CHP'li Adıgüzel: İnternete bir yılda yüzde 121 zam yapıldı!

CHP'li Adıgüzel: İnternete bir yılda yüzde 121 zam yapıldı!

Konuyu gündeme taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel sabit İnternete yüzde 121 zam yapıldığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel internet kullanıcılarının faturalarına son bir yılda gelen fahiş zamları gündeme taşıdı.

Son bir yılda 16 mbps’ye kadar olan internet aboneliklerine yüzde 121 zam yapıldığını hatırlatan Adıgüzel, “Bilgiye erişim aracı olarak internetin öneminin günden güne arttığı bir çağda yapılan zamlar, özellikle yoksul ve dar gelirli hanelerin sırtındaki ekonomik külfeti daha da ağırlaştırmakta. Hali hazırda sabit geniş bant kullanım oranında OECD ortalamasının çok gerisindeyiz. Sağlıktan eğitime, bürokratik işlemlerin yürütülmesinden ticarete kadar hayatın birçok alanında kullanılan ve temel bir ihtiyaç olarak değerlendirilmesi gereken internet, 20 yıllık iktidarın yanlış politikalarının sonucu geniş halk kesimleri için daha da erişilmez hale geliyor” ifadelerini kullandı.

"YAPILAN ZAM EN ÇOK DAR GELİRLİ KULLANICILARI ETKİLEYECEK"

Söz konusu zam sonrası 16 MBPS internet 281 TL’den 336 TL’ye, 24 MBPS internet 296 TL’den 351 TL’ye, 34 MBPS internet 316 TL’den 371 TL’ye, 50 MBPS internet 337 TL’den 392 TL’ye, 100 MBPS internet 357 TL’den 412 TL’ye yükseleceğini belirten CHP’li Adıgüzel, “Kullanıcılar 24 ay taahhüt verdiği takdirde 16 MBPS ila 100 MBPS arası değişen hızlardaki internet için aylık 199 TL ila 264 TL arası bir fatura ödeyecek. Bu ücretlere ek olarak kullanıcıların 24 ay boyunca ödeyeceği faturalara, aylık 20 TL’den 45 TL’ye yükselen modem ücreti de yansıtılacak” dedi.

"SON BİR YILDA ZAM ORANI YÜZDE 121"

2021’de 16 MBPS internet ücretinin 90 TL olduğunu hatırlatan Adıgüzel, son bir yılda yapılan zam oranının yüzde 121’e ulaştığını, bu durumun en çok dar gelirlileri etkileyeceğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Gelişmiş ülkelerde sabit internet hizmeti sunan birçok şirket 16 MBPS ya da 24 MBPS gibi düşük hızları kullanıcılarına hizmet olarak dahi sunmuyor. Oysa Türkiye’de çağın çok gerisinde kalan 16 MBPS hızına ulaşabilmek için hanelerin bütçesinden çıkacak miktar modem ile birlikte 244 TL’yi buluyor. 2022 yılı birinci çeyrekte Türkiye’deki sabit genişbant abonelerinin yaklaşık yüzde 30’u 10- 16 MBPS, yüzde 24’ü ise 16-24 MBPS arası hızda bağlantı sunan paketleri tercih ettikleri görülmektedir. Sabit geniş bant internet abonelerinin büyük bir kısmı düşük hızlarda internet hizmeti alabiliyor. Rapora göre 50 MBPS ve üstü paketlere erişen abone sayısı sadece yüzde 9,2. Bu da demek oluyor ki kullanıcıların yüzde 90’ından fazlası yavaş paketlere erişebiliyor. Yavaş paketlere daha yüksek oranda zam yapılması kullanıcıların ezici bir çoğunluğuna yüksek oranda zam yapılması anlamına geliyor. Gerek altyapı yetersizliği gerekse adaletsiz ücret politikaları ile iktidar, vatandaşı yavaş ve pahalı internete mahkum ediyor. Son verilere göre Türkiye, sabit internet hızında 182 ülke arasında 107'nci sırada yer alıyor. OECD ülkeleri arasında ise sonuncu. Bir başka araştırmaya göre ise internet satın alınabilirlik değerlendirmesinde dünya genelinde 73, Avrupa’da ise sonuncu sıradayız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler