"Cumhuriyetin hayırsız mirasyedileri olmayacağız"

"Cumhuriyetin hayırsız mirasyedileri olmayacağız"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükdere Fidanlığı Yenileme Projesi Temel Atma Töreni'nde yaptığı açıklamada İstanbul'daki tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkılamadığına dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükdere Fidanlığı Yenileme Projesi Temel Atma Töreni'nde açıklama yaptı.

İmamoğlu konuşmasında, "Cumhuriyetin eşit ve onurlu vatandaşlarımızın, yurttaşlarımızın huzur içerisinde yaşadığı yöneticilerin de yerini ve haddini bildiği bir mekanizma, yönetim idaresi olduğunu bütün Türkiye'ye ispat edeceğiz. Haklar ve özgürlükler rejimi olduğunu herkese hatırlatacağız. Çocuklarımızın çok güçlü, yürekli olmalarını, özgür iradeleriyle seslerini en yüksek biçimde dile getirmelerinin rejimi olduğunu anlatıp öğreteceğiz" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, İstanbul'a yeniden kazandırılacak olan Büyükdere Fidanlığı'nı İBB Meclis üyeleri ile birlikte inceledi.

Ekrem İmamoğlu'nun açıklamasının satır başları şöyle oldu:

İMAMOĞLU'NDAN ÖZELEŞTİRİ ÇAĞRISI
Cumhuriyetin yüzüncü yılına erişmek büyük bir mutluluk ve aynı zamanda değerlendirme fırsatı. Atatürk, 'sizler daha iyisini yapacaksınız noktasında bize sorumluluk yüklemiştir. Bunları sorgulayıp neleri yapabildik, neleri yapamadık noktasına bakmamız lazım.

BÜYÜKDERE FİDANLIĞI İSTANBUL'A YENİDEN KAZANDIRILIYOR
Türkiye'nin ilk meyve bahçesi ve fidanlığının garaj ve açık otopark haline gelmesine yol açan, karanlık bir hale getirilmesini sağlayan süreci iyi tahlil etmeliyiz. 1936 yılında bahçıvanlık okulu da burada açılıyor. Yerli ve milli duygusunun nasıl taşındığına dair bir aynadır Büyükdere Fidanlığı. Biz bunu tarihi yarımadanın her noktasında yaşıyoruz. Fetih yapılmadan önce orada yapılmış bir dergahı gün yüzüne çıkartırken halini gördüğümüzde, çöplük haline döndürülmüş türbeleri temizlerken. Bu fidanlığın o anlamda değerlendirilmesi röntgeninin çekilmesi lazım. Sadece Büyükdere Fidanlığı bile bize ihmalin görmezden gelmenin hikayesini sunuyor.


BÜYÜKDERE FİDANLIĞI'NDA TOHUM MERKEZİ KURULUYOR
Burası yeniden pırıl pırıl, aktif üretilen bir alan ve bahçıvan yetiştiren bir merkez haline gelecek. İstanbul'a çok değerli bir yeşil alanı kazandıracağız. Bu projede tarihi özellikleri koruma noktasında hassasiyet gösteriyoruz. Burada tohum merkezi de kuracağız. Tarihi bir adım atıyoruz. Yerel tohumlar soğutmalı depolarda gen merkezi gibi muhafaza edilecek. Aynı zamanda tohumlar üretimleri sağlanarak çoğaltılacak. Sebze grubundan elde edilen fideler ve diğer tohumlar buradan halkımıza ve çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtılacak. Buranın tarihi ve doğal değerlerine sonuna kadar eksiksiz sahip çıkacağız.

"CUMHURİYETİN YÖNETİCİLERİN DE HADDİNİ VE YERİNİ BİLDİĞİ BİR MEKANİZMA OLDUĞUNU İSPAT EDECEĞİZ"
Cumhuriyetin mirasını hep birlikte koruyacağız. 85 milyon insanımızla cumhuriyetin, Atatürk'ün maddi ve manevi mirasına sahip çıkarak geliştireceğiz. Cumhuriyetin eşit ve onurlu vatandaşlarımızın, yurttaşlarımızın huzur içerisinde yaşadığı yöneticilerin de yerini ve haddini bildiği bir mekanizma, yönetim idaresi olduğunu bütün Türkiye'ye ispat edeceğiz. Haklar ve özgürlükler rejimi olduğunu herkese hatırlatacağız. Çocuklarımızın çok güçlü, yürekli olmalarını, özgür iradeleriyle seslerini en yüksek biçimde dile getirmelerinin rejimi olduğunu anlatıp öğreteceğiz.

Asla cumhuriyetin hayırsız mirasyedileri olmayacağız. Cumhuriyetin hayrına, bereketine inanan insanlarıyız. Kimsenin bu güzel cumhuriyetin farklı yönlere sapmalarına dönük çalışmalarına fırsat vermeyeceğiz.

Türkiye'nin ilk fidanlığının, bahçıvan okulunun harabeden, garajdan yeşil alana, üretim yerine, tohum merkezine dönüşmesinin cumhuriyetimizin yüzüncü yılına denk gelmesini de, yeniden orada topraktan bereket fışkırmasını önemli bir mesaj olarak hissediyorum görüyorum. Ülkemizin bereketine inanan bir insanım. Bereket sözü 2023'e damga vuracak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler