Cumhuriyetçiler’den Trump’a Tepki

Cumhuriyetçiler’den Trump’a Tepki

Başkan Donald Trump'ın, Demokrat aday Joe Biden ve "eyaletlerin yozlaşmış oylama aygıtlarını" kullanan Demokrat valilerin seçim sahtekarlığı yaptığına dair iddialarına hem muhaliflerinden hem de destekçilerden itiraz ve eleştiri geldi.

Eski Cumhuriyetçi Senatör muhafazakar siyaset yorumcusu Rick Santorum, CNN televizyonundaki açıklamasında Trump'ın sözlerinden rahatsız olduğunu söyledi. Trump'ın seçim hilesiyle ilgili iddialarını "tehlikeli ve yanlış" olarak nitelendiren Santorum, "postayla kullanılan oyları saymanın sahtekarlık olmadığını" söyledi.

Trump’ı eleştirenlerden biri de eski Cumhuriyetçi başkan adayı Utah Senatörü Mitt Romney oldu ve Trump'ın oy sayma sürecini tanımamasına tepki gösterdi. Romney Perşembe günü paylaştığı bir Twitter mesajında, "Demokrasinin özünde her oyu saymak vardır. İddia edilen usulsüzlükler varsa, bunlar soruşturulacak ve nihayet mahkemelerde çözülecektir. Demokrasiye, anayasamıza ve Amerikan halkına inanın" ifadelerini kullandı.

Romney: Başkan’ın iddiası özgürlük davasına zarar veriyor″

Romney, Trump’ın "seçimin hileli, yozlaşmış ve çalınmış olduğunu söylemesi’’nin yanlış olduğunu söyledi ve “Başkan’ın iddiası ülkede ve dünyanın dört bir yanında özgürlük davasına zarar veriyor, pervasızca yıkıcı ve tehlikeli tutkuları alevlendiriyor″ dedi.

Çekişmeli eyaletlerden Pennsylvania'nın Cumhuriyetçi Senatörü Pat Toomey de Trump'ın seçimlerde hile yapıldığı iddiasını "çok rahatsız edici" olarak nitelendirdi.

CBS kanalının sabah programına katılan Toomey, "Kimse, bana yaygın bir usulsüzlük veya sahtekarlık olduğuna dair bir kanıt göstermedi" dedi.

Toomey, "Başkanın Perşembe akşamki konuşması beni çok rahatsız etti çünkü destekleyici hiçbir kanıt olmadan çok, çok ciddi iddialarda bulundu" diye konuştu.

Trump'a oy verdiğini de kaydeden Toomey, bir sonraki başkanın Seçiciler Kurulu delegelerini meşru bir şekilde kazanan kişi olmasını istediğini ve kim olursa olsun kabul edeceğini kaydetti.

Postayla gönderilen oy pusulaları hakkında haftalardır şikayette bulunan Trump, Perşembe günü geç saatlerde Beyaz Saray'da sandık sayma sürecinin adil olmadığını ve yozlaşmış olduğunu söyledi. Trump iddialarını herhangi bir ayrıntı veya kanıtla desteklemedi. Eyalet yetkilileri ve federal yetkililer de herhangi bir yaygın sahtekarlık vakası bildirmedi.

Yine de Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell daha tarafsız bir tavır takındı. Bazı üst düzey Cumhuriyetçiler ise Trump'ı Demokrat Joe Biden'ı yenmek için mücadeleye çağırdı.

McConnell Cuma günü erken saatlerde "Her yasal oy sayılmalıdır. Tüm taraflar süreci riayet etmeli" dedi.

McConnell daha sonra Kentucky'de bir basın toplantısı sırasında defalarca daha fazlasını söylemesi istendiğinde sinirlendi. McConnell, "Bunun ötesinde söyleyecek hiçbir şeyim yok. Kaç kez sorduğunuz hiç fark etmez, zaten cevabımı verdim" tepkisini gösterdi.

Cumhuriyetçi Missouri Senatörü Roy Blunt da, Trump'ın kampanyasının tutarsız tartışmalara yol açtığını söyledi. Kongre binasında konuşan Blunt, "Bir eyalette sayımı durduramaz ve sayımın başka bir eyalette devam etmesini isteyemezsiniz. Sistemin istediğiniz gibi çalıştığını görmek isteyebilirsiniz, ancak sistem böyle işlemiyor" dedi.

Alaska'dan Senatör Lisa Murkowski, sonuçlar gelirken "herkesi sabırlı olmaya'' çağırdı. Murkowski yazılı açıklamasında, "Seçim görevlilerine işlerini tamamlamaları için zaman vermemiz ve yasal olarak kullanılan tüm oy pusulalarına zaman ayrılıp sayılmasını sağlamamız çok önemlidir'' dedi.

Yeniden seçim yarışına girmeyen Teksaslı Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Will Hurd de Trump'ın seçim hilesi yapıldığı yolundaki yorumlarını "tehlikeli" ve "yanlış" olarak nitelendirdi. Hurd, Trump'ın açıklamalarının, Amerikan ulusunun üzerine inşa edildiği temelleri ve siyasi süreci baltaladığını söyledi.

Başkan'ı sık sık eleştiren ve 2024’te başkan aday adayları arasında olması beklenen Cumhuriyetçi Maryland Valisi Larry Hogan da "Başkan’ın Demokratik sürecimizi baltalayan yorumları için hiçbir savunma yok. Amerika, oyları sayıyor ve sonuçlara her zamanki gibi saygı duymalıyız’’ dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler