​​​​​​​CHP KADROLARI: LÜTFÜ SAVAŞ:  BU SEÇİM, UÇURUMDAN ÖNCEKİ SON SEÇİMDİR

​​​​​​​CHP KADROLARI: LÜTFÜ SAVAŞ: BU SEÇİM, UÇURUMDAN ÖNCEKİ SON SEÇİMDİR

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, N Gazete İmtiyaz Sahibi Nuray Başaran'a konuştu.

EN BÜYÜK ORTAK SORUN DERİN YOKSULLUK

CHP kadrolarını tanıtıp da Lütfü savaş’a sormamak olmazdı. Savaş, hem CHP’nin Türkiye’nin en kritik illerinden olan Hatay’ın Büyükşehir Belediye Başkanı, hem de ülkücü gelenekten gelip önce Ak Parti, sonra da CHP’de siyaset yapanlardan. Bu nedenle oldukça ilginç. Ayrıca zaman zaman Türkiye gündemine oturan açıklamalarıyla da gündemimizde. Başta Suriyeliler ve şehrinde olabilecek yeni pilebisitler için erken uyarılar yaparak son zamanlarda Türkiye gündemini belirliyor. Biz de tüm bunları sorduk. Savaş da bir çırpıda yanıtladı. Virgülüne dokunmadan işte o röportaj. İlgiyle okumanız dileğiyle,

NURAY BAŞARAN

NURAY BAŞARAN : Lütfü Savaş kimdir?

LÜTFÜ SAVAŞ: Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji dalında tıp doçentiyim. Doktorluk yaşamımda ülkemizin farklı şehirlerinde görev yaptım. 2002 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kuruluşunda görev almak üzere Hatay'a döndüm. Burada kurucu başhekim yardımcısı ve rektör danışmanı olarak idari görevler üstlendim.

Şehrime ve hemşehrilerime daha fazla hizmet edebilmek amacıyla 2009 yerel seçimlerinde Antakya Belediye Başkanlığına aday oldum ve bu göreve layık görüldüm. 2014 yerel seçimlerinde yeni kurulan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday oldum ve halkımızın desteği ile Hatay’ın ilk büyükşehir belediye başkanı seçildim. 2019 yerel seçimlerinde yeniden bu göreve layık görülerek üç dönem üst üste belediye başkanı seçilme onurunu yaşadım.

NURAY BAŞARAN: Siz hem Ak Parti’de hem de CHP’de siyaset yaptınız. İki partiyi karşılaştırdığınızda benzerlik ve farklılıklar neler? CHP’de mutlu musunuz? Sonradan CHP’li olmanın zorluklarını partide yaşıyor musunuz?

LÜTFÜ SAVAŞ : 2009 yılındaki yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin daveti üzerine Antakya Belediye Başkanlığı’na aday oldum. Aktif siyasi yaşamım da bu süreçle başlamış oldu. Parti yönetimiyle fikir ayrılıklarımız oradaki görev süremin ilk aylarında baş göstermeye başladı. Ancak istifayı ya da herhangi bir şekilde görevimi bırakmayı düşünmedim. Çünkü vatandaşlarımız belediye başkanlığı yapmam için bana güvenmişti. Onlara saygım gereği o dönem istifa etmedim.

5 yılın sonunda, 2014 yerel seçimlerinde yeni kurulan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday oldum. Ve 8 yıldır CHP çatısı altında şehrime, hemşehrilerime ve ülkeme hizmet etmekten mutluluk ve onur duyuyorum.

Bugüne kadar sonradan CHP’li olmak gibi bir kavramı ya da olguyu herhangi bir şekilde parti içinde de dışında da hissetmedim. Partimiz içerisinde elbette ki fikir ayrılıkları yaşanabilir. Zaten demokrasinin gereği de bu değil mi? Tek kişiye, tek fikre biat, sizi daha başarılı değil sadece daha fazla itaatkâr yapar. Ancak CHP’nin kültüründe bu yok. Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına uygun, çağın gereksinimlerini karşılayacak siyaset yapma özü var. Kolektif çalışmayla, ortak akılla hep daha iyisini yapmak var.

NURAY BAŞARAN: CHP kadroları ülkeyi yönetebilecek insan kaynağına sahip mi?

LÜTFÜ SAVAŞ: İl ve ilçe yöneticilerimizden PM üyelerimize kadar tüm kadrolarımız, kendi şehirlerini ve ülkemizi yönetebilecek yeterliğe sahiptir. Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu partisidir. O dönemki zor şartlarda bile savaştan çıkmış bir ülkeyi modern dünyaya adapte etmiş bir partidir. Tarihin her döneminde başarılı, çalışkan, temiz ve erdemli insanların siyaset yaptığı bir partidir.

Açık ve net olarak bir kez daha belirteyim ki CHP, Millet İttifakı temsilcileriyle beraber ülkemizi içinde bulunduğu bataklıktan çıkarabilecek insan kaynağına fazlasıyla sahiptir.

NURAY BAŞARAN: Cumhuriyetin 100. yılına girerken, Cumhuriyet’in kurucu partisinin yeniden iktidara gelme şansını nasıl görüyorsunuz? Sizce hangi aday ile seçime girilirse kazanılır?

lutfusavas1.jpg

MİLLET İTTİFAKI’NIN İKTİDARA GELECEĞİNDEN EN UFAK BİR KUŞKU DUYMUYORUM

LÜTFÜ SAVAŞ: Türkiye 20 yıllık AKP iktidarında maalesef birçok alanda büyük kayıplar yaşadı. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında bu kayıpları bertaraf etmek ve ülkemizi yeniden eski laik, demokratik ve hukuk devletine, tek adam rejiminin hakim olmadığı günlere döndürmek istiyoruz. Erken seçim olmazsa 2023 yılındaki seçimler bunun için büyük önem arz etmektedir.

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyo-kültürel şartlar iktidarın değişmesi gerektiğini bize net bir şekilde gösteriyor. Sayın Genel Başkanlarımız, bu kötü gidişatı tersine çevirmek için tarihi sorumluluk alarak büyük özveriyle çalışıyor. Ülkemizin kötü yönetildiğinin aşikâr olduğu bir ortamda iktidar değişikliği yaşanacağından ve Millet İttifakı’nın iktidara geleceğinden en ufak bir kuşku duymuyorum.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı özellikle Cumhur İttifakı tarafından merakla bekleniyor. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, adayın kim olacağından ziyade nasıl bir profilde olacağını zaten defalarca açıkladı. ‘Bozulan hukuk düzenini yeniden inşa etmek, devletin yaşadığı çürümeyi sonlandırmak istiyorsak, devleti bilen, sağduyulu, ittifakın bileşenlerine güven veren ve ortak hareket etmeyi temel ilke olarak kabul etmiş birisini cumhurbaşkanı adayı olarak belirleriz’ diyerek adayı İttifakı oluşturan bileşenlerin tamamının karar vereceğini net bir şekilde ortaya koymuştu.

NURAY BAŞARAN: Son zamanda CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanlarının bir kısmının adı Cumhurbaşkanlığı adaylığı için bir kısmının da genel başkanlık için geçiyor? Bu tür gelecek planlarını belediye başkanları açısından ne kadar doğru buluyorsunuz? Sizin gelecek hayaliniz nedir?

LÜTFÜ SAVAŞ: CHP’li büyükşehir belediye başkanları olarak periyodik aralıklarla toplanıyor, şehirlerimiz ve ülkemizin sorunlarını masaya yatırıyor, hep birlikte çözüm arayışı içine giriyoruz. Her biri birbirinden değerli başkanlarımızla geleceğin Türkiye’sine hazırlanıyoruz. Yaptığımız bu toplantılar, türlü engellemelere rağmen şehirlerimizde ürettiğimiz hizmetler, halkımızın hem partimize hem de ittifakımıza bakışını çok olumlu yönde değiştirdi.

Başkanların bazılarının isminin cumhurbaşkanlığı için geçmesi adı geçen için de partimiz için de onur vericidir. Zaten bu yakıştırma lar partimiz içinde ülkeyi yönetebilecek kadroların olduğunun da bir nevi ispatıdır.

Ben, şu anda bulunduğum konumdan, şehrime layıkıyla hizmet etmekten memnunum. Hatay’ın tarımının, turizminin, ticaretinin, tanıtımının ve ekonomisinin gelişmesi; sosyokültürel yapısının zarar görmemesi için çalışmaya devam edeceğim.

NURAY BAŞARAN: İktidarda 20 yıldır olan bir partinin bunca yıpranmışlığına rağmen CHP’nin aynı paralelde oylarının artmamasına dönük eleştirilere katılıyor musunuz? Neden?

İKTİDARIN OY VE KAN KAYBI YAŞADIĞI HERKESİN MALUMU

LÜTFÜ SAVAŞ: İktidarın oy ve kan kaybı yaşadığı herkesin malumu. Ancak CHP’nin oylarını arttıramadığı eleştirilerine katılmıyorum. Çünkü maalesef seçim güvenliğinin hiçe sayıldığı, mühürsüz zarfların geçerli kabul edildiği seçimler gördük, yaşadık.

MEVCUT İKTİDAR ARTIK ÜLKEYİ YÖNETEMİYOR

Şu anda bağımsız araştırma şirketlerinin yaptığı anketlerde partimiz ve Millet İttifakı, olası erken ve zamanındaki seçimde iktidarın en büyük adayı olarak ortaya çıkıyor. Mevcut iktidar artık ülkeyi yönetemiyor. Ekonomide, dış siyasette, komşularla ilişkide, göçmen politikasında artık tükenmişlik ve tıkanmışlık yaşıyor.

NURAY BAŞARAN: Sizce CHP Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kim ile gitmeli? Neden?

LÜTFÜ SAVAŞ: CHP ve Millet İttifakı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yurttaşların tamamını kucaklayan, yaptığı dürüst ve temiz siyasetler herkesin takdirini kazanabilecek bir adayla girmeli. İnanıyorum ki genel başkanlarımız da bu yönde çalışmalarını yürütüyordur.

NURAY BAŞARAN: Bir belediye başkanı olarak sahadaki çalışmalarınızda halkın ilk üç sıkıntısı ne? Bunları CHP’nin ne kadar çözebileceğini düşünüyorsunuz?

EN BÜYÜK ORTAK SORUN DERİN YOKSULLUK

LÜTFÜ SAVAŞ: Hem kendi şehrim Hatay’da hem de parti çalıştaylarımız için gittiğimiz farklı şehirlerde gördüğüm, gözlemlediğim ilk ve en büyük ortak sorun derin yoksulluk. Vatandaşlarımız akaryakıttan temel gıda ürünlerine kadar her kaleme gelen zamların, artan vergilerin altında eziliyor. Hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı artık dayanılmaz boyutlara geldi. Esnaf, çiftçi, tüccar, iş insanı kısacası her meslek kolundaki insanımız iş yapamamaktan, emeğinin karşılığını alamamaktan dertli.

GÖÇMENLER TOPLUMUMUZDA CİDDİ GÜVENLİK TEHDİDİ OLUŞTURUYOR

Ekonomik sıkıntıların yanında vatandaşlarımız yanlış ve düzensiz göçmen politikasının ve beraberinde getirdiği sıkıntıları omuzlamak zorunda bırakıldı. Ve bu sıkıntı her geçen gün hızla artıyor. Sınırlarımızdan kaçak geçen, şehir meydanlarına kamyon kasalarıyla bırakılan göçmenler toplumumuzda ciddi güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Mevcut iktidar artık bu sorunları çözebilecek kadrolara ve yeterliliğe sahip değil. Bu sorunları ortadan kaldırabilecek tek adres Millet İttifakı’dır. Ülkemizin kaynakları doğru bir şekilde kullanılır, vergiler yerine üretime ağırlık verilirse ekonomik sorunlar doğru planlamayla çözülür. Sayın Genel Başkanımızın da ifade ettiği gibi Suriyelileri en geç 2 yıl içerinde kendi ülkelerine huzurla, mutlulukla, davulla, zurnayla uğurlayabiliriz.

NURAY BAŞARAN: Malum ekonomi çok kötü. CHP’nin de haliyle elinde ‘sihirli değnek’ yok. Halka seçimlerde bu konuda ne söyleyeceksiniz? CHP’nin bu konulardaki plan ve projeleri neler?

ORTA DİREK KAYBOLDU VE ZENGİNLER DAHA ZENGİN YOKSULLAR DAHA DA YOKSUL OLDU

LÜTFÜ SAVAŞ: Evet, ekonomi çok kötü, Türk lirası tarihinin en fazla değer kaybettiği günleri yaşıyor. Ve evet, elimizde sihirli değnek yok. Ancak biz ülkemizin kaynaksızlıktan ya da verimsizlikten bu durumda olmadığını çok iyi biliyoruz. Ülkemiz, yeraltı kaynaklarıyla, verimli tarım arazileriyle, sulak alanlarıyla, donanımlı insan gücüyle birçok gelişmiş ülkeden daha fazla değere sahip. Ancak mevcut iktidarın güttüğü yanlış ve yandaş ekonomik politikalar nedeniyle bu kaynaklardan sadece belli bir zümre faydalandı. Hal böyle olunca halkımız her geçen gün biraz daha fakirleşti, orta direk kayboldu ve zenginler daha zengin yoksullar daha da yoksul oldu.

Halkımız da çok iyi biliyor ki ülkemizin kaynakları doğru kullanılırsa, gece yarısı çıkarılan torba yasalarla kaybettiğimiz tarım arazileri, satılan şeker, demir-çelik, taş kömür, kâğıt… ve daha nice fabrika, santraller yeniden kamuya aktarılırsa işsizlik de ekonomik buhran da ortadan kalkar.

NURAY BAŞARAN: CHP içinde Cumhurbaşkanlığı konusunda parti içinde farklı sesler var mı? Özellikle belediye başkanlarının bu göreve talip olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

LÜTFÜ SAVAŞ: Cumhurbaşkanlığı makamı, ülkesini, milletini, bayrağını seven her Türk vatandaşının erişmek isteyeceği bir mertebedir. Ancak belediye başkanlarımızın bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı görevine talip olduğuyla ilgili herhangi bir açıklamasına denk gelmedim. Yukarıda da belirttiğim gibi CHP kadroları bu ülkenin bekası, refahı için gerekli insan kaynağına sahiptir. Her biri birbirinden değerli yol arkadaşlarımız, gerek partimizin gerek milletimizin verdiği görev ne olursa olsun layıkıyla yapacağından hiç şüphem yoktur.

NURAY BAŞARAN: Siz ülkücü bir gelenekten geliyorsunuz. Kılıçdaroğlu’nun CHP’yi sağa evirdiği ve ‘Atatürkçülerden arındırdığı’ iddialarına ne dersiniz? CHP’de eksen kayması mı var? Ya da neden böyle bir algı var?

CHP, TÜRKİYE’NİN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ, HALKIN UMUDUDUR

LÜTFÜ SAVAŞ: Cumhuriyet Halk Partisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu, gücünü ve uzun ömrünü Atatürk’ün ilke ve inkılaplarından aldığı asırlık çınardır. Tarihin hangi döneminde olursa olsun CHP, Atatürk’ün devrimlerinden ve gösterdiği hedeflerden hiçbir zaman sapmamıştır.

Sayın Kılıçdaroğlu’nun partiyi Atatürkçülerden arındırdığı iddiaları aslı astarı olmayan, tamamen hayal ürünü ve komik iddialardır. CHP, Türkiye’nin birleştirici gücü, halkın umududur. Partimizin herhangi bir yere kayması ya da eksen değiştirmesi söz konusu değildir. Ülkemizde her yelpazede insan olması, dünya görüşü farklı insanların bir arada olması son derece iyidir.

BU SEÇİM, UÇURUMDAN ÖNCEKİ SON SEÇİMDİR

Türkiye, çok önemli bir seçime yaklaşmaktadır. Bu seçim, uçurumdan önceki son seçimdir. Türkiye artık ideallerin birleştiği bir noktaya gelmek zorunda. İdeolojik saplantılarımızı bir tarafa bırakmalı, ülke menfaatleri çerçevesinde, birlik ve beraberlik içinde gelecek adına birlikte hareket etmeliyiz.

NURAY BAŞARAN: Atatürk’ün kurduğu bir parti olarak CHP şanslı mı? Yoksa bu çok büyük olan yük zaman zaman CHP’yi zorluyor mu? Neden?

LÜTFÜ SAVAŞ: Atatürk’ün kurduğu bir parti olmak CHP’yi zorlamaz. Aksine partimizi daha köklü, tutarlı ve değerli kılar. Bu değeri partimizin hiçbir neferi bir yük olarak görmez, aksine bununla kıvanç duyar.

CHP, zihin zenginliğini topluma taşımakta, toplum ile paylaşmaktadır, bu da bir onurdur.

Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye’yi muassır medeniyetler seviyesine çıkarma hedefi de partimizi, bizleri daima güçlü kılmaktadır.

NURAY BAŞARAN: Seçimlere 11 ay kalmışken CHP yeni dönemde Türk halkına ne vadedecek?

LÜTFÜ SAVAŞ: Bizim seçim vaadimiz ülkemizde kaybettiğimiz değerlere yeniden sahip olmak, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönüş yapmak, adaleti yeniden mülkün temeli haline getirmek, eğitimdeki, sağlıktaki, iç ve dış politikadaki sorunları çözmek ve yaşanılabilir Türkiye’yi inşa etmektir.

Gençlerimizin, gelişmiş ülkelerdeki yaşıtlarıyla eşit imkânlara sahip olması; bilgiye, teknolojiye, endüstri 5.0 ve daha ötesine devletin olanaklarıyla ulaşabilmesini sağlayacağız.

NURAY BAŞARAN: Hükümetin politikalarından hiç beğendiğiniz bir icraatı yok mu?

AK PARTİ HÜKÜMETLERİNİN BUGÜNE KADAR BEĞENDİĞİM TEK İCRAATI KAPALI ALANLARDA SİGARA İÇİLMESİNİN YASAKLANMASIDIR

LÜTFÜ SAVAŞ: Ak Parti hükümetlerinin bugüne kadar beğendiğim tek icraatı kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasıdır diyebilirim. Onun dışında merkezi hükümetin iç ve dış siyasette izlediği yanlış politikalar, eğitimde, sağlıkta, adalette yaşanan yozlaşma ve gerileme, her geçen derinleşen ekonomik kriz, ülkemize kontrolsüzce gelen sığınmacı ve mülteciler…ve daha neler neler. Tüm bunlar ve daha fazlası artık mevcut iktidarın bu güzel ülkeyi yönetemediğinin ispatıdır.

NURAY BAŞARAN: CHP sizce neden bu kadar iktidardan uzak kaldı? Halktan mı koptu? Yeterli politika ve proje mi üretemedi?


LÜTFÜ SAVAŞ: Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidardan uzak kalmasının sebebi politika ve proje üretmemesi değildir. Sağ iktidarların devletin bütün imkânlarını kullanarak muhalefet partilerini ve muhalifleri sindirme operasyonları, ülkeyi kuran bir partiyi “vatan millet düşmanı” gibi gösterme çabaları olmuştur ve bunlar çok üzücüdür. Artık millettimiz tüm bunların farkındadır.

ZAMAN ARTIK YEPYENİ BİR DÖNEME HAZIRLIK ZAMANIDIR

Son yerel seçimler de göstermiştir ki; halkımız artık çareyi, umudu, düzlüğe çıkışı partimizden beklemektedir. Özellikle ülkemizin yarısından fazla nüfusuna sahip büyük şehirleri yöneten partimiz, şehirlerde sağladığı başarıyı ülke geneline de yayabileceğini vatandaşlarımıza ispat etmiştir. Zaman artık yepyeni bir döneme hazırlık zamanıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler