Bayramda Eski Köprüler Ücretsiz, YİD Köprüleri Yine Ücretli

Bayramda Eski Köprüler Ücretsiz, YİD Köprüleri Yine Ücretli

Ramazan Bayramı süresince ücretsiz olarak geçilebilecek köprü ve otoyollar açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararda Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan otoyol ve köprüler ayrı tutuldu.

Türkiye genelinde neredeyse artık tüm yol, hastane, tünel ve köprü gibi projeler özel ve kamu ortaklığıyla yürütülen Yap–İşlet–Devret (YİD) modeliyle hayata geçiyor. En basit tabiriyle bu model, müteahhit firmanın bir kamu projesini hayata geçirmesi ve belli bir süre işleterek bedelini tahsil etmesi ve daha sonra devlete devretmesi olarak biliniyor. İktidarın vazgeçilmezi haline gelen bu model kapsamında projelere devletin verdiği yolcu garantileri tartışması sürüyor.

Önemli bir kısmı devlet bütçesinden karşılandığı halde aşırı pahalı geçiş ücretleri yüzünden Yap–İşlet–Devret modeliyle yaptırılan köprü ve otoyollara girmeye yurttaşlar korkuyor. Örneğin, Osmangazi Köprüsü için müteahhit firmaya araç başına KDV dahil yaklaşık 660 lira garanti verildi. 660 lirayı kimse ödeyemeyeceği için ücret 184.5 liraya indirilip aradaki 475.5 liralık fark yurttaşın cebine yüklendi.



YAP-İŞLET-DEVRET PROJELERİ ÜCRETLİ
Tartışmalar sürerken Ramazan Bayramı’nda ücretsiz olarak geçilebilecek köprü ve otoyollara ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. 22 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında Yap-İşlet-Devret projeleri hariç, Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğu altındaki otoyollardan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü kullananlar geçiş ücreti ödemeyecek.

Resmi Gazete'de yayımlandı: İşte bayramda ücretsiz olacak toplu taşıma araçları ve otoyollarResmi Gazete'de yayımlandı: İşte bayramda ücretsiz olacak toplu taşıma araçları ve otoyollar

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ ÜCRETLİ
Erdoğan tarafından imzalanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü bayram da ücretli olurken, otomobil geçiş ücreti 19 TL olacak. Öte yandan köprüden iki yönlü ücret alınacak.

OSMANGAZİ VE 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜLERİ DE ÜCRETLİ
Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Osmangazi Köprüsü Ramazan Bayramı’nda ücretli olurken, otomobil geçiş ücreti 184,5 TL oldu.



1915 Çanakkale Köprüsü'nde ise, hem köprü hem de otoyolu tamamen kullanan bir otomobil 272.50 lira ücret ödeyecek.

AVRASYA TÜNELİ BAYRAMDA DA PARALI
Avrasya Tüneli tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 53 TL, gece tarifesinde yüzde 50 indirimli olarak otomobiller için 26,50 TL olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler