"Başkan denilmesi yanlış"

"Başkan denilmesi yanlış"

"Anayasa’nın 104. maddesinde 'Cumhurbaşkanı Devlet’in başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı’na aittir' deniyor ve “başkan”dan söz edilmiyor"


Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, bir okurunun sorusu üzerine, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a "Başkan" diye hitap edilmesini yanlış bulduğunu açıkladı.

Bildirici'nin bugünkü yazısındaki ilgili bölüm şöyle:  



HİTAP FARKLI OLABİLİR

Okurlarımızdan Murat Seven, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kırgızistan’da önemli açıklamalar” haberinde R. Tayyip Erdoğan için “başkan” denilmesini eleştirdi. 

“Cumhurbaşkanı için neden başkan sıfatını kullanıyorsunuz? Ne zaman başkan oldu? Bizim niye haberimiz yok?” diye de sordu.

Habere baktım, 1 Eylül’de Hürriyet’in internet sayfasında kullanılan bu haber Anadolu Ajansı mahreçliydi. AA’nın bu haberinde başlık ve giriş dahil olmak üzere 10 kez “cumhurbaşkanı” yazılmış, sadece bir kez “başkan” sıfatı kullanılmıştı. 

Yine de okurun dikkat çektiği gibi, “başkan” yazılması yanlış. Her ne kadar “başkanlık sistemi” uygulansa da yeni sistem “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olarak adlandırılıyor. Anayasa’nın 104. maddesinde “Cumhurbaşkanı Devlet’in başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı’na aittir” deniyor ve “başkan”dan söz edilmiyor.

Erdoğan da Anayasa ve yasalara göre başkan değil, Cumhurbaşkanı. Dolayısıyla gazeteciler olarak haberlerde Anayasa ve diğer yasalara uygun olarak “Cumhurbaşkanı Erdoğan” yazmak durumundayız. Kaldı ki “Cumhurbaşkanı”, “halkın başkanı” anlamına gelen güzel bir sözcük ve zaten “başkan” sözcüğünü de içeriyor; onu diğer “başkan”lardan ayırıyor.

Ancak haber yazmak ile hitap etmek farklıdır. 9 Temmuz’daki yemin töreni sonrasında bazı gazeteciler “Size nasıl hitap edelim? Cumhurbaşkanı mı, başkan mı?” diye sormuşlar; Erdoğan da “başkan” yanıtını vermişti. Anayasa ve yasalar dururken neden böyle bir soru yöneltildiğini anlamadım ama soru ve yanıttan anlaşılacağı gibi Erdoğan’ın sözleri hitap şekliyle ilgili.

Elbette isteyen gazeteci Erdoğan’a soru sorarken ya da konuşurken “başkan” diye hitap edebilir. Nasıl hitap ettiği gazeteciyi bağlar...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler