CHP'den yeni sistem raporu

CHP'den yeni sistem raporu

Cumhuriyet Halk Partisi, 24 Haziran seçimlerinden sonra geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında bir rapor yayınladı.

 

 

Raporda OHAL sürecinde yapılan Anayasa değişikliğinin doğru olmadığına vurgu yapıldı.

24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan ‘tek adam rejimine’ karşı mücadeleyi yükselteceğini açıklayan CHP, yeni sistemi masaya yatırdı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde basına kapalı olarak toplanan CHP grubu, son çıkan kanun hükmünde kararnameler ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini değerlendirdi.

Milletvekillerine verilen raporda da, “Anayasa değişikliği uyum yasaları hazırlanmadığı halde seçim kararı alınması, Anayasa’ya aykırı olduğu gibi, uyum yasalarını KHK yoluyla düzenleme yolu da aykırı” denildi.

Raporda şu değerlendirmeler yer aldı:‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ yanlış bir adlandırma. Hükümetin, cumhurbaşkanlığının ve sistemin olmadığı bir düzenlemeyi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak adlandırmak, bir yanılsama, hatta yalanın resmileştirilmesi ötesinde bir anlam taşımaz.

6771 sayılı Kanun ile kurulan yönetim şekli olsa olsa, ‘monokrasi’ (anayasa kuralları yerine tek kişinin üstünlüğü) olarak adlandırılabilir. Monokrasi nitelemesi, Anayasa değişikliğinden seçim kararına, seçim kampanyasından, “uyum” adı altında yapılan düzenlemelere kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor.

OHAL ortam ve koşullarında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği, TBMM’deki oylama şeklinden 16 Nisan halk oylamasına kadar ‘meşru olmayan’ bir süreç.

Uyum yasaları: Uyum yasalarının çıkarılmaması ve bu görevin Anayasa dışı yol ve yöntemle, yetkili olmayan organlara bırakılması, ‘meşru olmayan’ bir geçiş tarzı.

Anayasa değişikliği uyum yasaları hazırlanmadığı halde seçim kararı alınması, Anayasa’ya aykırı olduğu gibi, uyum yasalarını KHK yoluyla düzenleme yolu da aykırı.

TBMM’de 24/4/18 tarihli seçim kararı, bu anayasal düzenlemeye açıkça aykırı. Altı aylık sürede düzenleme yükümlülüğünü 12 ayda bile yerine getirmeyen Meclis, seçimleri 16 ay öne çekmekte sakınca görmedi.

Toplantıda ayrıca CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Meclis’in çalışma usulü ve CHP Grubu olarak çalışma düzeninde dikkat edilmesi gereken konular hakkında milletvekillerini bilgilendirdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Meclis’in çalışma takvimi hakkında gruba bilgi verdi.


KURULTAY ÇALIŞMALARI

Öte yandan seçimlerin ardından CHP’de başlayan olağanüstü kurultay ve liderlik tartışmaları da üstü kapalı bir şekilde sürüyor.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na onursal başkanlığın yanı sıra olağanüstü kurultayı toplayarak kendisini genel başkanlığa aday gösterme önerisi getiren İnce’nin, “Ben imza toplamayacağım ama ‘hayır’ derse, örgüt kendisi çözecektir bu işi” sözlerinin ardından partide ‘kurultay’ sesleri yükselmişti.


TAAHÜTNAME

Genel Merkez’den yapılan “gündemimizde olağanüstü kurultay yok” açıklamaları üzerine, İnce’yi destekleyen parti içi muhalefetin olağanüstü kurultay için gerekli 634 civarındaki imzayı toplama çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

CHP’nin toplam bin 266 delegesini yakın markaja alan muhalefet cephesinin, bir süredir delegelerden kurultay talebine destek vereceklerine dair ‘taahhütname’ aldığını öne sürüldü.


DESTEK AÇIKLAMASI

Şimdiye kadar İzmir, Diyarbakır, Sakarya, Kayseri, Kilis, Batman, Kırklareli ve Afyonkarahisar’ın da bulunduğu bazı illerden delegeler, değişimi destekledikleri yönünde açıklama yaptı. Ancak parti yönetimi kurultay için yeterli sayıya ulaşılmasına zor gözüyle bakıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler