CHP Parti Meclisi'nin son toplantısında neler yaşandı?

CHP Parti Meclisi'nin son toplantısında neler yaşandı?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yerle bir ettiği Hatay’da Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı yeniden aday göstermesi, parti tabanında ve kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

Savaş’ın adaylığına bazı Merkez Yönetim Kurulu (MYK)üyelerinin de itiraz ettiği ancak kamuoyu yoklamalarında açık ara önde çıktığı gerekçesiyle, aday gösterilmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi.

Savaş’ı, tepkileri göze alarak adaylaştıran CHP yöneticileri ise kararı, “Lütfü Savaş’ın depremle ilgili bir hatası varsa zaten yargılanır. Adaylığı, siyaseten riskli olabilir ama seçmende 'Onurlu davranalım, kaybedeceksek de Savaş’la kaybedelim' yaklaşımı var. Biz de Hataylıyı dinledik” diye savunuyor.

CHP, Savaş’a sahip çıktı: Geri çekme söz konusu değil
CHP’nin Çarşamba günü toplanan Parti Meclisi (PM) toplantısında, 242 yeni belediye başkan adayı belirlendi. Zaman zaman gerilimin yükseldiği toplantıda Hatay, Mersin, Adana, Aydın’ın da bulunduğu illerde mevcut belediye başkanları yeniden aday gösterildi.

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın aday gösterilmesine ise özellikle sosyal medyadan tepki yağdı. Karar parti içinde de tartışma yaratırken, tabandan gelen tepkiler nedeniyle, Savaş’ın adaylığının “geri çekileceği” iddiaları bile konuşulmaya başlandı.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel ise gazetecilerin sorusu üzerine Lütfü Savaş’ın adaylığının geri çekilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, “Hatay'da büyük acılar yaşandı, bu yaraların, bu yıkımın tamir edilmesi konusunda CHP, Büyükşehir Belediye Başkanımız gereken her türlü fedakarlığı göstermiştir, bundan sonra da gösterecektir” sözleriyle Savaş'a sahip çıktı.
MYK’da da itirazlar yükseldi
CHP kaynaklarının verdiği bilgiye göre Savaş’ın adaylığına, bazı MYK üyeleri de itiraz etti.

Savaş’ın deprem sonrasındaki süreçte yıprandığı, yeniden aday gösterilmesi halinde kamuoyundan tepkiler gelebileceği görüşü dile getirildi.

Bazı üyeler, net bir dille aday gösterilmemesi yönünde görüş bildirdi. Ancak yapılan kamuoyu anketlerinde Savaş’ın “açık ara önde” olması nedeniyle ağırlıklı görüş yeniden aday gösterilmesinden yana oldu.

BBC Türkçe’ye konuşan CHP kurmaylarına göre, kamuoyu anketlerinde açık ara önde çıkan Savaş’ın aday gösterilmemesi halinde, seçimin büyük bir farkla kaybedileceği görüldü.

DHAKAYNAK,DHA
“Seçmen, 'Kaybedeceksek Savaş’la kaybedelim' dedi”
CHP anketlerinde, seçimi kaybetme riski en yüksek il olarak Hatay görülüyor. CHP kurmaylarına göre, kamuoyu anketleriyle seçmen bir anlamda, “Kaybedeceksek de Savaş’la kaybedelim” mesajı verdi:

“Bu kadar büyük bir depremin altından kalkacak altyapıya sahip bir belediye Türkiye’de yok. Ama Belediye Başkanı eleştirilebilir, hataları olabilir. Lütfü Savaş’ın depremle ilgili bir hatası varsa zaten yargılanır. Ama anketlerden bu kadar yüksek çıkmasına rağmen başka rağmen aday göstermeyip seçimi kaybedersek bunun sorumluluğu büyük olur.

"Adaylığı, siyaseten riskli olabilir ama seçmende 'Onurlu davranalım, kaybedeceksek de Savaş’la kaybedelim’ yaklaşımı var. Biz de Hataylıyı dinledik, siyasi bir karar aldık ve Savaş’ı adaylaştırdık..”

Savaş’ın sağ ve muhafazakar seçmenden oy alma potansiyelinin yüksek olduğu değerlendirmesi yapılan CHP’de, anketlerden bir başka ismin öne çıkmamasına ilişkin ise “Hatay’da güçlü bir siyasi aktör yetiştirememişiz” şeklinde özeleştiri yapılıyor.

Antalya adayının açıklanması neden ertelendi?
Adayların oylandığı PM toplantısı öncesi MYK’da aday listelerine son şekli verildi. MYK’da görüşülen listede Antalya’da mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de yer aldı. Ancak Antalya’nın bazı ilçelerinin onaylandığı PM’de ise Böcek’in adaylığının oylanmasından son anda vazgeçildi. CHP Sözcüsü Deniz Yücel de Antalya adayının haftaya açıklanabileceğini duyurdu.

Kulislerde Antalya adayının açıklanmamasının Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ile Muhittin Böcek arasındaki gerilimden kaynaklandığı iddia edildi. Ancak parti yönetimine göre Antalya adayının açıklanmamasının asıl nedeni Böcek ile Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal arasında “denge kurma” arayışı.

Kamuoyu anketlerinde, Böcek’in Uysal’dan az farkla önde olduğu, iki isim arasında da geçen seçimden bu yana “çekişme yaşandığı”, bir “küskünlük ve gerilim yaşanmaması” için yeniden değerlendirmeye gereksinim duyulduğu ifade ediliyor.

Böcek’in aday olması halinde Uysal’ın da Muratpaşa’dan aday gösterilmesinin bir çözüm olabileceğini belirten kurmaylar, Uysal’ın bunu tercih etmemesi halinde parti yönetiminin onu Muratpaşa’dan da aday göstermeyebileceğine işaret ediyor. Parti kurmayları, iki tarafın ve tüm ilçelerin uzlaşacağı makul bir formül bulmak istediklerini söylüyor.

DHAKAYNAK,DHA
Erdal Beşikçioğlu’nun adaylığı: Yavaş’ın adayına karşı hamle mi?
CHP PM’deki sürpriz karar ise özellikle televizyon dizisi “Behzat Ç.” ile tanınan oyuncu Erdal Beşikçioğlu’nun Ankara Etimesgut’tan aday gösterilmesiydi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın kendisinin bilgisi dışında son anda Beşikçioğlu’nun aday gösterilmesine karşı çıktığı, Etimesgut’da İYİ Parti’den ayrılan Mesut Özarslan’ın aday gösterilmesini istediği iddia edildi.

CHP kulislerinde, Genel Başkan Özel’in, Beşikçioğlu’nu aday göstererek, Yavaş’ın kendisine yakın bir ismi adaylaştırmasının önünün kestiği yorumu yapıldı.

CHP yönetimi ise bu iddiaları doğrulamıyor. Beşikçioğlu isminin partinin aday profillerine ilişkin yapılan çalışma sırasında önerildiği, Özel’in bunun üzerine Beşikçioğlu’na adaylık teklif götürdüğü belirtiliyor.

PM toplantısından kısa süre önce Özel’in Beşikçioğlu ile görüşerek adaylık önerisi götürdüğünü belirten bir MYK üyesi, Özel’in görüştüğü Yavaş’ın da bu öneriye “Güzel olur” yanıtını verdiğini iddia etti. MYK’da Etimesgut için başka bir aday isminin gündeme gelmediği belirtilirken, parti yöneticilerine göre “Beşikçioğlu’nun adaylığı ile Etimesgut’un kazanılma olasılığı arttı.”

PM’de milletvekili baskını gerilimi: Disiplin gündeme gelebilir
CHP PM toplantısı sürerken, gerilimi artıran gelişme ise Mersin Milletvekili Ufuk Çakır’ın, üye olmadığı PM toplantı salonuna girerek, Merzin Mezitli belediye başkan adayıyla ilgili olarak Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’la tartışması oldu.

CHP yönetiminin de tepkisini çeken Çakır ile ilgili disiplin sürecinin başlatılması da değerlendiriliyor.

Bazı parti yöneticileri bir milletvekilinin “baskın yapar gibi” PM salonuna giremeyeceğine işaret ederek, bu davranışın yaptırımsız kalmaması gerektiğini söylüyor.

CHP ve DEM Parti, bazı kentlerde seçim iş birliği için ortak çalışma yürütecek
CHP Genel Başkanı Özel, BBC Türkçe'ye konuştu: 'İmamoğlu'yla aramıza nifak sokmaya çalışanlar boşuna bekler, birbirimize düşmeyeceğiz'

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler