BAKAN ALBAYRAK'TAN ENFLASYONLA MÜCADELE AÇIKLAMASI

BAKAN ALBAYRAK'TAN ENFLASYONLA MÜCADELE AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Albayrak, "Enflasyonla mücadelede almamız gereken mesafeler var. Nihai amacımız enflasyonu kalıcı olarak tek haneler indirmek" ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulu'nda, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2019 yılı bütçesi görüşüldü.

Albayrak, Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2019 bütçesinin TBMM Genel  Kurulundaki görüşmelerinde hükümet adına yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002'den  önce yüksek kamu açıkları, yüksek kamu borcu, sağlıksız bir finansal sistem ve  yüzde 70'leri bulan enflasyon oranları içinde, birkaç yıl arayla sürekli kendi  içinden kaynaklanan krizler geçiren ve çözüm üretemeyen bir iklime sıkışıp kalmış  ülke konumunda olduğunu belirtti.

Türkiye'nin o günlerde üretemeyen, yatırım yapamayan ve yatırım  çekemeyen, gelir düzeyi düşük ve sürekli kamu borcunun sürdürülebilirliği sorunu  yaşayan bir ülke olduğunu ifade eden Albayrak, AK Parti iktidarları döneminde  Türkiye'nin oluşturulan geniş çerçeveli, zamanlı ve hedefli politikalarla 2000'li  yılların başından itibaren bu sağlıksız ekonomik yapıdan kurtulduğunu ve  ekonomiye istikrar kazandırılarak alt gelir grubundan, orta-yüksek gelirli  ülkeler grubuna geçtiğini söyledi.

Bu dönüşümün ekonomik göstergelere de yansıdığını vurgulayan Albayrak,  AK Parti iktidarları döneminde ekonominin yıllık ortalama yüzde 5,7 büyüdüğünü,  kişi başına gelirin 3 kattan fazla arttığını, 2005'ten bu yana yaklaşık 10 milyon  kişiye iş imkanı sağlandığını, yoksulluk göstergelerinde önemli iyileşmeler elde  edildiğini dile getirdi.

2002'den bu yana ihracatın 4 kattan fazla artarken, ihracatta ürün ve  ülke çeşitliliğinde önemli mesafeler kaydedildiğini, kamu maliyesinde yeniden  yapılandırmalar gerçekleştirilerek kamu açıklarının ciddi anlamda azaltıldığını,  kamu borç yükünün yarıdan fazla düşürüldüğünü anlatan Albayrak, bankacılık  sektörünün ise uluslararası en iyi standartları sağlayacak şekilde sağlıklı bir  yapıya kavuşturulduğunu ve ekonomik büyümeye önemli katkı sağlandığını belirtti.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Sadece cari işlemlerde değil enflasyonda da iyileşme görülme sürecinin  somut şekilde başladığına işaret eden Albayrak, şunları söyledi:

"Yüksek enflasyona karşı atılan adımlar ve Enflasyonla Topyekun  Mücadele Programı'nın etkisi görülmeye başlamıştır. Ekim ayında tepe noktasına  ulaşan tüketici fiyatları, kasım ayında aylık yüzde 1,4 daralırken yıllık  enflasyon bir önceki aya göre 3,6 puan iyileşmiştir. Enflasyondaki bu düşüş,  fiyatlama davranışları için önemli bir gösterge olan beklentileri de olumlu yönde  etkilemiştir. Ancak daha önümüzde almamız gereken çok önemli mesafeler var. Nihai  amacımız daha önce de belirttiğim gibi enflasyonu kalıcı olarak en kısa sürede,  orta vadeli programda da bahsettiğimiz gibi tek haneli rakamlara düşürmektir.  Enflasyonla mücadelede, para ve maliye politikalarımızdaki güçlü duruşu korurken  aynı zamanda yapısal sorunlarla da çok yoğun bir mücadele ortaya koyarak,  çözümleri adım adım hayata geçirmeye başladık."

Albayrak, küresel ekonomik ve finansal koşulların giderek zorlaştığı  bu dönemde, ekonomiyi bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmeye devam  edeceklerini belirtti.

Gelir politikalarına ilişkin temel politika öncelikleri çerçevesinde  geçtiğimiz dönemde birçok vergisel düzenlemenin hayata geçirildiğini anımsatan  Albayrak, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri tamamlanan kanun teklifi ile  imalat sanayi yatırımlarına sağlanan indirimli kurumlar vergisi ve KDV teşvik  unsurlarının 2019'da da uygulanmasının öngörüldüğünü söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler