ÇİN’E KARŞI ABD-RUSYA ELELE..

NURAY BAŞARAN

Ve beklenen oldu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, fiili bir tartışmalı durumu kullanarak Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın "bağımsız ülkeler olarak tanınma" talebini kabul ettiklerini açıkladı.

Putin bu kararla, ilgili vatansever güçlerin ve Rusya halkının desteğini beklediğini de söyledi.

Ve Rus ordusu da doğu Ukrayna’ya doğru yola çıktı.

SSCB dağıldıktan sonra çok ciddi boyutta komplekse giren Putin, - ki 15 ülkeyi kaybetmişti- şimdi SSCB’yi yeniden toparlamaya çalışıyor.

Türk ülkeleri ile de bir ‘Hazar Kardeşliği ‘oluşturdu. Putin’in Hazar Kardeşliği Örgütü , Rusya’nın içindeki Türk devletlerine karşı da harekete geçeceği bugünden belli. Ve şu aşamada Türkiye -İran yakınlaşması bu nedenle olmazsa olmazımız!

Amerika’nın, Çin’e karşı Rusya’yı kullanarak küreselleşmeye şehir devletleriyle devam edeceği de bir o kadar net.

Ukrayna’da olanlar Rusya ve ABD çatışması gibi görünse de , aslında yeniden başlayacak olan Rusya-ABD gerginliği , aynı zamanda yükselen Çin’e karşı , Çin’i tahtından indirip, Çin’e karşı Rusya ve ABD işbirliği olarak da pekala değerlendirilebilir.

Zira son zamanlarda dünyanın ana çelişkisi olan Amerika –Çin çekişmesi, bugün itibarıyla yerini tekrar Rusya -ABD çekişmesine bıraktı. Ya da tekrar geri getirdi.

Belki bugünün koşullarında bu durum için; Rus- Amerikan Dünya Devleti Ortak Yapımı da denebilir.

Zira Rusya’nın Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız ülkeler olarak tanınması , yeni dünya düzeninin Dünya Devleti projesindeki şehir devletlerinin önünü açan büyük projenin başlangıcı da olabilir.

Gelişmelere bakınca, şimdiden ‘Hoş geldin şehir devletleri’ demek de yanlış olmaz.

Beraberinde Osetya ve Abhazyha gibi küçük devlet yapılanmalarının yanı sıra, ilk aşamada devlet olup halkı olmayan devletler de çok hızlı şehir devletlerine dönüşebilir.

Ulus devletler oluşurken, halkları olmayan devletlerin de oluştuğu gerçeğini de gözardı etmemek gerekir. Libya diye, Cezayir diye devletler var olmuş ama halkları yok. Halkı olmadığı için de bu devletler çok kolay şehre dönecek. Bugün onun için Libya’da Trablus’da İngiltere var. Binghazi ‘de de Fransa. Fizan’da –güneş enerjisi için- Almanya var.

Elbette şehir devletleri serüveni bunlarla da kalmaz. Kuzey irlanda , Korsika, Katalanya’nın devletleşmesi , Türkiye’de ise uzun zamandır konuşulan Ege ve Trakya’daki arayışlar çerçevesinde İzmir ve İstanbul Belediye Başkanlarına dikkat etmek gerekir.

Ukrayna da devlet olamamıştı. Avrupa’dan derlenip toparlanan Avrupa’daki azınlıkların toplanmasıyla bir tampon devletti. Son gelişmelerle Ukrayna, batı ve doğu arasındaki köprü olmaktan da çıktı. Rusya artık kuzeyden Avrupa’ya inebilir.

Aslında batı için Türkiye de hep bir tampon devlet olarak görülmüştü.

Önümüzdeki dönemde ABD ve batı Türkiye üzerinden hareket edeceğinden stratejik savaşlara çok dikkat etmekte fayda var.

En azından çok sıkışan İngiltere’nin, dünyayı İstanbul’dan yönetmek istediği ortada. Tam da bu noktada İngiltere büyükelçisinin İstanbul’daki belediye başkanıyla karda ‘balık’ avı boşuna değil desek?! Görünen, Avrupa İzmir. Amerika ve İngiltere İstanbul Belediye Başkanlarının arkasında duruyor. Oyunları büyük!

Bundan sonra dünyadaki gelişmelerin Afrika üzerinden olacağını da söylemek gerekir. Bu nedenle bugün Cumhurbaşkanı Batı Afrika’da.

Yeni dönemde siyasetin güç merkezi İstanbul’dan Ankara’ya taşınması zaruri. Ankara ve Anadolu’nun örgütlenmesi artık olmazsa olmazımız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.