BOYUN VE KAFANIN YANLIŞ POZİSYONDA DURMASI, VÜCUT KÜTLE ENDEKSİ VE YAŞ, BOYUN AĞRISI TEHLİKESİNİ TETİKLEYEBİLİR

BOYUN VE KAFANIN YANLIŞ POZİSYONDA DURMASI, VÜCUT KÜTLE ENDEKSİ VE YAŞ, BOYUN AĞRISI TEHLİKESİNİ TETİKLEYEBİLİR

Mesleki faaliyetlerin kabaca %80’i oturularak yapılıyor ve çoğunlukla, bir bilgisayar ekranının önünde birkaç saat boyunca iki büklüm oturmak gerekiyor. Bu yüzden boyun ağrısı, giderek artan mesleki bir tehlike haline geliyor.

Akıllı telefonlar ve diğer cihazlar da insanların boyunlarını uzun süre bükmesine yol açıyor. Peki tek suçlu duruş şekli mi?

Texas A&M Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar yaptıkları yeni bir çalışmada, boyun ve kafanın yanlış pozisyonda durmasının esasında boyun ağrısını belirleyen ana etmenler olduğunu ancak vücut kütle endeksi, yaş ve gün içerisindeki saatin de boynun sürekli veya tekrarlı hareket gerçekleştirme kabiliyetini etkilediğini bulmuşlar.

Wm Michael Barnes ’64 Endüstriyel Mühendislik ve Sistem Mühendisliği Bölümü’nde profesör olan Şudong Zang, “Boyun ağrısı, dünyada önde gelen ve en hızlı şekilde artan sakatlık sebeplerinden biri” diyor. “Bizim çalışmamız, mesleki ve kişisel bir etmen bileşiminin, boynun güç ve dayanıklılığını zamanla güçlü şekilde etkilediğini gösteriyor. Daha da önemlisi; bu etmenler artık tanımlanmış olduğundan, sonrasında düzeltilebilir ve böylelikle boyun sağlığı iyileştirilip ağrıdan kaçınılabilir veya ağrı engellenebilir.”

Çalışmanın sonuçları Human Factors bülteninde yayımlandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler