Cumhurbaşkanı Yardımcısı’ndan KKM çıkışı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı’ndan KKM çıkışı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “KKM'nin sadece maliyetini değil, faydasını da görmeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ek bütçe yasa teklifiyle ilgili Komisyon görüşmeleri sırasında kur korumalı mevduatIN (KKM) maliyetiyle ilgili soruyu "KKM’nin şüphesiz bir maliyeti var ama sadece maliyeti değil faydayı da görmemiz, fayda-maliyet analizi yapmamız lazım. Baktığımızda KKM’nin Döviz kurlarında istikrarın tesisinde önemli bir faydası oldu" diye yanıtladı.

Cevdet Yılmaz, yeni vergi artışının söz konusu olmadığını söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ek bütçe yasa teklifi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, ek bütçeyi yeni vergi varsayımı ile getirmediklerini kaydetti.

"KKM'NİN SADECE MALİYETİNİ DEĞİL, FAYDASINI DA GÖRMELİYİZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, KKM'nin maliyetine ilişkin soruları şu ifadelerle yanıtladı:

"KKM’nin şüphesiz bir maliyeti var ama sadece maliyeti değil faydayı da görmemiz, fayda-maliyet analizi yapmamız lazım. Baktığımızda KKM’nin Döviz kurlarında istikrarın tesisinde önemli bir faydası oldu. Dolayısıyla, faiz oranları düşerken ortalama vade arttı, mevduatın ortalama vadesi bankacılık sisteminde KKM’nin de etkisiyle artmış oldu çünkü en az üç ay yatırma şartı var. Kurlar istikrar kazandığı için kamu dış borç servisinde önemli tasarruflar sağlandı.”

"TÜİK VE ENAG'I MUKAYESE ETMEK, ELMA İLE ARMUDU MUKAYESE ETMEK GİBİ"

Yılmaz konuşmasında, TÜİK’le ilgili eleştirilere değindi. TÜİK’in Birleşmiş Milletlerin Ulusal Hesaplar Sistemi, Eurostat’ın, Avrupa İstatistik Ofisi’nin ölçütlerini esas alarak iş yapan bir kurum olduğunu belirten Yılmaz, “TÜİK’in sistematik bir hata yaptığını düşünmüyorum, ENAG’la karşılaştırmayı da doğrusu çok yersiz buluyorum; ENAG’ın hesapları ile TÜİK’in yöntemleri, metodolojisi çok farklı” dedi.

Yılmaz, “TÜİK’i, kurumlarımızı korumak, gözetmek hepimizin görevi. Varsa bir eksiklik onu da genel ifadelerle değil, somut olarak anlatmanız lazım. ENAG ile TÜİK’i mukayese etmek, elma ile armudu mukayese etmek gibi” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam