CFR,TÜRKİYE'YE CEPHE ALDI
ABD'nin ünlü düşünce kuruluşu CFR son yayınladığı raporda Türkiye ile ilgili çarpıcı ve ağır ifadelere yer verdi.Raporda Türkiye ile stratejik ilişkilerin bittiği belirtilirken,Türkiye'nin artık ne dost ne düşman olduğu ifade edildi.
Amerikan dış politikasının en belirleyici düşünce kuruluşlarının başında gelen ve dünya siyasetine yön veren kuruluş olarak da pek çok çevrede kabul gören Council of Foreign Relations (CFR) 13 Kasım'da NE DOST NE DÜŞMAN/TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİN GELECEĞİ başlıklı bir rapor yayınladı.
Raporda Türkiye'nin pek çok alanda ABD'nin karşısında ve rakibi konumunda olduğu belirtilerek "ABD, Suriye’de YPG ile çalışmaya devam etmeli” ifadelerine yer verildi.,
SÖZCÜ Gazetesi'nden Aytunç Erkin ve Özer Özbayraktar'ın haberine göre Steven A. Cook tarafından kaleme alınan ve Washington'ın Türkiye'ye bakışına dair ipuçları veren 28 sayfalık raporda kullanılan ifadeler ise şöyle:
İki ülkenin geçmişteki ittifakı, gelecekte de ortak olacakları anlamına gelmez. Son 30 yılda küresel, Amerikan ve Türk siyasetlerindeki dönüşümler ilişkilerin yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor.
Amerikan politikasını bugün şekillendiren ya da geçmişte şekillendirmiş olan birçok kişi, Türkiye'yi stratejik ortak ve istikrarın çapası olarak değerlendirse de bu yaklaşımın temeli güçlü değil. İki ülkenin çıkarları ve değerleri ortak değil.
İkili ilişkileri, karşıt duygular ve güvensizlik şekillendiriyor.
Stratejik ilişkiler bitti. Hatta bunun da ötesinde iki ülke arasındaki işbirliği kısıtlı ve belirli koşullara bağlı olmalı. Siyaseti belirleyenler Türkiye'yi ABD'nin ne bir dostu ne de bir düşmanı olarak görmeli. Türkiye, birçok alanda ABD'nin rakibi ve muhalifi.
Bunu uygulamaya dökmek için ABD, İncirlik Hava Üssü'ne alternatif yaratmalı, Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarmalı ve Suriye'deki hedeflerini gerçekleştirmesi için YPG ile çalışmaya devam etmeli.
Türkiye ile ABD arasındaki farklılıkların listesi çok uzun. İlk ve en önemlisi ise Ankara'nın (Türkiye'nin) Rusya'dan S-400 hava savuma sistemi alma niyeti.
İdlib için yapılan anlaşma Rusya'nın Türkiye'yi Batı'dan uzaklaştırma ve transatlantik ittifakı zayıflatma stratejisi.
Türk liderleri, stratejik ittifak yerine kendi siyasi, diplomatik ve askeri etkisini yükseğe çıkarabilecek bölgesel konum peşinde.
İlk olarak Amerikalı siyasetçiler iki ülkenin müttefiklikten hasımlığa geçtiğini kabul etmeli. Amerikalılar ve Türkler ulusal çıkar ve önceliklerini farklı görüyor. ABD, İncirlik için seçenekler oluşturmalı. İncirlik, IŞİD'e karşı savaşta en önemli üstü. Kıbrıs (Rum Kesimi), Yunanistan, Ürdün, Romanya ve Irak'taki üslere erişimi artırılmalı.
ABD, Türkiye'nin YPG ile askeri bağlarını kesme talebini kabul etmemeli. Bu grup, IŞİD'le savaşta etkili oldu. ABD için Türkiye ile çalışmaktan daha tercih edilir oldu. Başka bir seçeneği yok. Gelecekte Amerikan politikası Türkiye'nin ne bir düşman ne de bir dost olduğu gerçeği üzerine şekillenmeli.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.