Başsavcılıktan Gezen-Akpınar açıklaması: Halkı, hükümete karşı silahlı isyana tahrik!

Başsavcılıktan Gezen-Akpınar açıklaması: Halkı, hükümete karşı silahlı isyana tahrik!

Haklarında soruşturma başlatılan ve mahkemece yurt dışı yasağı ile adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Müjdat Gezen ve Metin Akpınar ile ilgili İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan açıklama geldi.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemeden adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılan sanatçılar Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'la ilgili yürütülen soruşturma kapsamında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Müjdat Gezen'in "Cumhurbaşkanına Hakaret" suçundan, Metin Akpınar ise "Halkı T.C. Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik" ve "Cumhurbaşkanına Hakaret" suçlarından adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildiği belirtilerek, "Her iki şüpheli hakkında "yurt dışına çıkışı yasaklanmak" ve "Haftada bir gün karakola imza vermek" suretiyle adli kontrol kararı verilmiştir" denildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDIĞI HATIRLATILDI

Açıklamada, "Uğur Dündar tarafından sunulan Halk Arenası adlı programın 21 Aralık 2018 tarihli bölümüne katılan Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanını hedef alarak hakaret içerikli sözler söyleyip darbe ve ölüm tehdidinde bulundukları yönünde medyada haberler yer aldığının 22 Aralık 2018 tarihinde öğrenilmesi üzerine 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 160. maddesi uyarınca işin aslını araştırmak ve sorumlular hakkında yasal gereğine tevessül etmek amacıyla soruşturma başlatılmış ve ilgili programa ait kayıtlar açık kaynaklardan temin edilerek muhafaza altına alındıktan sonra dökümü yapılmak üzere bilirkişiye tevdi edilmiştir" denildi.

"AKPINAR VE GEZEN'E ADLİ KONTROL KARARI VERİLMİŞTİR"

Açıklamada,"Bu soruşturma kapsamında 23 Aralık 2018 tarihinde Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılarak şüphelilerin savunmaları alınmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığımızda hazır edilmeleri yönünde talimat verilmiştir. Sunulan bilirkişi raporunda yer alan konuşmalar değerlendirilerek şüpheli Müjdat Gezen hakkında "Cumhurbaşkanına Hakaret" (TCK m.299), şüpheli Metin Akpınar hakkında ise "Halkı T.C. Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik" (TCK m.313/1) "Cumhurbaşkanına Hakaret "(TCK m.299), "Halkın Bir Kesimini Aşağılama" (TCK m.216/2) ve "Suçu ve Suçluyu Övme" (TCK m.215) suçlarından adli işlem yapılmıştır. 24 Aralık 2018 günü saat 11.00 civarında adliyemizde hazır olup ifadeleri alınan şüphelilerden Müjdat Gezen, "Cumhurbaşkanına Hakaret" suçundan, Metin Akpınar ise "Halkı T.C. Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik ve Cumhurbaşkanına Hakaret" suçlarından adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmiş, her iki şüpheli hakkında "yurt dışına çıkışı yasaklanmak" ve "Haftada bir gün karakola imza vermek" suretiyle adli kontrol kararı verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

MECLİS'TE AKPINAR GERGİNLİĞİ

Sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in polis eşliğinde adliyeye götürülmesi Meclis’te AKP ile CHP ve HDP’li milletvekilleri arasında gerginliğe yol açtı. HDP’li Garo Paylan, “12 Eylül darbe cuntacısı Kenan Evren bile Akpınar’a bunu yapmadı. ‘Tombulum’ dediği Özal bile mahkemeye vermedi” dedi. 

 

Karayolları Trafik Kanununda değişiklik öngören torba yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde söz alan HDP'li Paylan, Metin Akpınar'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla savcılığa götürüldüğünü savundu ve şunları söyledi:

“Akpınar demokrasi uyarısı yaptı. ‘Demokrasi olursa, kurumlar işlerse bunlar olmaz' dedi. 15 Temmuz'dan önce ben de sizi darbe geliyor diye uyardım. Bütün güçler tek adama bağlanırsa her şey olur. Akpınar ‘Yasaklar' oyunuyla Kenan Evren'i eleştirdi. Özal'ı ‘Tombulum' diye eleştirdi. Dava açılmadı. Bugün ise darbeci cuntanın başını eleştiren bir Metin Akpınar'dan konuşamayan Akpınar'a mı geldik. Trump'un heykeli yapılmış isteyen gidip tekmeliyor. Başkan oldum diye her konuşanı susturamazsınız. Susturursanız orada demokrasi olmaz. Padişahım çok yaşa diyen basın dışında basın yok, eleştirene enseni patlatırlar deniyor”

“KİMİ KOVUYORSUN?”

Paylan'ın bu sözlerine AKP sıralarından sert eleştiri geldi. AKP'li Uğur Aydemir Paylan'a, “Cumhurbaşkanını ipe götürecek diyor sen hala Akpınar'ı savunuyorsun” diye karşı çıktı. CHP'li Mehmet Bekaroğlu da, “Akpınar'ın sözlerine katılmıyorum. Ancak o konuşmalarından dolayı adliyeye götürülmesini de kınıyorum” dedi. Paylan Metin Akpınar'ı savunmaya devam edince AKP'li diğer milletvekilleri de tepki gösterdi. Karşılıklı yüksek sesle atışmaların devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç oturuma 5 dakika ara verdi.

Verilen arada AKP'li Aydemir CHP'li milletvekillerinin yanına gelip Metin Akpınar'ın sözlerinin kabul edilemez olduğunu anlattı. CHP'li Mahmut Tanal Aydemir'e Akpınar'ın sözlerini dinletmek istedi. Ancak Aydemir, “Dinlemek istemiyorum!” deyince ortam gerildi. Tanal, Aydemir'e, “Dinlemiyorsan git yerine, burada ne işin var” diye tepki gösterdi. Aydemir, “Sen kimi kovuyorsun, gitmiyorum” karşılığını verdi. Tartışmalar üzerine AKP'li diğer vekiller de CHP sıralarına geldi.

İkinci oturumda söz alan MHP'li Mustafa Kalaycı, “Liderini ayağından asarlar, liderini zindanlarda zehirlerler. Bu sözlerin demokrasiyle hiçbir alakası yok. Hiç kimse demokrasi dışı harekete heves etmesin” dedi. AKP'li Aydemir de, “Seçimle yönetime gelmiş bir lidere söylediği sözlerden dolayı Akpınar'ı kınamanızı beklerdim” dedi. Garo Paylan Aydemir'e, “Hitler'de seçimle gelmişti” karşılığını verdi. Komisyon Başkanı Bilgiç de Paylan'a, “Hitler seçimle mi gitti, karıştırmayın” dedi. Tartışmaların uzaması nedeniyle maddelerin görüşülmesine uzun süre geçilemedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Güncel