Çorlu Havalimanı’nın yeni ismi!

LEVENT DEMİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Tekirdağ'da düzenlenen mitingde Çorlu Havalimanı’nın adının Çorlu Atatürk Havalimanı olacağını açıkladı.

İl bakışta,  son zamanlarda Atatürk vurgusunu konuşmalarında ön plana çıkaran Tayyip Erdoğan’ın,  bu açıklamasının pozitif olduğunu hissediyorsunuz. Bundan bir kuşkumuz da elbette yok.

Ama sonraki cümleler sizi düşündürüyor. 

Zira Erdoğan sözlerini şöyle sürdürüyor:

'Çorlu Havalimanı'nın hâlâ hakkıyla çalışmadığına inanıyorum. Bu havalimanımızın işlerliğini artırmalı, ismini de inşallah Çorlu Atatürk Havalimanı yaparak şehrimize daha güzel hizmet etmesini sağlamalıyız' .

Şimdi yazacaklarım bazılarını kızdırabilir. Bazılarını öfkelendirebilir. Bazılarının da beni alkışla karşılamasına sebep olabilir.

Ben ise, şimdi yazacaklarımı  hiçbir şeyin etkisi altında ya da beklentisi içinde olmadan yazıyorum.

Zira bu ülkenin kurucu lideri gibi büyük ve alternatifsiz bir değerini yazarken, ne kadar dikkatli ve özenli davranmam gerektiğinin de bilinciyle yazıyorum.

Önce şunu sormak istiyorum:

Bir ülke;  kurucu liderinin, ülkenin varlık sebebi olan bir kişinin adını, sadece bir tek havaalanına verecekse, hangisine vermelidir?

Zira bir havaalanına bu ismi verdiğinizde,  ikinci bir havaalanına aynı ismi verme lüksünüz yok.

Ülkenizde bir tek havaalanının ismi Atatürk adını taşıyacak.

Siz ne düşünürsünüz bilemem ama ben öncelikle,  en büyük havaalanına o ismin verilmesini isterim.

İkinci derecede,  belki o ülkenin başkentine o ismi yakıştırırım.

Zira, zaten 3. Havaalanı olarak adlandırılan  yeni havaalanı açılmadan önce, Atatürk’ün adı zamanında en büyük havaalanına verilmişti.

Aklın yolu bir.

Ama şimdi orası millet bahçesi oluyor. Yani bu havaalanı tarih oluyor.

Aslında bugün  3. Havaalanı olarak adlandırılan liman da ,  İstanbul’un 2. Havaalanı oluyor. Böylece 3. Havaalanı gibi bir söylemi de buradan düzeltelim.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da söylediği gibi, ‘ hala hakkıyla çalışmayan bir havaalanına’  Atatürk adının verilmesini uygun bulmuyorum. Hatta Atatürk adının verilmesi bu havaalanına ivme kazandırsın diye düşünülmüş olsa bile…

Çünkü,  Atatürk bizim ülke olarak en büyük değerimiz. Onun adını  Çorlu’ya ( o havaalanının büyümesi için bile olsa) sıkıştıramayız ve vermemeliyiz.  

Salt O’nun adını vermiş olmak için,  ayda çok sınırlı uçağın indiği bir alana yeryüzünde hiçbir millet kurucu liderinin adını vermez. Hiçbir cumhur’un da kurucu cumhurbaşkanının adının oraya verilmesine gönlü razı olmaz. 

Bu nedenle ben,  bu konuda ya bundan sonra yapılacak ilk büyük havaalanına Atatürk’ün adının verilmesini , ya da bütün dünyaya Cumhuriyeti , ‘Ankara hükümeti ‘olarak tanıtan ve kabullendirerek yüzyıllık tarih yazan, kurucu meclisin bulunduğu yerdeki havaalanına  Atatürk’ün adı verilmeli diyorum. Ve , ‘devlet aklı’nı bu konuda duyarlılığa davet ediyorum. Tabii başkent değiştirilmeyecekse!


 

Önceki ve Sonraki Yazılar