Ayakların Seni Uyarıyor! 11 Önemli İşaret

Ayakların Seni Uyarıyor! 11 Önemli İşaret

Ayaklarınıza iyi bakın çünkü sağlığınız hakkında çok şey söyleyebilirler ve hatta hayatınızı kurtarabilecek bilgiler verebilirler. Birçok hastalık ilk önce ayaklarınızda belirtiler gösterir, bu yüzden ayak ve ayak parmaklarınızı ara ara inceleyin...

Ayaklarınıza iyi bakın çünkü sağlığınız hakkında çok şey söyleyebilirler ve hatta hayatınızı kurtarabilecek bilgiler verebilirler. Birçok hastalık ilk önce ayaklarınızda belirtiler gösterir, bu yüzden ayak ve ayak parmaklarınızı ara ara inceleyin ve ayaklarınızın sağlığınız hakkında söylediklerini göz ardı etmeyin.

Not: Ayaklarınızdaki belirtilerin hiçbiri kesin bir sonucun işaretçisi değildir. Eğer bunlara benzer belirtileriniz varsa doktora danışarak net sonuçlar elde etmelisiniz.

7-016.jpg

1. Sık sık karıncalanma ve uyuşma

Bu ne anlama gelebilir: Diyabet.

Diyabet,  belirtilerini ve semptomlarını  genellikle vücudun başka yerlerinden çok ayaklarda gösteren yaygın bir hastalıktır. İyileşmeyen yaralar, genellikle soğuk olan, karıncalanan, uyuşan veya yanan ayaklar ve baldır kaslarındaki güçsüzlük diyabet belirtisi olabilir.

  2. Kuru ve döküntülü cilt

Bu ne anlama gelebilir: Bir tiroid sorunu

Nemlendirici kuru, pullu ayaklarınız için işe yarar gibi görünmüyorsa, sağlığınızı etkileyen bir tiroid sorunu olabilir. Tiroid uygun miktarda hormon üretmediğinde, cildin nem seviyelerini etkileyebilir ve ayakları kuru ve çatlaklarla dolu bir hale getirebilir.

1-354.jpg

  3. Ayak tırnaklarında siyah çizgiler

Bu ne anlama gelebilir: Cilt kanseri

Bazı mantar enfeksiyonları tırnakta renk değişikliği yaratır ancak ayak parmağınızın uzunluğu boyunca koyu, dikey bir çizginiz varsa, akral lentiginous melanomun (genellikle elinizin avuçlarını ve ayak tabanlarını etkileyen bir kanser türü) belirtisi olabilir. Kafkasyalılarda ve daha açık tenli kişilerde nadirdir fakat Asya ve siyah etnik gruplarda bulunan en yaygın melanom formudur.

  4. Sık sık kramp girmesi

Bu ne anlama gelebilir: Vitamin eksikliği

Ayaklardaki ani kramplar ve bıçaklanıyormuşçasına ağrılar, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi besinleri yeterli miktarda almadığınızın bir göstergesi olabilir. Bununla birlikte, ayak krampları dehidrasyondan veya çok fazla egzersiz yapmanızdan da kaynaklanıyor olabilir.

  5. Ayak kemeri yüksekliği

Bu ne anlama gelebilir: Sinir hasarı

Bazen yüksek bir kemer kalıtsal, yapısal anormalliğe bağlıdır ancak ayağınızın kemerinin birdenbire şiddetli olarak yükseldiğini fark ederseniz, bu serebral palsi spina bifida'nın neden olduğu sinir hasarının bir belirtisi olabilir.

  6. Ayak parmaklarındaki kılların yok olması

Bu ne anlama gelebilir: Arteriyel hastalık

Ayaklarda kılların olması aslında sağlıklı kan dolaşımının bir göstergesidir. Bu nedenle ayak parmaklarınızdaki kılların aniden yok olduğunu fark ederseniz, bu durum size periferik arter hastalığı (PAD) gibi bir hastalığınızın olduğunu gösteriyor olabilir. Hastalığa bacak arterlerinde plak birikmesi neden olur ve birçok kişiyi etkileyebilir.


  7. Ayak tırnaklarının altında ince kırmızı çizgiler

Bu ne anlama gelebilir: Bir kalp sorunu

Kalbin bir enfeksiyonu olan endokardit, tırnakların altındaki kan damarlarını yırtan pıhtılara neden olabilir. Ayak tırnaklarınızın altında ince, kırmızı çizgiler görürseniz, sağlık uzmanınızı ziyaret etmelisiniz, endokardit tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliğine yol açabilir.

  8. Kaşık şeklinde tırnaklar

Bu ne anlama gelebilir: Demir dengesizliği veya Lupus

Koilonychias olarak da bilinen kaşık şeklindeki tırnaklar genellikle vücutta bir demir dengesizliği (hemokromatoz olarak adlandırılan bir eksiklik veya fazlalık) veya lupus varsa vücudun kendisine saldırmasına neden olan bir otoimmün hastalıktır. Kaşık şeklindeki tırnaklar, el ve ayaklarda vücudun kan akışını etkileyebilecek bir sağlık durumu olan Raynaud hastalığını gösterebilir.

2-440.jpg

  9. Şişmiş ayak parmakları

Bu ne anlama gelebilir: Kalp hastalığı veya akciğer kanseri

Hem akciğer kanseri hem de kalp hastalığı damarlardan daha fazla kan geçmesine izin verir, böylece ayak parmaklarına daha fazla kan akışı olur. Bu sadece sıcak bir hisse neden olmaz aynı zamanda ayak parmaklarında aşırı şişmeye de neden olabilir.

  10. Normalden büyük ve acı veren baş parmak

Bu ne anlama gelebilir: Gut

Genellikle krallık veya zengin insan hastalığı olarak adlandırılan gut, kanda çok fazla ürik asit olduğunda ortaya çıkan bir eklem artritidir. Ürik asit düzeyleri çok fazla kırmızı et, balık ve belirli alkoller aldığında artar.

  11. Ayak tırnaklarında ve çevresindeki deride çukurlar

Bu ne anlama gelebilir: Sedef hastalığı

Anormal cilt lekeleri oluşturan bir hastalık olan sedef hastalığı da tırnakları etkileyebilir. Semptomlar, renk değişikliği ile birlikte tırnaklardaki küçük çukurlarla kendini gösterebilir.


Ayaklarınızda bu semptomları fark ettiğinizde doktora danışınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler