CHP'den Ucuz İnternet için araştırma önergesi

CHP'den Ucuz İnternet için araştırma önergesi

CHP, ucuz ve kaliteli internet kullanımı için TBMM’de araştırma önergesi verdi.

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ın hazırladığı araştırma önergesinde, "İnternete erişim, temel bir insan hakkı olmakla birlikte; ülkemizde bu hizmetin güvenli, kaliteli ve uygun fiyattan sağlanmasında önemli sorunlar yaşandığı görülmektedir" denildi. 
 

TBMM Başkanlığı’na sunulan CHP araştırma önergesinin gerekçesinde, mobil genişbant abone sayısının 65,6 milyon, 4.5G hizmetiyle mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısının da 42,6 milyon olduğu vurgulandı. Türkiye’nin internet ağı ve altyapısının mevcut durumu değerlendirildiği, ülke karşılaştırmalarının yer aldığı önerge ile ilgili olarak Arslan şu açıklamaları yaptı:

"TÜRKİYE DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA, 137 ÜLKE ARASINDA 57. SIRADADIR"

“Dünyada, internet performans testi hizmeti sunan ve bu konuda otorite olan Speedtest’in Mayıs 2021 verilerine göre, "dünya çapında ortalama mobil internet hızı indirmede (download) 54,53 Mbps; yüklemede (upload) hızı 12,63 olurken; gecikme (ping) ise 37 ms olarak tespit edilmiştir. Dünya çapında ortalama genişbant internet hızında, ortalama indirme hızının 105,15 Mbps, ortalama yükleme hızının 55,95 Mbps; ortalama ortalama gecikmenin ise 19 ms olduğu tespit edilmiştir. Speedtest verilerine göre Türkiye’nin, ortalama mobil internet hızında, indirme hızının 43,49 Mbps; yükleme hızının 15,37 Mbps; gecikmenin ise 29 ms olduğu tespit edilmiştir. Bu verilere göre Türkiye dünya ortalamasının altında, 137 ülke arasında 57. sıradadır. Türkiye’nin, ortalama genişbant internet hızında, indirme hızının 35,16 Mbps; yükleme hızının 9,85 Mbps; gecikmenin ise 24 ms olduğu tespit edilmiştir. Bu verilere göre Türkiye genişbant internet hızında dünya ortalamasının altında, 180 ülke arasında 102. sırada yer almaktadır.

Dünyada en yüksek internet hızı 238.59 (Mbps) ile Singapur’da görülürken, ikinci sıraya 231.70 (Mbps) ile Hong Kong, üçüncü sıraya ise 217.70 (Mbps) ile Tayland yerleştiği kaydedildi. İnternet hızında Gana, Umman, Seyşeller, Karadağ gibi ülkelerin gerisinde kalan Türkiye’yi daha iyi noktalara getirmek hepimizin ortak hedefi olmalıdır.

"BU KALİTE VE HIZDA BİR İNTERNET HİZMETİ İÇİN ÖDENEN ÜCRETLER ÇOK YÜKSEKTİR"

İnternet kalitesinin ortalamanın altında kaldığı ülkemizde fiyatlara baktığımızda ise tam tersi bir tablo karşımıza çıkıyor. 2020 yılı verilerine göre mobil internete en düşük fiyat ödeyen ülkeler sıralamasında Türkiye 1 GB / 0,72 dolar, (5 lira) fiyatı ile 21. sırada yer almıştır. 2020 yılına ait bu fiyatlandırma tablosunu bugünkü kurdan hesapladığımızda 1 GB internete 1,25 lira daha fazla para ödendiği görülecektir. Bu da yüzde 25 bir artış anlamına gelmektedir. Bu artış Türkiye’yi sıralamada daha da geriye itmiştir. Bu kalite ve hızda bir internet hizmeti için ödenen ücretler çok yüksektir. İnternet kullanımı artık Türkiye’de lüks tüketim halini almıştır. Pandemi döneminde çocuklarımızın okula erişimi için tek yöntem halini alan internetin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte gördük. Bu nedenle bu ücretlerin mutlaka daha uygun bir düzeye çekilmesi gerekmektedir.

"GÜNEY KORE DÜZEYİNE GELEBİLMEMİZ İÇİN 4 MİLYON KM FİBER AĞA SAHİP OLMAMIZ GEREKMEKTEDİR"

 

Türk Telekom’un özelleştirildiği 2006 yılında Türkiye’nin toplam fiber uzunluğu yaklaşık 110 bin kilometredir, aradan geçen 15 yılda ana omurga ve kullanıcı bazında 425 bin km’lik fiber uzunluğuna erişilmiştir. Fiber altyapı konusunda Türkiye, Güney Kore ve Portekiz ile karşılaştırıldığında, Türkiye’den yüzölçümü yaklaşık yedi kat küçük olan Güney Kore düzeyine gelebilmemiz için 4 milyon km, Portekiz’in fiber uzunluk oranına erişmesi için ise 7 milyon km fiber ağa sahip olmamız gerekmektedir. Bu veriler ülkemizin internet altyapısında dünyanın ne kadar gerisinde olduğunun gösteren çarpıcı örneklerdir."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler