Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi ve Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi açılıyor

Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi ve Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi açılıyor

Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi ve Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi'nin açılışları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın videokonferans sistemiyle bağlanacağı törenlerle gerçekleştirilecek.

Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi ve Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi'nde restorasyon çalışmaları sona erdi.

Bursa ve Konya'da restorasyon çalışmaları tamamlanan müzeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından videokonferans bağlantısıyla açılacak.

BURSA TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ

İlk Osmanlı medreselerinden olan ve 1414-1424 yıllarında yapıldığı bilinen Yeşil Medrese'de yer alan Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi, 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan Selçuklu, Beylik ve Osmanlı dönemlerine ait çini ve seramik eserler ile ahşap, oyma ve kakma figürlere ev sahipliği yapıyor.


Türk maden sanatından örneklerin bulunduğu müzede, tombak ve diğer metal eserler ile Selçuklu ve Osmanlı sikkeleri, geleneksel Türk elişleri ve giysileri sergileniyor.

KONYA AKŞEHİR TAŞ ESERLER MÜZESİ

Akşehir'deki ilk müze binası olarak kullanılan Taş Medrese 1960-1965 yılları arasında ve 1971 yıllarında restorasyon çalışmalarına tabi tutuldu.

Yapılması gereken restorasyonun yarısının tamamlanması nedeniyle yıllardır ziyarete kapalı olan müzede, neolitik dönemden itibaren kesintisiz bir kronolojiyle Osmanlı döneminin sonuna kadar olan eserler koruma altında tutuldu.

Yaklaşık 7 yıl önce hazırlanan proje doğrultusunda restorasyon çalışmalarına başlanan ve restorasyon-teşhir-tanzim çalışmaları tamamlanan müzede, tarihsel bir bütünlük oluşturması açısından Akşehir ve çevresinde bulunan Türk İslam dönemi mezar taşları, sandukalar, kitabeler ve taş eserler sergileniyor.

Özellikle medresenin kapısı yıllar sonra ziyaretçilerin görüşüne sunulacağı müzede medrese yaşamı, eğitimi ve taş işçiliği de canlandırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler