü" temasıyla "53. Yıl Büyük Sergi"sini Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde sanatseverlerle buluşturdu. 174 sanatçının katkıda bulunduğu sergi, 13 Aralık'a kadar 09.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

USTA SANATÇILARA ÖDÜL TÖRENİ

Sergi, BRHD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Dodi Dündar'ın açılış konuşmasıyla başladı. Derneğe uzun yıllar eserleriyle katkıda bulunan usta sanatçılar için BRHD Yılın Sanatçısı Onur Ödülleri töreni de gerçekleştirildi. Sanatçı Hayati Misman'a ödülü BRHD Başkanı Süleyman Dodi Dündar tarafından takdim edilirken; sanatçı Nurtaç Özer ödülünü ATİS Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Bilgin Aygün'ün elinden aldı. Ülkü Günay, Yusuf Demirtaş, İhsan Çakıcı da ödül alan sanatçılar arasında yer aldı. Yılın Sanata Destek Veren Kurum Ödülü ise Cumhuriyet Gazetesi'ne takdim edildi. Cumhuriyet Gazetesi adına Ankara Temsilcisi Sertaç Eş'e ise ödülü 1996-98 yılları arasında BRHD Dönem Başkanlığı yapan sanatçı Celal Binzet tarafından verildi.

SANAT DOLU BİR PROGRAM

13 Aralık'a kadar ziyarete açık olan sergi, Çankayalı sanatseverlere dolu dolu bir takvim sunuyor. Program kapsamında 5 Aralık'ta Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencisi Uras Yurdagül, Karikatür Performansı ile izleyicilerin karşısında olacak. 7 Aralık'ta Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü Mezunu Canberk Görgülü'nün "Sanat Performansı" yer alırken Başkent Üniversitesi Güzel sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim görevlisi Sibel Aktaş öncülüğünde “Seramik ve Kavramsal Sanat Üzerine Söyleşi” ise programın devamında gerçekleşecek.

100 YILDA ANKARA, CUMHURİYET VE SANAT

Sergi kapsamında, Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay, Akademisyen ve Sanatçı Prof. Dr. Nur Gökbulut, Başkent Üni. Rektör Yrd. Prof. Dr. Özcan Yağcı'nın konuşmacı olarak katılacağı ve BRHD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Dodi Dündar'ın moderatörlüğünü yapacağı “100 Yılda Ankara, Cumhuriyet ve Sanat” başlıklı konferans, 8 Aralık’ta Başkentlilerle buluşacak. 9 Aralık tarihindeki programda ilk olarak Azimet Karaman ve öğrencilerinin Ahşap Heykel Performansı, Belgin Onar'ın Çimento Karışımlı Heykel Performansı, Özge Gökbulut Özdemir'in Monochram Performansı, İzzet Gül ve Muharrem Aygün'ün Resim Performansı gerçekleşecek. 18.00'de ise Ali Herischi'nin "Sanatta Fraktal Nedenler" söyleşisi yer alacak. 10 Aralık'ta güzel sanatlar lise ve fakülteleri öğrencilerinin çalışmaları ve performansları sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

CUMHURİYET'İN SANAT YÜZÜ BRHD 53. YIL BÜYÜK SERGE

Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Dodi Dündar, sanatın, bilimin ve aşkın cumhuriyet devrimini tetikleyen ana unsurlar olduğunu belirtti. Dündar şunları kaydetti:

"İnsan, kendi serüvenini tam anlamıyla anlayacaksa bu, sanat ve bilimin aşk ve devrimi tetikleyen en önemli iki kültür unsuru olarak medeniyeti nasıl ortaya çıkardığını araştırıp anlamasıyla ancak mümkün olabilir. Bu durum Türk toplumunun en büyük şaheseri Cumhuriyet Devrimi için de geçerlidir. Bugün, üzerinden yüz yıl geçmiş olmasına rağmen bu medeniyet aşkımızın toplumun her kesimiyle hala tam olarak sağlıklı bir ilişki içinde bulunduğunu ne yazık ki söyleyemeyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin marka değeri, toplum olarak mevcut niteliklerimizin çok üzerindedir. Aradan bir asır geçmiş olmasına rağmen üzülerek söylemek gerekir ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu muasır medeniyete ulaşma hedefinden hala çok uzaktayız.

Bununla birlikte şanlı Cumhuriyetimiz hiç kuşkusuz yalnız da değildir. Ancak bizler, bireysel nitelik ve olanaklarının farkında olan çağdaş insanların, kendi serüvenine gösterdiği ilgi kadar medeniyetin çok yönlü serüvenine de aynı ölçüde ilgi duyması, olayları daha geniş perspektiften ele alabilmesi ve bu yönde daha katılımcı çalışmalar yürütmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu kapasiteye vakıf, gericilikle mücadele eden, emperyalizme boyun eğmeyen, aklı hür vicdanı hür çağdaş kişi ve kuruluşlara sahip olduğumuzun ve onlarla birlik olmamız gerektiğinin bilincinden de hiç uzaklaşmamalıyız.

Çankaya Belediyesi'nin Cumhuriyet'in evi, Cumhuriyet Gazetesi'nin de Atatürk Devrimlerinin en gür sesi olması ve bu iki saygın kuruluşumuzun sanata ve kültüre olan desteklerini her daim sürdürmeleri bizim için hiç kuşkusuz büyük bir şans olduğu gibi Çankaya Belediyesi’yle birlikte gerçekleştirdiğimiz “Cumhuriyet’in Sanat Yüzü BRHD 53. Yıl Büyük Sergisi” kapsamında sanata her daim katkı sunan Sayın Cumhuriyet Gazetesi'ne ödül vermek bu güzide Cumhuriyet kuruluşlarımızla aynı sahnede bulunmak ise bizim için büyük bir onurdur.

Bir diğer şansımız da; bugün her biri ebediyete intikal etmiş Cumhuriyetin ilk çocukları kurucularımızın 1970 yılında kurdukları ülkemizin en köklü ve saygın sanat derneği BRHD’ye sahip olmamızdır. Yakın zamanda aramızdan ayrılıp ebediyete intikal eden derneğimize uzun yıllar yönetim kurulu üyesi olarak hizmet vermiş kuruluşumuzun sembol isimlerinden kıymetli üyemiz Ömer Lütfü Çetin'in vefakarlık mirası ve bu yıl onur ödüllerini takdim edeceğimiz Saygıdeğer Üyelerimiz, Hayati Misman, İhsan Çakıcı, Nurtaç Özler, Ülkü Yalım Günay ve Yusuf Demirtaş gibi ömrünü Türk sanatına adamış yine aynı çizgide sağlam nice öncü üyemizin, kıymetli büyüklerimizin hala bize ışık saçıyor olması ise en büyük avantajımızdır.

Şanlı Cumhuriyet'imizin 100. Yılında, Cumhuriyet'in Sanat Yüzü BRHD’nin bir üyesi olarak siz saygıdeğer sanatçı ve sanatsever dostlara sesleniyor olmak, her daim toplum insanı olmaya gayret gösteren bu anlamda sorumluluğunu yerine getirmeye çalışan bir birey olarak benim için onurların en büyüğüdür.

Sadece bu süreçte değil bizi her zaman destekleyen, proje ortağımız Çankaya Belediyesi’nin Saygıdeğer Başkanı Alper Taşdelen'e ve Sayın Çankaya Belediyesi Meclisine, Sayın Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Müdürü Ethem Bey'e, Sayın Doğan Taşdelen ÇSM Çalışanlarına, Sayın Cumhuriyet Gazetesine, sanata duyarlı ulusal ve yerel basın mensuplarına, dünyanın en kıymetli sanatçıları olan derneğimizin saygıdeğer üyelerine, derneğimize gönül veren, sergimizin kurulumundan, ofis çalışmasını yapan, uzaktan, yakından sürece dâhil olan bütün katılımcılarımıza, en nihayetinde şanlı Cumhuriyetimize aşkla bağlı olan, Atatürk Devrimlerine sahip çıkan, ülke sanatımıza katkı sunan bütün kişi ve kuruluşlara, derneğimiz, yönetim kurulumuz ve şahsım adına sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

İlelebet yaşasın Cumhuriyet, var olsun her daim her yerde Aşk, Devrim, Bilim ve Sanat"

sergi2.jpeg

Sergide eserleri sergilenen seramik sanatçısı Sevgi İlhan sanatseverlerin ilgi odağı oldu. Usta sanatçı, sergi ve eserler hakkında bilgiler verdi.

sergi.jpeg

SELVİ İLHAN KİMDİR?

1967 yılında Kırıkkale’nin Hasandede Kasabasında doğdu. 1994 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını 1999 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Seramik Ana Sanat Dalı’nda tamamladı. 1997 yılında Keskin Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda öğretmenliğe başladı. Ankara’nın çeşitli ilçelerinde görev yaparak 2020’ de emekli oldu.

sergi1.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler