CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep  Tayyip Erdoğan,  partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada,  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk bütçesinin Meclis Genel Kurulunda  görüşüldüğünü ve yapılan oylamayla kabul edildiğini hatırlattı.

 

"Her açıdan ülkemizin ihtiyaçlarına cevap veren 2019 senesini en  verimli en başarılı, yeni hizmetlerle, yatırımlarla, birbirinden önemli  projelerle değerlendirmemize imkan sağlayan bir bütçe hazırladığımıza  inanıyorum." diyen Erdoğan, bütçenin verdiği imkanları en iyi şekilde kullanarak,  tıpkı son 16 yıldır olduğu gibi gelecek dönemde de Türkiye'yi şahlandırmaya,  zaferlerden zafere taşımaya devam edeceklerini dile getirdi. Erdoğan, "Rabbim  sağlık, sıhhat ve güç verdiği müddetçe, mensubu olmaktan gurur ve onur duyduğumuz  aziz milletimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz. Bütçe maratonunu başarıyla nihayete  erdiren tüm dava arkadaşlarıma, Cumhur İttifakı ruhunu Genel Kurulda da yaşatan  tüm milletvekillerine şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütçenin hazırlanmasında emeği geçen  bürokratlara, komisyonlarda görev yapanlara, yapıcı eleştirileriyle katkı  sunanlara teşekkür ederek, dengelenme, disiplin ve değişim esasıyla  hazırladıkları 2019 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2017 yılı Kesin Hesap  Kanunu'nun hayırlı olmasını diledi.

"BÜTÇE DİSİPLİNİ ÖNCELİĞİMİZ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR"

Erdoğan, 2019 yılı bütçe giderlerinin 961 milyar lira, faiz hariç  olarak 843,7 milyar lira olarak planladıklarını hatırlatarak, 2019 yılı için  bütçe gelirlerinin 880,4 milyar lira, vergi gelirlerinin 756,5 milyar lira, bütçe  açığının 80,6 milyar lira, faiz dışı fazla rakamının da 36,7 milyar lira olarak  belirlendiğini söyledi.

Geride bırakılan yılın Merkezi Yönetim Bütçe Giderlerinin 821,8 milyar  lira, bütçe gelirlerinin 749,6 milyar lira, bütçe açığının 72,1 milyar lira, faiz  dışı dengenin de 4,3 milyar olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildiren  Erdoğan, "Bütçe disiplini önceliğimiz olmayı sürdürüyor. Milletimizden  topladığımız vergileri yine milletimizin istifadesine sunmayı esas alıyoruz."  şeklinde konuştu.

Erdoğan, AK Parti öncesi ve AK Parti döneminde toplanan vergilerin  harcandığı yerlere ilişkin örnek vererek sözlerini şöyle sürdürdü:

"2002 yılında faiz harcamaları bütçe giderlerinin yüzde 43'üne, vergi  gelirlerimizin yüzde 86'sına karşılık geliyordu. Şu rakamlardaki hassasiyeti  görüyor musunuz. Bir başka ifadeyle topladığımız her 100 liralık verginin 86  lirasını faiz ödemesine ayırıyorduk Bay Kemal. Şimdi bu oran ne oldu? 2017 yılı  kesin rakamları itibarıyla bu oran yüzde 10'lar seviyesine geriledi. Demek ki  topladığımız 100 liralık verginin sadece 10 lirasını faiz giderlerine, kalan 90  lirasını milletimize hizmet olarak harcıyoruz. Şayet faiz harcamaları 2002  seviyesinde devam etseydi önümüzdeki yıl 300 milyar liralık bir kaynağı  milletimize eğitim, sağlık, güvenlik, ulaştırma, tarım, sanayi, imar hizmetleri  vermek için değil, faiz ödemesi için kullanmak zorunda kalacaktık. Biz geçtiğimiz  16 yılda sadece ekonomiyi büyütmekle kalmadık, aynı zamanda temelini de  sağlamlaştırdık. Şayet Ağustos ayındaki saldırıyı böylesine güçlü bir altyapıyla  ve çelik gibi sağlam bir iradeyle karşılaşmamış olsaydık çok başka sonuçlarla  karşı karşıya kalabilirdik."

"170 MİLYAR DOLAR RAKAMINI GÖRECEĞİZ"

Türkiye'nin, devlet ve millet olarak gösterilen dayanışma sayesinde,  onca badireye, operasyona rağmen dimdik ayakta olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Son  dönemdeki dalgalanmaların yol açtığı sıkıntılar elbette var ama hiçbiri  aşamayacağımız şeyler değildir. Nitekim hızlı bir toparlanma sürecindeyiz.  Ağustos ayı sonuna kıyasla döviz kurumuz  yüzde 18 değerlendi. Tahvil faizleri  360 baz puan geriledi. Risk primlerimiz de 200 puan iyileşme sağlandı. İş gücüne  katılım oranımız yüzde 53,4 ile tarihimizin en yüksek oranına ulaştı. İşsizlik  oranımızı, 2019'da yeniden tek haneli rakamlara düşürmeyi planladık ve bunu  başaracağız." değerlendirmesinde bulundu.

"İhracat yüzümüzü güldürmeye devam ediyor." ifadelerini kullanan Recep  Tayyip Erdoğan şöyle devam etti: "Yıl sonu itibarıyla yeni bir rekor kırarak, buradan şimdi Bay Kemal'a  bir müjde vermemiz lazım, 170 milyar dolar rakamını göreceğiz. Bu, Bay Kemal için  müjde mi yoksa çok farklı bir şey mi olur bilemem. Daha önemlisi Bay Kemal, cari  açık azalıyor. Gelişmeler bize, sene sonunda cari işlemler açığını 30 milyar  doların altına çekmiş olacağımızı işaret ediyor. Enflasyonu da önümüzdeki yıl,  hedeflerimize uygun seviyeye geriletmekte kararlıyız. Attığımız her adım  büyümemizi, gelişmemizi, güçlenmemizi devam ettirmeyi hedefliyor. Mesela,  önümüzdeki yıl satın alma paritesine göre, dünyanın 13'üncü büyük ekonomisi  olmaktan bir sıra yükselişle 12'nciliğe yükseleceğiz. Satın alma paritesi, döviz  kurundan etkilenmediği için ülkelerin ve toplumların gerçek ekonomik güçlerini  gösterme bakımından oldukça anlamlı bir ölçüdür. Yeni ekonomik programımızın ilk  bütçesini böyle önemli bir başarıyla taçlandıracak olmamızdan memnuniyet  duyuyorum. Biz artık özellikle G20 toplantılarına girerken, bir taraftan dünyanın  en büyük 17'nci ekonomisi olarak giderken, bir diğer taraftan da satın alma  paritesine baktığımızda 12'nci ekonomi olarak gitmemizin ne denli önemli olduğunu  varın düşünün."

"BİR SOR BAKALIM, SANA NASIL BİR RAKAM VERECEKLER? "

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 bütçesinin hizmet odaklı bir bütçe olduğunu söyledi. Gelecek yıl  eğitime ayrılan kaynağı, bütçenin yüzde 17'sine denk gelen 161 milyar liraya  çıkardıklarını anımsatan Erdoğan, sağlığa 157 milyar lira, altyapı yatırımları  için ise 65,1 milyar lira kaynak aktardıklarını bildirdi. Büyümenin lokomotifi olarak gördükleri özel sektörü desteklemek için 32,8 milyar liralık bir kaynağı bütçeye koyduklarını dile getiren Erdoğan,  belediyelere ve il özel idarelerine verecekleri hizmetler için 93,6 milyar lira aktaracaklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarımsal desteklere 16,1 milyar lira, tarımsal yatırımlara 5,1 milyar lira diğer desteklere 5,3 milyar lira olmak üzere toplam  26,5 milyar liranın, tarım sektörü için kullanılacağını söyledi.

CHP Sözcüsü'nün "esnaf kepenklerini kapatıyor, çiftçi tarlalarını satıyor" dediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bak burada ben rakamlar açıklıyorum. Bunlar resmi bütçede. Sen, size  ait olan hayali bütçeden konuşuyorsun. Biz, bugüne kadar sürekli olarak çiftçimizin, esnafımızın yanında olduk. Tavsiye ederim iş bilen adamlarınıza bir sorun da güya sözcüleri de bu işlerden biraz anlar havalarda dolaşıyor, bir sor  bakalım. TOBB'a sor, TİM'e sor, oralardan bir araştır, ne kadar bu yıl içerisinde  esnaf veya şirket faaliyete girdi, ne kadar da kapandı? Bir sor bakalım, sana nasıl bir rakam verecekler? Ben söyleyeyim sana; 6'da bir. 6 açıldıysa bir  kapandı. Biz böyle çalışıyoruz ama bunların dünyadan haberi yok. Ne olup  bittiğinden haberi yok. Bu rakamları Türkiye İhracatçılar Meclisi ile DEİK  toplantısında bunları açık açık anlattım. Dedim ya bunların hayatı yalan üzerine  kurulu."

"BES'TEKİ KATILIMCI SAYISI 7 MİLYONU BULDU"

Tasarrufun, sürdürülebilir bir büyümenin temel şartlarından olduğuna  değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, halihazırda BES'teki katılımcı sayısının 7  milyonu, birikmiş fon ve devlet katkısı tutarının ise 87 milyar lirayı bulduğunu  bildirdi. Sistemi yaygınlaştırmak, çok daha cazip hale getirmek için  çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Erdoğan, bu amaçla 2019 bütçesinde devlet  katkı payı olarak 4,1 milyar lira daha ayırdıklarını belirtti.

Erdoğan, "Unutmayalım devleti yaşatmak için insanı yaşatmamız  gerekiyor. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Bu anlayışla uyguladığımız sosyal  yardım projeleri için 62,1 milyar lira kaynak tahsis ettik." dedi.

Çalışanların ve ücretlilerin geçim seviyesini yükseltmek için her  türlü tedbiri aldıklarını ve almaya devam ettiklerini açıklayan Cumhurbaşkanı  Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biliyorsunuz daha önce gıdadan giyime, ilaçtan eğitime, turizmden  zirai araçlara kadar pek çok alanda KDV indirimleri yapmıştık. Asgari ücretli  olup da üç çocuğu bulunanların aylık vergi yükünü sıfıra kadar indirmiştik. Basit  usulle vergilendirilen esnaflarımızın 9 bin liraya kadar olan kazançlarını vergi  dışı bırakmıştık. Genç girişimleri desteklemek için yıllık 75 bin liraya kadar  vergi muafiyetleri getirmiştik. Yatırımcılarımız ve işletmecilerimizin üzerindeki  damga vergisi, harç ve benzeri yüklerin maliyetlerini önemli ölçüde azalttık.  Geçtiğimiz yılda döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın vatandaşlarımız üzerindeki  olumsuz etkisini hafifletmek için akaryakıt ürünlerinin fiyatlarını sabit tutmak  amacıyla vazgeçtiğimiz ÖTV tutarı 8 milyar liranın üzerindedir. Enflasyonla  mücadele ve ekonomiyi canlandırma kampanyası çerçevesinde de beyaz eşyadan  mobilyaya, motorlu taşıtlardan inşaata pek çok sektörde KDV, ÖTV, harç  indirimleri yaptık. Önümüzdeki dönemde vergi politikalarını bütüncül ve adil bir  anlayışla gözden geçirecek, yatırım, üretim ve istihdam teşviklerine devam  edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda 2019 ve 2020'de ilk defa işe  alınacak her işçinin asgari ücret üzerinden tüm sigorta ve vergi giderlerini  devletin üstleneceğini duyurdu.

Kadın, genç ve engelli istihdamındaki teşvik süresini 12 aydan 18'e  çıkardıklarını bildiren Erdoğan, "İmalat sanayinde yatırım teşvik belgesi şartı  aranmaksızın 2019 yılı boyunca; araştırma geliştirme faaliyetlerinde ise süre  sınırı olmaksızın yeni makine ve teçhizat alımlarında KDV alınmayacak." dedi.

"TURİZMDE İYİ BİR YILI GERİDE BIRAKIYORUZ"

Turizmde çok iyi bir yılı geride bıraktıklarına işaret eden Erdoğan,  "Önümüzdeki yıl yeni ve daha büyük atılımların hazırlıkları içindeyiz. Bu  çerçevede 2019 yılını 'Göbeklitepe Yılı' olarak ilan ediyoruz." dedi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tabii sadece Göbeklitepe Yılı ilan ederken onunla kalmayacağız ve bu  çerçevede Gaziantep de bu işin içinde olacak, Mardin de aynı şekilde bu işin  içerisinde olacak, Adıyaman da aynı şekilde bu işin içerisinde olacak, beş  ilimizi bu işin içerisine almak suretiyle bölgeyi Göbeklitepe Yılı'nda ayağa  kaldıracağız. Biliyorsunuz 2018 yılını da Truva Yılı ilan etmiştik ve bölgede  turizme yüzde 60 canlılık getirmişti. Şanlıurfa'da atılan bu adımla inanıyorum ki  çok daha büyük bir sıçramayı orada yaşayacağız. Anadolu'nun insanlık tarihindeki  yerini ortaya koyan bu kadim yerleşim alanı tüm dünyanın dikkatini çekecek önemde  bir değerdir. İnşallah en kısa sürede Şanlıurfa'ya gidip açılışını bizzat  yapacağız. Tabii şimdiden Şanlıurfalı arkadaşlarım çalışmalarına hazırlansınlar."

ELEKTRİK ve DOĞALGAZ'DA İNDİRİM MÜJDESİ

Erdoğan,  vatandaşlara ve iş dünyasına yönelik bazı müjdelerini paylaştı.

"Bunu özellikle Bay Kemal'in dinlemesi lazım. Hani 'hiçbir şey  yapılmıyor' diyor ya, şimdi nelerin yapıldığını iyi duyması lazım ama onu bir  kanara koyalım, milletim duysun yeter" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Yılbaşından itibaren elektrik fiyatlarında konutlarda yüzde 10  indirim yapıyoruz. Aynı şekilde konutlarda ve küçük-orta ölçekli işletmeler ile  ticarethanelerde kullanılan doğal gazın fiyatında da yüzde 10'luk bir indirime  gidiyoruz. Elektrik ve doğal gaz indirimlerinin milletimize hayırlı olmasını  diliyorum. İş dünyamızda da özellikle istihdam alanında katkı sağlamak için bazı  destekleri uygulamaya geçiriyoruz. Bu çerçevede ilk olarak bölgesel istihdam  teşvikini bir yıl daha uzatıyoruz. Halen 51 ilimizde ve 2 ilçemizde işverenlere  sağladığımız 6 puanlık SGK teşviki devam edecek. 2018 yılında 9 ay olarak  uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki yıl 12 ay boyunca vereceğiz. Bu  destek 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran işyerleri için 101 lira, 500'ün altında  sigortalı çalıştıran işyerleri için ise 150 lira olacaktır."

Erdoğan, sigorta prim teşviki uygulamasının gelecek yıl 500 ve üzeri  sigortalı çalıştıran iş yerleri için 3 puan, 500'ün altında sigortalı çalıştıran  iş yerleri için ise 5 puan olarak uygulanacağını belirterek, bu teşviklerin de iş  dünyasına hayırlı olmasını diledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2019 için asgari ücreti net 2 bin 20  lira olarak açıklandığını anımsatan Erdoğan, "Nasıl buldunuz? Oylayalım, kabul  edenler? Oy birliğiyle kabul edilmiştir. Zaten işveren, işçi, bütün sendikalar  burada adeta ittifakla kararı aldılar ve Bakanımız da açıklamayı yaptı." diye  konuştu.

"ASGARİ ÜCRET NET 417 LİRA ARTTI"

Bekar bir işçinin ücretini ifade eden bu rakamın, evli ve çocuklu olma  durumuna göre daha da yükselebildiğine dikkati çeken Erdoğan, asgari ücrette  yüzde 26'nın üzerinde bir yükseliş gerçekleştiğini vurguladı.

"Şu artış çok önemli. Bunu Bay Kemal'in çok iyi bilmesi lazım ama  anlamaz." ifadesini kullanan Erdoğan, asgari ücretin net 417 lira arttığını  hatırlattı.

İşçiler ve işverenler için olabilecek en iyi rakamı belirlemek  amacıyla yürütülen uzun ve yoğun çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bu rakamın  Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, yeni yılın bu müjdelerle karşılanmış  olmasının bütün hanelere sevinç, bereket getireceğini söyledi.

Bütçe görüşmelerinin aynı zamanda bir turnusol kağıdı olduğunu, bunun  siyasi partilerin teraziye çıktığı, bütçeyle ilgili fikirlerini paylaşırken aynı  zamanda ülkeye dair hedeflerini, hayallerini, projelerini de ortaya koydukları  arenalar olduğunu anlatan Erdoğan, "Gerek komisyonlardaki gerekse Genel Kuruldaki  bütçe görüşmelerinde şu hakikati bir kez daha görme imkanı elde ettik,  Meclis'teki ana muhalefet koltuğu münhal durumdadır. Böyle bir ana muhalefet  olmaz. Bunların o edep, adaptan yoksun, kavgacı ruhuyla muhalefet olmaz." diye  konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler