CHP EZBER Mİ BOZDU?

CHP Genel başkan yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı başkanlığındaki bir heyetle, Erbil’e çıkartma yaptı.Siyasette ittifakların, yakınlaşmaların arttığı bir dönemde yapılan bu ziyaret oldukça önemliydi. Ak parti hükümeti özellikle İstanbul seçimlerinde Kürt seçmenlerin gösterdiği “Cumhur ittifakı karşıtlığı” duruşunu kırmak için bazı girişimlerde bulunmuştu. 13 Haziran 2021 tarihli yazımda “Hükümetin yeni bir çözüm süreci için arayışta olduğunu ancak Kürt tarafının bunu reddettiğini” yazmıştım. Bölgesel Kürt yönetimi başkanı Neçirvan Barzani geçen hafta yaptığı açıklamada “Erdoğan’ın kendisinden yeni bir süreç için aracı olmasını istediğini ancak PKK’nın bunu reddettiği” açıkladı.

Ak partili yöneticiler ile bazı bakanların açıklamaları, Seküler Kürtler ile Cumhur ittifakı arasında siyasal anlamda “geri dönülmez karşı duruşlar” yaratmıştı. Bu karşı duruşa; genel politikalar nedeniyle “mütedeyyin” Kürtleri de yeni bir arayışa yöneltti. Bu nedenle Deva ve Gelecek partilerinin bölgede bir taban bulduğunu söyleyebiliriz.

CHP heyetinin Erbil ziyareti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kürt sorununu CHP yarattı” söylemine adeta “Ben yarattıysam ben çözerim” girişimi olarak algılandı. Yaratılan algı bu ziyaretle Kürtler açısından ezberlerin bozulmasına neden oldu, CHP’nin iktidar için hazır olduğu görüntüsünü verdi.Bu açılım iki konuda önemlidir. Birincisi CHP’nin Erbil’e uzak durması, iletişimsizliği nedeniyle bölgesel hükümet Ak partiye mahkûm edilmişti, bu nedenle de zaman zaman seçim dönemlerinde bölgede Ak parti lehine açıklama yapmaya mecbur bırakıldı, bu kırılabilir. İkincisi ise CHP’nin yeni bir atılım ve açılım içerisinde, sorunları konuşmaya ve çözmeye istekli olduğu görüntüsü vererek ülkeyi yönetmeye hazır olduğunu göstermesi açısından önemliydi.

CHP’nin, Oğuz Kaan Salıcı başkanlığında Doğu masası oluşturması, bölge teşkilatlanmasında nokta hedefli reorganizasyona gitmesi ve Erbil ziyareti CHP’nin geçmişte bölgedeki eski gücünü yeniden kazanabileceğini gösteriyor. Heyetin başındaki Oğuz Kaan Salıcı eğitimi, konuştuğu dilleri, sükûneti ve olaylara hâkimiyeti konusunda dikkat çekiyor.

Bölgede bu ziyaret çok dikkat çekti ve anlamlı bulundu. Önümüzdeki süreçte bölgede CHP lehine bir hareketlenme beklenebilir. Bu hareketlenme batıdaki Kürt seçmenleri de etkilemesi beklenebilir

Bir Kürt atasözü derki “Kurme dare hundırê darê ye” (ağacın kurdu kendi içinde olur) CHP’de eski veya yeni CHP’lilerin kırıcı açıklamaları olmazsa CHP’nin iktidara yürüdüğünü görebiliriz.

.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.