Çiftçiye 'Tarım sigortası' şoku!

Çiftçiye 'Tarım sigortası' şoku!

Tarım sigortası için tapu ile kira kontratını esas alan ÇKS nedeniyle, ihtilaflı ya da intikal yapılmayan araziler güvence altına alınamıyor.

Son günlerde yaşanan doğal afetler sigorta sistemindeki sorunları yeniden gündeme taşıdı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, doğal afetlere karşı çiftçiyi korumaya alan tarımsal sigorta mevzuatının yetersiz olduğunu açıkladı.

Bu konuda önemli bir soruna dikkat çeken ve “Bakanlık yıllardır tarımsal sigorta için tarla tapularını ve kira kontratını esas alan çiftçi kayıt sistemini (ÇKS) dikkate alıyor. Tarımsal destekte de bu geçerli” diyen Aygun, şu vurguyu yaptı: “Oysa ekilen alan ÇKS’nin çok üzerinde. Binlerce çiftçi ÇKS yüzünden ne tarımsal destekten yararlanabiliyor ne de sigorta yaptırabiliyor.” AB’de ise üreticinin beyanının sigorta için yeterli olduğunu dile getiren Aygun, yaşanan sorunu şöyle açıkladı:

MİRAS SORUNU VAR

“Ülkemizde arazi parçalanması ve miras sonrası aile içi intikalde yaşanan sorunlar nedeniyle ÇKS’ye kayıt edilemeyen araziler var. İhtilaflı, intikal yapılmayan, kayyım atanan, ecrimisil ödenen ancak Milli Emlak’tan kiralanamayan araziler var.

Ekim yapıldığı halde bu araziler, ÇKS kaydı olmadığı için sigorta yaptıramıyor. Bu sorunu geçtiğimiz günlerde bir kez daha gördük. 46 ilde 15- 25 Mayıs arasında büyük bir doğal afet yaşandı. Çiftçi zor durumda. Mazot, gübre, tohum masrafı yaptılar, şimdi hepsi boşa düştü.”

VERİTABANI ATIL

Bunları önlemek için yasa tasarısı hazırladıklarını açıklayan Aygun, ÇKS yerine Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi’nin (TÜKAS) esas alınmasını önerdiklerini bildirdi. Aygun, TÜKAS kapsamında 2014’te Türkiye’nin tüm ekili, bitkisel üretim, hayvancılık faaliyeti ve su ürünleri üretim yapan arazi varlığı, üretim yapan çiftçi sayısı, tarımsal makinelerin kayıt altına alındığı veri tabanı oluşturulduğunu bildirdi.

Aygun, bu veri tabanının sadece gübre ihtiyacı için kullanılıp onun dışında atıl bırakıldığını dile getirdi ve “Bu büyük bir kayıptır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler