Binlerce Kadın Maltepe'de buluştu

Binlerce Kadın Maltepe'de buluştu

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kaldırılmasını protesto eden kadınlar, Maltepe’de bir araya geldi.

120 kadın örgütünün çağrısıyla gerçekleştirilen mitingde, kadınlar bir kez daha “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi.

Türkiye'nin, 20 Mart gece yarısı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı 1 Temmuz’da resmileşecek. Bugün de kadınlar İstanbul merkezli bir buluşmayla ülkenin dört bir yanında sokağa çıkarak “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi. 

"SÖZLEŞMEDEN DE HAKLARIMIZDAN DA VAZGEÇMİYORUZ"

İstanbul Maltepe'deki büyük kadın mitingine ise KESK, DİSK, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri’nin yanı sıra çok sayıda kadın örgütü üyesi katıldı. Eyleme İstanbul Barosu ile CHP, HDP, TİP gibi siyasi partiler de desek verdi. Eylemde, “Anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygula”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” yazılı dövizler taşındı. “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula”, “Kadınlar eşit yaşayacak” şeklinde sloganlar atıldı. 

"SÖZLEŞMEDEN DEĞİL ÖNÜMÜZDEN ÇEKİL"

İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların yaşam güvencesi olduğuna dikkat çeken kadın örgütlerinin temsilcileri, iktidara, "Sözleşmeden değil önümüzden çekil" diye seslendi. 1 Temmuz’a kadar eylemlerini sürdüreceklerini ilan eden kadınlar, “Bugün burada, İstanbul’dayız. 1 Temmuz’da her yerdeyiz. İstanbul Sözleşmesi’nden de haklarımızdan da vazgeçmiyoruz” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kurucusu Gülsüm Kav da yaptığı konuşmada, “Biz aslında İstanbul Sözleşmesi için yıllardır bir nöbeti sürdürüyoruz öyle değil mi arkadaşlar? Biz 10 senedir yılın her günü adliyelerde, sokaklarda, mücadelenin her alanında hayatımız anlamına gelen bu sözleşmeyi uygulamayanlara inat uygulamak için mücadele verdik. Son bir yıldır Türkiye topraklarında bütün hak ve özgürlüklerin sembolü haline geldi. Biz sadece kendimiz için de bir şey istemiyoruz" dedi.

KALBEN SAHNEYE ÇIKTI

Eylemde şarkıcı Kalben sahne aldı. Kalben, “Dünyada beyaz, heteroseksüel, iktidar sahibi bir erkek olmayanın dışındaki tüm insanların ezildiği düzenin değişmesi bütün insanların cinsiyetlerinden bağımsız olarak eşit yaşayabilmeleri, kimliklerinden bağımsız olarak özgür yaşayabilmeleri, eğitim alabilmeleri, çalışabilmeleri, ekmeklerini kazanabilmeleri, ekonomi var edebilmeleri ve kendi vücudumuzla, kendi ruhumuzla ilgili kanunları yaparken bizlerin de kanun yapıcılar arasında olması tam da şu anda çok değerli. O yüzden İstanbul Sözleşmesinden asla vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

Eylemde, HDP İzmir İl Başkanlığı’na yapılan silahlı saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’ın fotoğrafları da taşındı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Güncel