Çidem Ayözger Ergüvenç

Çidem Ayözger Ergüvenç

AY ÇİÇEĞİ

Ayçiçeğinin bir diğer adı da yanılmıyorsam günebakandır. Bence ikincisi bu zarif çiçeğe daha çok uyuyor, boynunu büküp güneşe doğru döner genellikle. Boynunu bükmesi kendisini ezik hissettiğinden, düğmesiz cübbesini ilikleyemediği için göze girme amacıyla ya da eksik olduğundan değil kafasının çok dolu olması yüzünden. Hani bazı insanlar vardır şöyle dimdik dururlar, kasım kasım kasılırlar, sanırsınız küçük dağları onlar yaratmıştır, aslında bunlar kendilerine üstün vasıflar vehmederler. Hele bir de çevreleri onları pohpohlayıp durursa bırakın karşı dağları yarattıklarını sanmayı, kendilerini ahir zaman peygamberi yerine bile koyarlar. Bu tip insanların başları hafiftir çünkü içinde ağırlaştıracak gereksinim pek bulunmaz.

Çocukluğumda hemen hemen her evin bahçesine bir ya da birkaç tane ayçiçeği ekilirdi. Alaca karanlıkta komşu bahçelerdekilerin göbeklerinden birkaç çekirdek koparmak pek keyifli olurdu. Şimdi bırakın komşu bahçeleri, kuruyemiş dükkânlarında bile yerli ay çekirdeği bulunmuyor. Artık yaz akşamları genç kızlar, hanımlar kapı önünde, kış akşamları insanlar televizyon karşısında ay çekirdeği çitleyemiyorlar. Hem her akşam bu keyfi yapmak için paraları yetmiyor, hem de harcamalarını keyif için yapma lüksü kalmadı.

Ayçiçeği tarlaları vardı. Ayçiçeği yağ üretilen fabrikalar bir bir kapatıldı, tarlalar söküldü, köylünün geliri elinden alındı. Başladık fahiş fiyatlara üç kuruş on paralık yağları bir servet ödeyerek, kuyruklarda bekleyerek almaya. Ayçiçekleri alçak gönüllü, yaratıcı insanlara benzer o güzel kafaları sanki bir hazinedir.

Fındık da çok makbul bir üründür. Değirmendere fındığı oval biçimlidir, tazesinin tadına doyulmaz. Karadeniz bölgesinin gözbebeği yuvarlak fındık önemli bir yağ kaynağıdır. Fındık yağı kolay yanmaz, yemeklerde olduğu kadar kızartmalarda da rahatlıkla kullanılabilir. Şimdilerde buna biçilen fiyat bilmem üreticileri mutlu kılıyor mu?

Çay yüzyıllardır insanların tiryakisi olduğu bir üründür. Can kurtarıcıdır; bir yerde bir felâket oldu, örneğin sel felâketi ya da deprem, değerli büyüklerimiz hemen oraya koşar çay dağıtır. İnsanlar sevinç içinde bu çayları pişirecek ocak ve çaydanlık aramaya koyulur.

Ayçiçeğinden başladım kendimi Karadeniz’de buldum. Tütün de Karadeniz’de yetişen değerli bir üründür. Sigara yasaklarına karşın bütün dünyada bolca tütün tüketmektedir. Bundan çıkaracağımız ders, yasaklamalarla herhangi bir şeyin engellenemeyeceğidir.

Mısır hem lezzetli hem de yararlıdır. Yağı pek makbuldür; yağcılar kullanırlar mı bilemem.

Bu üretken bölgemiz ormanları ile de ünlüdür. Pek çok farklı ağacı buralarda yan yana görebilirsiniz. Yalı kavağı da buradan çıkmıştır. Pek işe yaramaz ama maalesef zararları saymakla bitmez.

İğne uçlu çam ağaçları ve bitkiler de Karadeniz’de yetişir. Dalaşmağa gelmez, bir batarlar ki hayatınız kayar.

Hey gidi Karadeniz, iyisiyle kötüsüyle sen nelerin yetişmesine mekân olmuşsun. Bundan sonra lütfen hep yararlı şeyler üret.

(Not: Hazirana kadar kış uykusuna yatacağım. Size seslenmeye son vereceğimi sanmayın; yalnızca farklı konuları irdelemeye çalışacağım. Nedense öyle uygun gördüm.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.