Avrupa’da Fırkateyn Krizi Patladı: Belçika Masayı Devirdi, Rotayı Türkiye’ye Çevirdi
Avrupa savunmasında adeta deprem etkisi oluşturan bir gelişme yaşandı. Belçika, Hollanda ile ortaklaşa yürüttüğü yeni nesil Denizaltı Savunma Harbi Fırkateyni (ASWF) projesinde maliyetlerin tavan yapması ve teslimatların çıkmaza girmesi üzerine...
Hollanda ile yürütülen ortak projede işlerin sarpa sarması üzerine Belçika Savunma Bakanı Theo Francken ekranların karşısına geçerek sert açıklamalarda bulundu. Fırkateyn dosyasının tam bir baş ağrısına dönüştüğünü vurgulayan Francken, "Fiyat ve teslimat süresi bakımından işler tamamen kontrolden çıktı. Bu tablonun bizim açımızdan kabul edilebilir bir yanı yok" diyerek tepkisini dile getirdi.

Belçika ordusunun elindeki mevcut fırkateynlerin artık kullanım ömrünü tamamladığına dikkat çeken Bakan, acil çözüm arayışında olduklarını belirtti.

TÜRKİYE DAHİL 5 ÜLKEYE "BİLGİ TALEBİ" MEKTUBU
Savunmasanayist'in haberine göre, projenin kaderini belirlemek için Ekim ayını işaret eden Belçika, çareyi alternatif üreticilerde aramaya başladı. Bakan Francken; Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’nın yanı sıra Türkiye’ye de resmi Bilgi Talebi (RFI) mektubu göndereceklerini açıkladı.

Türk savunma sanayiine övgüler yağdıran Francken, “Seçeneklerimizi görmek adına bu adımı atıyoruz. Türkiye’nin son derece güçlü ve yetkin bir savunma sanayisi var” ifadelerini kullandı.

MALİYET İKİ KATINI AŞTI, TAKVİM 2034’E SARKTI
Krizin perde arkasında ise dudak uçuklatan rakamlar ve bitmek bilmeyen mühendislik hataları yatıyor.
Başlangıçta iki gemi için yaklaşık 1,37 milyar dolar bütçe ayıran Belçika, maliyetlerin gemi başına 1,48 milyar doları aşmasıyla şok yaşadı. İki fırkateynin toplam maliyeti 2,97 milyar dolara yaklaşırken, maliyetler adeta ikiye katlandı.

Tasarım aşamasında yeni silahlar, sensörler ve radar sistemleri eklendikçe 6 bin tonluk geminin ağırlığı 6 bin 650 tona, boyu ise 145 metreye çıktı. Gövdenin büyümesi hidrodinamik dengeleri bozunca sil baştan mühendislik hesapları yapılmak zorunda kalındı.

İlk etapta 2029-2030 gibi teslim edilmesi planlanan gemilerin, bu tasarım krizleri yüzünden en erken 2034 yılında Belçika’ya ulaşabileceği açıklandı.

TÜRK DONANMASI VE TERSANELERİ BRÜKSEL’İ BÜYÜLEDİ
Belçika’nın rotayı Ankara’ya kırması tesadüf değil. Belçika Savunma Bakanı Theo Francken, Mayıs 2026’da Kraliçe Mathilde ile birlikte Türkiye’ye gelerek Sedef Tersanesi’nde incelemelerde bulunmuştu. Türkiye’nin "sessizce bir dev deniz gücüne dönüştüğünü" belirten Francken, Türk tersanelerinin hızlı, kaliteli ve son derece rekabetçi fiyatlarla üretim yaptığını dile getirmişti.
Ayrıca Temmuz 2026’da MİLGEM projesinin gururu TCG Burgazada (F-513) korveti, Belçika Donanması'nın 80. yılı vesilesiyle Zeebrugge’deki Navy Days 2026 etkinliğine katılmış ve Bakan Francken gemiyi bizzat gezerek Türk mühendisliğine tam not vermişti.
Mavi Vatan'da rüştünü ispatlayan Türk savaş gemilerinin, Belçika'nın bu devasa fırkateyn krizinde en güçlü kurtarıcı seçeneklerden biri olarak masada durduğu belirtiliyor. Masadan kalkıp kalkılmayacağına dair nihai karar ise Ekim ayında verilecek.

BELÇİKA KRALİÇESİ MATHİLDE'NİN TÜRKİYE ZİYARETİ
Belçika Kraliçesi Mathilde, 10 Mayıs'ta "Ekonomik Misyon" kapsamında Türkiye'ye ziyaret düzenlemişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika Kraliçesi Mathilde ile Vahdettin Köşkü'nde görüşmüştü. Basına kapalı gerçekleşen kabulde, Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan da eşlik etmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, görüşmede, Türkiye ile Belçika ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konuların ele alındığı belirtilmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: AB SAVUNMA GİRİŞİMLERİNE KATILIMIMIZ MÜŞTEREK MENFAATİMİZEDİR
Görüşmeler kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Belçika’nın ticari ilişkilerden savunma sanayine, enerjiden tarıma kadar birçok alanda devasa bir işbirliği potansiyeli bulunduğunu belirterek şu kritik mesajları verdi:
"Bölgemizde yaşanan son gelişmeler Türkiye-AB ilişkilerinin jeopolitik önemini bir kez daha gösterdi. Tam üyeliğimize kadar geçecek süre zarfında ivedi şekilde ilerleme sağlanması gereken alanların başında Gümrük Birliği'nin güncellenmesi geliyor. Keza AB’nin savunma girişimlerine katılımımız müşterek menfaatimiz gereğidir."
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin uluslararası diplomasideki kilit rolüne dikkat çekerek Ankara'nın 7-8 Temmuz'da NATO Liderler Zirvesi'ne, 9-20 Kasım tarihlerinde ise COP31'e ev sahipliği yapacağını hatırlattı. Yenilenebilir enerjide Türkiye’nin Avrupa’da ön sıralarda yer aldığını vurgulayan Erdoğan, Kraliçe Mathilde’nin Türk iş çevreleriyle temaslarından somut neticeler alınmasını temenni etti.

BELÇİKA HEYETİNİN AKINCI VE KIZILELMA’YA YOĞUN İLGİSİ
Belçika Kraliçesi Mathilde ve beraberindeki 450 kişilik dev heyet, Türkiye ziyareti kapsamında milli ve özgün SİHA’ların geliştirildiği Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’ni de ziyaret etti.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın da katıldığı programda heyete; Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar eşlik etti.

Baykar’ın Ar-Ge ve üretim tesislerini gezen heyete, milli SİHA platformlarının üretim süreçleri, ihracat başarıları ve ileri teknoloji çalışmaları aktarıldı.

Ziyaretin sonunda Belçikalı heyet, gökyüzünün ağır sıklet şampiyonu Bayraktar AKINCI önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Ziyaretin anısına Belçika Kraliçesi Mathilde’e Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KIZILELMA’nın özel bir maketi takdim edildi.
Mavi Vatan'da ve hava sahasında rüştünü ispatlayan Türk savunma sanayii, fırkateyn krizindeki tıkanıklığı çözmek isteyen Belçika yönetimi için en güçlü kurtarıcı seçenek olarak masadaki yerini koruyor. Brüksel yönetimi nihai kararını Ekim ayında verecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.